KaeR Napisano 23 Lutego 2017 Zgłoś Napisano 23 Lutego 2017 1 minutę temu, Luk_Bill napisał: Ja to rozumiem - jesli w przepisach danej uczelni tak jest - no problem. W przepisach stanu PA w kontekscie szkol istnieje mozliwosc odmowy szczepien. Jesli by jej nie bylo, nie zaczynalbym w ogole tego tematu. Ja bym bezpośrednio do szkół przedzwonil. 10 lat w USA przekonało mnie, że przepisy przepisami a głodem Cię mogą wziąć.
Luk_Bill Napisano 23 Lutego 2017 Autor Zgłoś Napisano 23 Lutego 2017 Musze podkreslic, zebyscie mnie zle nie zrozumieli. Ja wyznaje zasade (lub chcialbym zeby tak bylo) - ze wszystko co dotyczy mnie i mojej rodziny jest moja prywatna sprawa i panstwu nic do tego. Jednoczesnie jednak szanuje zasady, jakie u siebie na podworku wprowadza sasiad. Inaczej mowiac - wyjezdzajac za granice (jak obecnie Austria) zgadzam sie na prawa panujace w danym kraju, akceptuje je, nie kloce sie z systemem. Krytykuje, ale jako ze nie jestem gospodarzem - akceptuje. I dzialam zawsze w ramach prawa. Prawo stanowi, ze dzieci z roznych wzgledow nie musza byc zaszczepione - wiec odmawiajac szczepien nie lamie prawa. To czy moje argumenty zostana uwzglednione - nie wiem. Ale wykorzystam wszystkie mozliwosci, aby w ramach obowiazujacego prawa, calkowicie legalnie - zostaly one uwzglednione. Jesli prawo PA nie pozwalaloby na odmowe - albo nie zaczynalbym tematu, albo wykonal obowiazkowe szczepienia.
sly6 Napisano 23 Lutego 2017 Zgłoś Napisano 23 Lutego 2017 sa pewne uchylenia lecz czy Twoje wezmą pod uwagę to inna sprawa.
KaeR Napisano 23 Lutego 2017 Zgłoś Napisano 23 Lutego 2017 9 minut temu, Luk_Bill napisał: Nie o to mi chodzi. Jesli np wg prawa stanowego odmowic mozna wylacznie ze wzgledu na przeciwskazania medyczne lub wyznawana religie (koszernosc szczepionek). To jakikolwiek inny powod nie mogl byc uwzgledniony i musial byc automatycznie odrzucony (tak jest w przypadku szkol, nie wiem jak wyglada sprawa uniwersytetow). Rok temu jeden z senatorow w PA zapowiedzial nowelizacje przepisow i wykreslenie powodu przekonan filozoficznych, do tej pory jednak powod filozoficzny widnieje w przepisach stanowych. Przyjedziesz, założysz wniosek o ominięcie szczepionek, nie uda się to co zrobisz? Pójdziesz do sądu? Jeśli jesteś Żydem, kto jest Twoim Rabinem? W Austrii jest? No to list poprosimy. Tic tac.
sly6 Napisano 23 Lutego 2017 Zgłoś Napisano 23 Lutego 2017 lub jaki Rabin tutaj Cię zna.. Chodzi o to by to miało ręce i nogi.
Luk_Bill Napisano 23 Lutego 2017 Autor Zgłoś Napisano 23 Lutego 2017 1 minute ago, KaeR said: Przyjedziesz, założysz wniosek o ominięcie szczepionek, nie uda się to co zrobisz? Pójdziesz do sądu? Jeśli jesteś Żydem, kto jest Twoim Rabinem? W Austrii jest? No to list poprosimy. Tic tac. Tak, pojde do sadu jesli bedzie trzeba i bede uwazal, ze urzednik podjal decyzje niezgodna z obowiazujacym prawem. Sad powie, ze nie ma opcji - albo bede szukal lekarza, ktory zrobi to tak jak nalezy, albo grzecznie podziekuje za wspolprace i opuszcze ten kraj Majac do wyboru wyjazd do Niemiec, Norwegii i Austri wybralem Austrie wlasnie z powodu nieobowiazkowych szczepien (i dostepu do broni palnej).
Luk_Bill Napisano 23 Lutego 2017 Autor Zgłoś Napisano 23 Lutego 2017 1 minute ago, sly6 said: lub jaki Rabin tutaj Cię zna.. Chodzi o to by to miało ręce i nogi. Nie mnie tylko zone Wciaz nie do konca wiem jak by to mialo wygladac. Zona pokazuje papier ze ma w sobie krew zydowska, wstepuje do gminy? Nie mam pojecia. Ale ona juz sie tym interesuje, byc moze cos madrego wymysli.
KaeR Napisano 23 Lutego 2017 Zgłoś Napisano 23 Lutego 2017 8 minut temu, Luk_Bill napisał: Tak, pojde do sadu jesli bedzie trzeba i bede uwazal, ze urzednik podjal decyzje niezgodna z obowiazujacym prawem. Sad powie, ze nie ma opcji - albo bede szukal lekarza, ktory zrobi to tak jak nalezy, albo grzecznie podziekuje za wspolprace i opuszcze ten kraj Majac do wyboru wyjazd do Niemiec, Norwegii i Austri wybralem Austrie wlasnie z powodu nieobowiazkowych szczepien (i dostepu do broni palnej). A co będą robić dzieci przez ten czas? Nie pamiętam czy już są w wieku szkolnym. Prawnicy kosztują, sprawy trwają. Nie chcę Ci rzucać klod pod nogi, ale tu naprawdę można się wozić z różnymi sprawami. Ja się uzeralem z DMV, aż mi się prawie prawo jazdy skończyło i się poddalem bo jeździć muszę. Nie jestem prawnikiem, ale ty nawet nie będziesz rezydentem stanu przez rok. Jako nie LPR czy USC wiele rzeczy cię nie dotyczy jesli chodzi o dostępy czy prawa.
Joanna30 Napisano 23 Lutego 2017 Zgłoś Napisano 23 Lutego 2017 Pytanie trochę od czapy Czy żydowskość nie dziedziczy się przypadkiem w linii żeńskiej?
kzielu Napisano 23 Lutego 2017 Zgłoś Napisano 23 Lutego 2017 Ja jeszcze dodam ze o ile ja przyjechalem na L-1 bez zony, to kolega z bylej firmy ktory przyjechal z zona bujal sie EADem dla niej przed dobre (o ile dobrze pamietam) 5 miesiecy. Dobre pare lat temu wiec moze sie zmienilo (chociaz przy federal hiring freeze i obecnym zamieszaniu dotyczacym DHS to watpie) ale przygotowalbym sie na troche czekania...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.