cee Napisano 26 Grudnia 2016 Zgłoś Napisano 26 Grudnia 2016 5 godzin temu, Ivortm napisał: Ja piszę tylko czego dowiedziałem się u mnie w urzędzie. @jkb, trafiłem tutaj szukając informacji nt wizy inwestora i takiej ilości dezinformacji jeszcze nigdzie nie widziałem. Piszecie o jakichś chorendalnych kwotach po 500k dudków i w ogóle jakieś pierdoły, a jak np jeden z użytkowników ma inne zdanie to zjeżdżacie ją jak burą sukę Czy któryś z was był z tym u adwokata, specjalisty który się tym zajmuje ?? Ja musiałem się rozliczyć z dochodu który uzyskałem na podstawie o pracę w Holandii. Bo tak zalecali. Moi znajomi tego nie zrobili , a teraz wzywani są do US na wyjaśnienia. Proponuje zadzwonić do jednego z biur rozliczeniowych, chociażby z linków podanych na tym forum i dopytać, a nie oskarżać kogoś o dezinformacje. @Kaer, tak mają na to 5 lat co uczynili po 4ech. Zgłosili się do mojego szwagra, który od 9 lat pracuje na wodach brytyjskich na platformach wiertniczych. Nie rozliczał sie. Płacił sumiennie podatki za granicą i nigdzie w Polsce tego nie zgłaszał. Teraz musi wypełnić pit36 ( jak dobrze pamiętam ) i załącznik ZAP-3, o którym mowa była wyżej, z tym że dotyczy to tylko osób nie osiągających dochodu w Polsce. Teraz planuje otworzyć restaurację w warszawie, ale nadal pracować na platformach ( czyt. za granicą ). Ma tylko meldunek w Polsce. Pojawiły się schody, gdyż w Polsce będzie musiał zgłosić jaki uzyskał dochód za granicą, a holenderskich belastingu ( odpowiednik naszego US czy amerykańskiego IRS ) dochód jaki uzyskał u nas w kraju. Siostra jest po ślubie z amerykaninem od 9 lat a od 8 prowadzi biznes. Jak wyżej, może użyłem złego słowa. @sly, wrzucasz link do artykułu z przed prawie dwóch lat ?
sly6 Napisano 26 Grudnia 2016 Zgłoś Napisano 26 Grudnia 2016 tak by Ci pokazać ze ten trend zwiększył się wtedy nim był kiedyś i co robią ludzie by nie płacić podatku. Wtedy zrzekają się obywatelstwa a nie ze maja dwa i musza z któregoś zrezygnować. Jutro dzień pracy napisz do Ministerstwa Finansów i zobaczysz co Ci odpowiedzą. Prawo podatkowe jedno a co urzędnik to inne odpowiedzi. a co do tego kto miał to tyle wiemy co ktoś Ci powiedział a nie znasz wszystkiego i nie mówię ze ktoś Cie okłamał lub Ty Nas lecz nie zawsze to co słyszysz jest cala prawdą i tym kto jaki błąd np maly popełnił. tak doradcy podatkowi to wytłumaczą co i jak jest.
RobertNYc Napisano 26 Grudnia 2016 Zgłoś Napisano 26 Grudnia 2016 15 godzin temu, cee napisał: Przyjmując amerykańskie obywatelstwo musisz wyzec się polskiego. A co ty za farmazony wygadujesz? Nawet za PRL-u nie było takiej konieczności. A pamietam te czasy bo gdy wyjeżdżałem z PL, to w kraju była jeszcze komuna.
Ivortm Napisano 26 Grudnia 2016 Zgłoś Napisano 26 Grudnia 2016 20 godzin temu, cee napisał: Przyjmując amerykańskie obywatelstwo musisz wyzec się polskiego. 13 godzin temu, cee napisał: Tak na marginesie to niezłym jadem odrazu plujecie 7 godzin temu, cee napisał: Może i użyłem złego słowa. Ładniej to brzmi "NIE ZALECAJĄ". U mnie w takich przypadkach zapala się lampka bo to oznacza jakąś furtkę, i lepiej zastosowań się do zaleceń. Oczywiście moja siostra myśli tak jak większość z was i niczego się nie zrzekła. Od razu jadem, e tam. Po prostu bezwiednie napisałeś nieprawdę jakby to był znany fakt, i przez to wprowadzałeś pytającego w błąd. Nie dziw się reakcji forum, obywatelstwo to poważna sprawa i jest to trochę "rewelacja". To, że Tobie zapala się jakaś lampka, to nie zmienia tego, że problemów z podwójnym obywatelstwem jednak nie ma (szczególnie w przypadku połączenia Polska + USA) i że jednak niczego nie trzeba się wyrzekać
cee Napisano 26 Grudnia 2016 Zgłoś Napisano 26 Grudnia 2016 13 godzin temu, Ivortm napisał: tylko że nie to jest istotą problemu pytajacego
cee Napisano 26 Grudnia 2016 Zgłoś Napisano 26 Grudnia 2016 tylko że nie to jest istotą problemu pytajacego
sly6 Napisano 26 Grudnia 2016 Zgłoś Napisano 26 Grudnia 2016 dlatego tez i Ty wróci do tego pytania zostawiając obywatelstwo.. prowadząc firmę można udać się do doradców podatkowych. Fakt trochę to kosztuje.
cee Napisano 26 Grudnia 2016 Zgłoś Napisano 26 Grudnia 2016 Dlatego piszę czego dowiedziałem się jeśli chodzi o stronę polską, bo amerykańską załatwia mi adwokat. Pani, któraś z kolei, gdy poprosiłem o podstawę prawną takiego wykorzystywania mojego obywatelstwa polskiego do płacenia podatków od uzyskania dochodu po za granicami kraju. stwierdziła że najlepiej jest się wymeldować z Polski i usunąć z rejestru ( tak to nazwijmy ) w Polskim Urzędzie Skarbowym. Tutaj zainteresowany ma trochę inna sytuację gdyż chce prowadzić firmę zarejestrowaną w USA i kierując nią tu, w kraju. Nie wiem do czego mu zatem Polska skoro jest obywatelstwo amerykańskie :roll: Nie napisał też w jakim stanie chciałby to robić bo podatki nie są takie same chyba jak dobrze wynalazłem z info w necie. Mnie generalnie interesuje tylko Arizona i wiem że tam jest trochę niżej niż w Polsce, aczkolwiek do rozliczenia mieszanych dochodów przed polskim US ( dochód uzyskany w kraju i po za granicami ), jest brany podatek tylko Federalny równy 10% ( o ile dobrze znalazłem, ). Także i tak 8% jest do tyłu Jeśli natomiast nie będzie żadnego dochodu w kraju to wtedy wspomniany załącznik zap-3. Ja nie bardzo rozumiem sens takiego zabiegu.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.