Wojtass Napisano 14 Października 2016 Zgłoś Napisano 14 Października 2016 Wojtass ile ludzi tyle historii Są tacy ze im się udaje a są tacy jak ostatnio opisywany przypadek ze urzędnik na wstępie wjazdu kręcił głową o wyjeździe dłuższym. Wyjeżdżając zostawiasz np dom,mieszkanie,płacisz podatki itd I teraz tak dwa miesiące nic,później trzy nic a cztery miesiące po za USA możesz miec kłopoty. Bo częste wyjazdy i czas się wydłuża. Kumam teraz. Dzięki
sly6 Napisano 15 Października 2016 Zgłoś Napisano 15 Października 2016 Napisze z tego co tutaj ludzie maja Pracujesz,masz dom,mieszkanie płacisz podatki trudniej Ci odebrać GC. Co innego GC jak wiza turystyczna a USA nic prawie nie dajesz
gosc333 Napisano 19 Października 2016 Zgłoś Napisano 19 Października 2016 Albo odwracasz kota ogonem albo czytanie ze zrozumieniem się kłania Czekam jednak na jakąś merytoryczną odpowiedź z faktami. Najlepiej kogoś kto od czasu do czasu (raz w roku?) odwiedza swój rodzinny kraj. Wydaje mi się że czytanie ze zrozumieniem tobie się kłania. Merytoryczną odpowiedź masz w tym temacie: http://forum.usa.info.pl/topic/25968-gc-problem-na-lotnisku/ post nr. #5
Gruby Napisano 20 Października 2016 Zgłoś Napisano 20 Października 2016 Witam, Jestem w podobnej sytuacji jak autor tematu dlatego nie będę tworzył nowego wątku i zasmiecal forum. Chciałbym dopytać o definicje białego paszportu, jak dokładnie działa i jakie możliwości daje? Jestem w wieku 24 lat i chciałbym emigrowac razem z moją wybranka. Aktualnie pracuję w amerykańskim korpo jako Senior Fund Accounting, zas partnerka kończy właśnie technika protetyki. I teraz moje kolejne pytanie czy można ufać zarobkom, które widać na glassdor? Jeżeli tak to czy 120k Gross rocznie jest sensownym zarobkiem na 2 osoby? Z góry przepraszam za błędy, ponieważ pisze post z telefonu. Pozdrawiam.
Joanna30 Napisano 20 Października 2016 Zgłoś Napisano 20 Października 2016 Jeśli chodzi o biały paszport, to występuje się o niego w USA. Jest ważny dwa lata i pozwala przez taki okres czasu zachować rezydenturę bez konieczności mieszkania/wyjazdu do USA. https://www.uscis.gov/i-131
sly6 Napisano 20 Października 2016 Zgłoś Napisano 20 Października 2016 Biały paszport jest dla osób które sie uczą,kończą naukę lub z ważnych sprawach np rodzinnych muszą być po za USA . Mając taki paszport inne obowiązki pozostają jak np rozliczanie sie z podatkami. Co do zarobków na ile to starczy zalezy od miejsca zamieszkania,ubezpieczeń. Oraz jak szybko taką pracę będziesz mieć.
Gruby Napisano 20 Października 2016 Zgłoś Napisano 20 Października 2016 Dziękuję za szybką odpowiedź, czy ten okres wlicza się w wymóg otrzymania obywatelstwa, bodajże 5 lat?
Joanna30 Napisano 20 Października 2016 Zgłoś Napisano 20 Października 2016 Nie. Biały paszport pozwala jedynie nie stracić rezydentury.
Gruby Napisano 20 Października 2016 Zgłoś Napisano 20 Października 2016 Co do miejsca zamieszkania, to czytając forum powtarzają się 4 miejsca new Jersey, clearwater, Chicago i austin. Warunki klimatyczne nie są dla nas priorytetem, ważniejsze jest dla nas możliwość znalezienia pracy i rozsądne koszty życia.
sly6 Napisano 20 Października 2016 Zgłoś Napisano 20 Października 2016 Tych miejsc trochę jest A późnej możesz się przeprowadzić jak kto zrobił użytkownik dudda
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.