ales_89 Napisano 24 Listopada 2016 Zgłoś Napisano 24 Listopada 2016 Cześć, szukam informacji odnośnie możliwości edukacji dla obcokrajowców w rejonie Nowej Anglii. W Polsce ukończyłam studia magisterskie - finanse i rachunkowość, posiadam również technika rachunkowości, jednak pracuję w branży medycznej. Nie sądzę, żeby kogoś powaliły na kolana moje kwalifikacje w USA. Ktoś wie, gdzie mogę podnieść swoje kwalifikacje? Będę mieszkała w Nashua (New Hampshire).
sly6 Napisano 24 Listopada 2016 Zgłoś Napisano 24 Listopada 2016 np taka strona http://www.nashuanh.gov/666/Higher-Education a czy powala czy nie zależy od sprzedania Twoich umiejętności.
katlia Napisano 24 Listopada 2016 Zgłoś Napisano 24 Listopada 2016 Nie wiem co chcesz studiowac, ale ja bym zaczela od 2-letniego Nashua community college. Maja tam advisor'ow ktorzy moga ci doradzic co i jak. Community college jest najtansza opcja, i potem, jezeli chcesz, mozesz zrobic transfer na 4-letnia uczelnie. Wydaje mi sie, ze masz dobre -- przydatne -- wyksztalcenie, i ze zrobieniem pewnych kursow/certyfikatow bedziesz na dobrej drodze do dobrego fachu. http://www.nashuacc.edu/
ales_89 Napisano 25 Listopada 2016 Autor Zgłoś Napisano 25 Listopada 2016 Dzięki za odpowiedzi. Zastanawiałam się nad czymś zgodnym z moim wykształceniem jednak regulacje polskie i amerykańskie bardzo się różnią, więc nie wiem czy moje studia na coś się przydają. Biorę pod uwagę również jakiś zawód związany z medycyną, ponieważ lepiej się w tym odnajduję.
ilon Napisano 25 Listopada 2016 Zgłoś Napisano 25 Listopada 2016 Ja tez jestem po finansach i rachunkowosci, ale mam tylko licencjata. W USA chcialam isc na finanse i rachunkowosc na studia, ale najprawdopodobniej nie zaliczyliby mi duzo kredytow, bo rachunkowosc w PL a w USA troche sie rozni. Stwierdzilam, ze najpierw zrobie ewaluacje swojego dyplomu, a potem sie zastanowie w zaleznosci jak to policza. W mojej pracy brali pod uwage moj polski dyplom, ale chcialabym jednak isc tutaj do jakiejs szkoly. Moj pracodawca moze mi pokryc czesc czesnego za edukacje w kierunku w ktorym pracuje, wiec to tez jakas opcja. Tez mozesz o tym pomyslec, znalezc prace w branzy ktora Cie interesuje i ksztalcic sie w miedzyczasie.
ales_89 Napisano 26 Listopada 2016 Autor Zgłoś Napisano 26 Listopada 2016 Ilon możesz powiedzieć coś więcej na temat ewaluacji dyplomu? Jak się za to zabrać, gdzie szukać? Mogę to rozpocząć jeszcze będąc w Polsce?
ilon Napisano 26 Listopada 2016 Zgłoś Napisano 26 Listopada 2016 Poczytaj ten watek, calkiem nowy, wiec wszystkie informacje sa aktualne.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.