VonMajak Posted September 25, 2016 Report Share Posted September 25, 2016 Dzień dobry Jest to mój pierwszy post na forum, więc jeśli pojawił się w nieodpowiednim dziale, proszę o przeniesienie. Planuję wyjazd na kilka lat. Niedawno skończyłem studia i pracowałem krótko w korporacjach. Przeczytałem kilka artykułów na ten temat, te polskojęzyczne wydają mi się generalnie nastawione dużo bardziej sceptyczne. Chciałbym zapytać Państwa o możliwości znalezienia pracy w Stanach, ewentualnie jakie miasto jest najlepsze mając na uwadze moje wykształcenie. Chodzi mi o podzielenie się doświadczeniami, jak najlepiej zaplanować taki wyjazd, jak powinno się planować poszczególne kroki, wreszcie w jaki sposób kontaktować się z pracodawcami i w końcu otrzymać wizę. Mój angielski wymaga podszkolenia, jednak w dużej mierze jest to kwestia przypomnienia dawno nieużywanych słów. Czy po wyjeździe mogę liczyć na wsparcie organizacji polonijnych? Bardzo proszę o Państwa opinie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sly6 Posted September 25, 2016 Report Share Posted September 25, 2016 Szukaj po intership w biurach. Nie zarobisz za dużo a jak będziesz dobry to wtedy na terenie USA może będą inne wyjścia. Poczytaj to forum dobrze i nauka języka.. To na wczoraj Link to comment Share on other sites More sharing options...
ilya_ Posted September 28, 2016 Report Share Posted September 28, 2016 Dzień dobry Jest to mój pierwszy post na forum, więc jeśli pojawił się w nieodpowiednim dziale, proszę o przeniesienie. Planuję wyjazd na kilka lat. Niedawno skończyłem studia i pracowałem krótko w korporacjach. Przeczytałem kilka artykułów na ten temat, te polskojęzyczne wydają mi się generalnie nastawione dużo bardziej sceptyczne. Chciałbym zapytać Państwa o możliwości znalezienia pracy w Stanach, ewentualnie jakie miasto jest najlepsze mając na uwadze moje wykształcenie. Chodzi mi o podzielenie się doświadczeniami, jak najlepiej zaplanować taki wyjazd, jak powinno się planować poszczególne kroki, wreszcie w jaki sposób kontaktować się z pracodawcami i w końcu otrzymać wizę. Mój angielski wymaga podszkolenia, jednak w dużej mierze jest to kwestia przypomnienia dawno nieużywanych słów. Czy po wyjeździe mogę liczyć na wsparcie organizacji polonijnych? Bardzo proszę o Państwa opinie. na poczatek zorientuj sie na czym polega znalezienie pracy w US, ja to wyglada od strony osoby nieautoryzowanej do pracy w US, co Ci jest potrzebne. co potrzebuje Twoja firma, jakie musisz miec kwalifikacje i doswiadczenie.... potem zacznij planowac Link to comment Share on other sites More sharing options...
VonMajak Posted September 29, 2016 Author Report Share Posted September 29, 2016 Dziękuję za info. W najbliższym czasie będę miał możliwość podjęcia asystentury na macierzystej Uczelni. Czy to zwiększa moje szanse? Są jakieś "wymiany" kadr akademickich? Link to comment Share on other sites More sharing options...
sly6 Posted September 29, 2016 Report Share Posted September 29, 2016 To się zapytaj na studiach o tym Bo są takie wymiany i to jest jakieś wyjście. Tylko ze język należy znać Link to comment Share on other sites More sharing options...
VonMajak Posted September 29, 2016 Author Report Share Posted September 29, 2016 O, no to dobra informacja, bo wcześniej myślałem, że lepiej podjąć jakąś pracę na szybko na ok 3 miesiące, żeby odłożyć sobie trochę kasy na wizę, bilet i start - do pierwszej wypłaty tam oczywiście Link to comment Share on other sites More sharing options...
kzielu Posted September 29, 2016 Report Share Posted September 29, 2016 O, no to dobra informacja, bo wcześniej myślałem, że lepiej podjąć jakąś pracę na szybko na ok 3 miesiące, żeby odłożyć sobie trochę kasy na wizę, bilet i start - do pierwszej wypłaty tam oczywiście Jak juz wczesniej ktos napisal - zrob minimum researchu na temat mozliwosci pracy w US bo Twoj powyzszy post wskazuje na to ze nie zrobiles absolutnie zadnego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
VonMajak Posted September 29, 2016 Author Report Share Posted September 29, 2016 Te pierwsze trzy miesiące to miałem na myśli Polskę - w tym czasie szukając czegoś, wyrabiając wizę, itd. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.