Skocz do zawartości

Podróż do USA. Prośba o opinie w sprawie planu.

Bogusław Kudłacz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Dnia 24.01.2017 o 10:05, Joanna30 napisał:

Dla mnie taka wyprawa to będzie codzienna gonitwam ani czasu na odpoczynek ;)

A w połowie takiej wycieczki będziecie już dość zmęczeni takim przemieszczaniem się - nawet ci, którzy nie prowadzą auta.

My w trzy tygodnie zrobiłyśmy taką trasę i momentami żałowałam, że nie możemy zwolnić ;)

Podziwiam Joanna, naprawdę musiało być ciężko, ale co Wasze to Wasze hehe. 

• Odpowiedzi 31
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano
Dnia 21.01.2017 o 22:06, srk napisał:

Bryce Canyon - cudowne miejsce - nocleg - trasa angels landing - od 5 do 10h,

Angels landing to Zion a nie Bryce i jak ktoś trafi na pełnie księżyca i bezchmurną pogodę to polecam nocą (tylko ekipa min 4 os). Tez 5-10 h to przesada. 5 to max

Napisano

srk, planuje zrobić podobną trasę jak ty, piszesz żeby noclegi rezerwować dużo wcześniej ? Jak to zrobić? Pierwszy raz będę w USA i nigdy nie rezerwowałem noclegów. Polecasz jakąś specjalną stronę? W miastach pewnie sprawdzi się booking czy airbnb, a w pobliżu parków narodowych czy na kampingach jak rezerwuje się nocleg? Również miałem w planie lądowanie w NY i przejazd przez całe stany w 3tyg i wylot z LA, ale chyba jednak skupię się na wschodnim wybrzeżu. Nie chce robić z tego tripa mordęgi tylko fajnie i spokojnie pozwiedzać. Będzie nas dwóch z czego tylko ja będę kierowcą. Na cel obieram chyba Californie, Nevadę, Utah, Kolorado, Nowy mexyk, Arizone i spowrotem do LA. Muszę jakoś ładnie poukładać tą trasę. Z góry dziękuje za wszelkie wskazówki. 

Napisano

Jest mnostwo stron na motele/hotele -- naprzyklad hotels.com. W samych parkach narodowych i na kampingach absolutnie musisz miec rezerwacje, i to duuuzo wczesniej bo sie bardzo szybko zapelniaja. (Te popularne czasami rok wczesniej.) Robi to sie na stronach National Park Service. Tu jest przyklad strony gdzie sie rezerwuje w Yosemite. https://www.nps.gov/yose/planyourvisit/camping.htm

Napisano

Nie zawsze rezerwowanie wcześniejsze hoteli to dobry pomysł, szczególnie jak rezerwuje się te najtańsze, których nie można bezpłatnie anulować. Podczas mojej road trip rezerwowałam tylko te, w których musiałam być w określonym czasie, ponieważ miałam tam coś zaplanowane na konkretną godzinę np.zwiedzanie antelope canyon. Pozostałe potencjalne miejsca noclegowe miałam wybrane, ale podczas podróży okazywało się, że jesteśmy w stanie pojechać dziś trochę więcej niż myśleliśmy, dzięki czemu, mogliśmy na drugi dzień wcześniej dojechać do miejsca docelowego i więcej czasu poświęcić na zwiedzanie.  Warto też rozejrzeć się za promocją typu "piąta noc gratis" i zwrócić uwagę czy jest w cenie śniadanie. Polecam stronę do planowania podróży, u nas się sprawdziła super https://roadtrippers.com

Napisano

kurcze nie potrafię znaleźć na tej stronie tych rezerwacji. A moglibyście mi powiedzieć jak wygląda taka wizyta w parku narodowym? Jak to najlepiej zaplanować? Załóżmy, że będziemy kilka dni spędzać w LA, później chcemy wypożyczyć auto i pojechać na wycieczkę po CA, pewnie NV i Kolorado. Jak zaplanować wizytę w parku. Po prostu tam przyjeżdżam i zwiedzam? Tam jest jakieś główne wejście do parku czy po prostu jadę drogą przez park i co jakiś czas są kampingi zajazdy, a ja zjeżdżam w losowe miejsca i sobie oglądam?  Na wizytę np w w/w Yosemite zaplanować kilka dni? Czy właśnie spać tam gdzieś w aucie/namiocie czy kempingu? Musze tu wszystko z Polski rezerwować? Myślałem, że rano po prostu wyjdę z hotelu, wsiądziemy w auto i przyjedziemy do parku, a na miejscu lub w czasie trasy będziemy szukać/rezerwować motele przy drodze w których będziemy spali. Jak już nie uda się nigdzie znaleźć motelu to w najgorszym wypadku hotel lub tanim kosztem namiot jak będzie ciepło. 

Napisano

Jeśli chcesz wiedzieć, jakie są zasady zwiedzania/spania w danym parku narodowych i jaka jest ewentualna cena za wjazd, to wejdź na stronę konkretnego parku narodowego i poczytaj. Jeśli są bilety wstępu, to na wszystkich drogach dojazdowych są bramki i tam trzeba będzie te bilety kupić. Bądź kupić przez internet, jeśli jest taka opcja, żeby na miejscu nie tracić czasu.

Napisano

ok spróbuje poczytać chociaż słabo znam angielski. A co możecie mi polecić w pobliżu Californii z takich "pewnych" miejsc które trzeba zobaczyć? Może ktoś był w tych okolicach i mógłby coś napisać z praktyki. 

Napisano

O takich "pewnych" miejscach mozesz sobie poczytac w kazdym lepszym przewodniku. A w ogole, co to znaczy "w poblizu Californi" To tak jakby pytac o polecenia zwiedzana "w pobliczu Wloszech" Czy o sama Californie chodzi? I jezeli tak, to na jak dlugo? Bo wiesz, to jest ogromny stan, duzo do zobaczenia...

Napisano

Lęcę na 3 tygodnie, najpierw do CA bez żadnego planu, dlatego pytam. Chciałbym po prostu wysiąść z samolotu w LA wynająć jakiś hostel na ok 3 dni. Zobaczyć La (co warto?). Wynająć auto pojechać na jedną noc do SF i później w trasę. Sam nie wiem gdzie. Najpierw jakieś parki narodowe (Yosemite itp) Chciałbym tam spać w aucie lub pod namiotem ale z tego co czytam może być ciężko ponieważ trzeba rezerwować miejsca, a ja nie umiem tego zrobić. Może ktoś był na wycieczce i może napisać jak to wygląda. Chciałbym zobaczyć też wielki kanion lub tamte okolice i wrócić przez LV do LA. na wszystko mam 3 tygodnie. Co polecacie zobaczyć w tamtych okolicach?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...