szaman Napisano 11 Listopada 2016 Zgłoś Napisano 11 Listopada 2016 39 minut temu, dilquick napisał: Ok,a na rozmowie muszę okazać dyplomy ukończenia szkół? świadectwa pracy?i czy muszę je tłumaczyć na angielski? Jeżeli brałeś udział spełniając zasady wykształcenia , a więc min 12 lat nauki to świadectwo. Nie musisz ich tłumaczyć jeżeli są po polsku. Poczytaj forum w poprzednich edycjach. Jest tam wiele informacji. JESZCZE 172 DNI
Dublin Napisano 11 Listopada 2016 Zgłoś Napisano 11 Listopada 2016 dzieki sly za sprostowanie mialem na mysli oczywiscie ds-260.
dilquick Napisano 11 Listopada 2016 Zgłoś Napisano 11 Listopada 2016 3 godziny temu, szaman napisał: Jeżeli brałeś udział spełniając zasady wykształcenia , a więc min 12 lat nauki to świadectwo. Nie musisz ich tłumaczyć jeżeli są po polsku. Poczytaj forum w poprzednich edycjach. Jest tam wiele informacji. JESZCZE 172 DNI Startowałem na podstawie kwalifikacji zawodowych. Czy takim razie muszę załatwiać świadectwo pracy? czy istnieje inna możliwość?
kzielu Napisano 11 Listopada 2016 Zgłoś Napisano 11 Listopada 2016 Godzinę temu, dilquick napisał: Startowałem na podstawie kwalifikacji zawodowych. Czy takim razie muszę załatwiać świadectwo pracy? czy istnieje inna możliwość? A jaki masz zawod ?
dilquick Napisano 11 Listopada 2016 Zgłoś Napisano 11 Listopada 2016 2 minuty temu, kzielu napisał: A jaki masz zawod ? operator dzwigu
szaman Napisano 12 Listopada 2016 Zgłoś Napisano 12 Listopada 2016 11 godzin temu, dilquick napisał: Startowałem na podstawie kwalifikacji zawodowych. Czy takim razie muszę załatwiać świadectwo pracy? czy istnieje inna możliwość? Kwalifikacja do uzyskania wizy na podstawie doświadczenia zawodowego będzie dokonana przy wykorzystaniu bazy danych O*Net OnLine Departamentu Pracy Stanów Zjednoczonych. Baza danych O*Net OnLine grupuje doświadczenie zawodowe według pięciu „stref zawodowych”. Z listy wielu zawodów wymienionych na stronie internetowej Departamentu Pracy tylko niektóre kwalifikują do uzyskania wizy w ramach programu DV. Aby kwalifikować się do uzyskania wizy DV na podstawie doświadczenia zawodowego, uczestnik loterii musi wykazać, że w ciągu ostatnich pięciu lat zdobył dwuletnie doświadczenie w zawodzie, który opisany jest w strefie zawodowej 4 lub 5 oraz ma wskaźnik 7 lub wyższy w klasyfikacji Szczególnego Przygotowania Zawodowego (SVP). 7 W jaki sposób mogę znaleźć kwalifikujące zawody na stronie O*Net OnLine Departamentu Pracy? Odwiedzając stronę O*Net OnLine należy postępować według następującej instrukcji: 1. W „Znajdź Zawody” („Find Occupations) wybierz „Rodzinę Zawodów” („Job Family”). 2 Wybierz dziedzinę i kliknij na „GO”. 3. Kliknij na link odnoszący się do konkretnego zawodu. 4. Wyszukaj tytuł Strefa Zawodów (Job Zone), aby poznać numer danej strefy zawodowej oraz wskaźnik w skali SVP. . Np. wybierz Inżynierowie Lotnictwa (Aerospace Engineers). Na dole strony „Summary Report for Aerospace Engineers, w dziale Strefa Zawodów (Job Zone), znajduje się wybrana strefa Job Zone numer 4, wskaźnik SVP 7.0<8.0. W tym przykładzie, zawód Inżynierowie Lotnictwa kwalifikuje do udziału w loteri. wytłuściłem to o co pytałeś. Nie jest bezpośrednio napisane jak masz udowodnić, jednak myślę, że świadectwo pracy będzie najlepsze. Wejdź na stronę ambasady i tam wszystko znajdziesz. Jeżeli jednak nie możesz/nie masz świadectwa - zadzwoń do ambasady i zapytaj jak możesz udokumentować inaczej. Daj nam tutaj znać co powiedzieli. Każde info cenne ZOSTAŁO JESZCZE 171 DNI
dilquick Napisano 12 Listopada 2016 Zgłoś Napisano 12 Listopada 2016 22 minuty temu, szaman napisał: Kwalifikacja do uzyskania wizy na podstawie doświadczenia zawodowego będzie dokonana przy wykorzystaniu bazy danych O*Net OnLine Departamentu Pracy Stanów Zjednoczonych. Baza danych O*Net OnLine grupuje doświadczenie zawodowe według pięciu „stref zawodowych”. Z listy wielu zawodów wymienionych na stronie internetowej Departamentu Pracy tylko niektóre kwalifikują do uzyskania wizy w ramach programu DV. Aby kwalifikować się do uzyskania wizy DV na podstawie doświadczenia zawodowego, uczestnik loterii musi wykazać, że w ciągu ostatnich pięciu lat zdobył dwuletnie doświadczenie w zawodzie, który opisany jest w strefie zawodowej 4 lub 5 oraz ma wskaźnik 7 lub wyższy w klasyfikacji Szczególnego Przygotowania Zawodowego (SVP). 7 W jaki sposób mogę znaleźć kwalifikujące zawody na stronie O*Net OnLine Departamentu Pracy? Odwiedzając stronę O*Net OnLine należy postępować według następującej instrukcji: 1. W „Znajdź Zawody” („Find Occupations) wybierz „Rodzinę Zawodów” („Job Family”). 2 Wybierz dziedzinę i kliknij na „GO”. 3. Kliknij na link odnoszący się do konkretnego zawodu. 4. Wyszukaj tytuł Strefa Zawodów (Job Zone), aby poznać numer danej strefy zawodowej oraz wskaźnik w skali SVP. . Np. wybierz Inżynierowie Lotnictwa (Aerospace Engineers). Na dole strony „Summary Report for Aerospace Engineers, w dziale Strefa Zawodów (Job Zone), znajduje się wybrana strefa Job Zone numer 4, wskaźnik SVP 7.0<8.0. W tym przykładzie, zawód Inżynierowie Lotnictwa kwalifikuje do udziału w loteri. wytłuściłem to o co pytałeś. Nie jest bezpośrednio napisane jak masz udowodnić, jednak myślę, że świadectwo pracy będzie najlepsze. Wejdź na stronę ambasady i tam wszystko znajdziesz. Jeżeli jednak nie możesz/nie masz świadectwa - zadzwoń do ambasady i zapytaj jak możesz udokumentować inaczej. Daj nam tutaj znać co powiedzieli. Każde info cenne ZOSTAŁO JESZCZE 171 DNI Jasne,tak będzie najpewniej. Dzięki kolego.
prem Napisano 12 Listopada 2016 Zgłoś Napisano 12 Listopada 2016 Dzięki Tobie szaman to forum jest barwne XD ewidentnie poczuciem humoru i optymizmem nie pasujesz do naszej szarej wiecznie narzekającej PL:) O co chodzi wszystkim z tym zawodem?? Ja wypełniając wniosek zaznaczyłem magister i tyle. Ps. ZOSTAŁO JESZCZE 170 DNI
illinois Napisano 15 Listopada 2016 Zgłoś Napisano 15 Listopada 2016 Jestem od 20 października w Stratford CT, w Polsce bez problemu dostałem wizę na 10 lat, lecąc tutaj zadeklarowałem swój pobyt na 6 miesięcy, dokładnie bilet powrotny mam 11.04.2017 na miejscu dostałem pozwolenie na pobyt w USA do 19.04.2017, przed wylotem uzupełniłem wniosek o gc. Jestem ciekaw czy uda się, choć jest mi wszystko jedno pozdrawiam wszystkich i życzę szczęścia! Ja czekałem 15 lat aby w końcu zobaczyć stany na własne oczy :)! Ps. Zdjęcie do loterii dałem z tamtego roku przez pomyłkę, może to nie będzie miało znaczenia
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.