Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie.

Sprawa wygląda następująco. Jestem obywatelem USA, ale mój stary paszport stracił ważność. Nie spełniam wymogów do złożenia wniosku w formie DS-82 (paszport nie ważny dłuzej niż XXlat oraz mój wiek też nie klasyfikuje się w ramach). Z tego powodu zamiast odnowienia paszportu drogą pocztową, muszę złożyć podanie w formie DS-11 o nowy paszport. Problem w tym, że w tym dokumencie proszą mnie o numer Social Security - którego nie posiadam, z racji tego że mieszkam w Polsce, a w USA nie pracowałem. Aby złożyć wniosek, muszę umówić wizytę w konsulacie, dlatego nie chciałbym robić tego dwa razy, jeśli okaże się, że numer Social Security jest niezbędny. Tylko, że to troszkę błędne koło, bo nie mam numeru Social Security a bez tego nie mogę wyrobić paszportu.. Umówić wizytę w konsulacie i liczyć na ich pomoc, czy coś przeoczyłem? Kiedy obywatel USA otrzymuje numer Social Security, w momencie podjęcia pierwszej pracy? 

Liczę na Waszą pomoc, czekam na odpowiedź, dzięki i pozdrawiam :)

Napisano
Godzinę temu, kamiloz napisał:

Witam serdecznie.

Sprawa wygląda następująco. Jestem obywatelem USA, ale mój stary paszport stracił ważność. Nie spełniam wymogów do złożenia wniosku w formie DS-82 (paszport nie ważny dłuzej niż XXlat oraz mój wiek też nie klasyfikuje się w ramach). Z tego powodu zamiast odnowienia paszportu drogą pocztową, muszę złożyć podanie w formie DS-11 o nowy paszport. Problem w tym, że w tym dokumencie proszą mnie o numer Social Security - którego nie posiadam, z racji tego że mieszkam w Polsce, a w USA nie pracowałem. Aby złożyć wniosek, muszę umówić wizytę w konsulacie, dlatego nie chciałbym robić tego dwa razy, jeśli okaże się, że numer Social Security jest niezbędny. Tylko, że to troszkę błędne koło, bo nie mam numeru Social Security a bez tego nie mogę wyrobić paszportu.. Umówić wizytę w konsulacie i liczyć na ich pomoc, czy coś przeoczyłem? Kiedy obywatel USA otrzymuje numer Social Security, w momencie podjęcia pierwszej pracy? 

Liczę na Waszą pomoc, czekam na odpowiedź, dzięki i pozdrawiam :)

Nie zostalbys obywatelem bez SSN. Odkop go i potem aplikuj o paszport. Numer SSN zostaje ci nadany przy narodzinach lub legalizacji stalego pobytu (jesli nie urodziles sie w USA), badz jeszcze przy wizie pracowniczej itp. Skad twoj pomysl , ze masz obywatelstwo a nie masz SSN?? ... :/ takie cuda sie nie zdazaja.

Napisano

Prawdopodobnie mam nadany numer, jednakże "nie mam" go nigdzie zapisanego, jestem obywatelem, urodziłem się na terenie USA, jednak do Polski przyjechałem w bardzo młodym wieku i od tamtej pory już nie byłem w USA. Dziękuję za szybkie odpowiedzi i już biorę się do zaznajomienia z linkiem :)

Edit:

Zawsze byłem gapą, ale żeby aż tak.. Znalazłem numer Social Security, był schowany w moim paszporcie. Tak czy siak, dziękuję Wam za szybkie odpowiedzi i pomoc!

P.S.

Czego mogę się spodziewać na spotkaniu w ambasadzie, kiedy udam się z wnioskiem o nowy paszport? Na co się przygotować? 

Napisano

bardziej przygotuj sie po wydaniu paszportu co to znaczy dla Ciebie od wjazdu,pracy po podatki. Zakres praw i obowiązków.

tutaj przygotuj sobie dokumenty opłatę i tyle.

Napisano
14 minut temu, sly6 napisał:

bardziej przygotuj sie po wydaniu paszportu co to znaczy dla Ciebie od wjazdu,pracy po podatki. Zakres praw i obowiązków.

tutaj przygotuj sobie dokumenty opłatę i tyle.

Paszport nie ma nic do rzeczy - jako obywatel ma obowiazek sie rozliczac z IRSem gdziekolwiek na swiecie mieszka i bez wzgledu na waznosc jego paszportu. Ale uwaga oczywiscie dobra :)

Napisano

Witam, mam jeszcze jedno pytanie. Na spotkaniu będę widział sie z konsulem czy innym urzędnikiem? I wszystko załatwiane będzie w języku angielskim?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...