Skocz do zawartości
jacob_u

Green Card poprzez malzenstwo z obywatelem.

Recommended Posts

Witam.

Mam kilka pytan do osob, ktore sa obeznane w temacie badz przechodzily przez ten proces w ciagu ostatnich kilku miesiecy. Otoz jestesmy z Zona w trakcie wypelniania form o Zielona Karte. Badania sa juz gotowe, zdjecia I inne "dodatki" rowniez. Chcielismy sie upewnic, czy jakies inne formy oprocz tych co wypelniamy sa jeszcze wymagane. Chcemy uniknac zalatwiania Zielonej Karty poprzez adwokata z przyczyn materialnych.

Formy, ktore wypelniamy:

I-130

I-485

G-325A (moje I Zony)

Czy Form I-864 takze jest wymagana? no I co jeszcze oprocz tych co wymienilem?

Za wszelka pomoc serdecznie dziekujemy!!

 

 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

33 minuty temu, jacob_u napisał:

Witam.

Mam kilka pytan do osob, ktore sa obeznane w temacie badz przechodzily przez ten proces w ciagu ostatnich kilku miesiecy. Otoz jestesmy z Zona w trakcie wypelniania form o Zielona Karte. Badania sa juz gotowe, zdjecia I inne "dodatki" rowniez. Chcielismy sie upewnic, czy jakies inne formy oprocz tych co wypelniamy sa jeszcze wymagane. Chcemy uniknac zalatwiania Zielonej Karty poprzez adwokata z przyczyn materialnych.

Formy, ktore wypelniamy:

I-130

I-485

G-325A (moje I Zony)

Czy Form I-864 takze jest wymagana? no I co jeszcze oprocz tych co wymienilem?

Za wszelka pomoc serdecznie dziekujemy!!

 

 

I-864 + cala dokumentacja z tym zwiazana (tax returns, pay slips, zatrudnienie)

I-693 po uprzedniej wizycie u civil surgeona (+ badania w kopercie) - obecnie pozwalaja to doniesc na interview.

I-131 / I-765 opcjonalnie

Polecam przeczytac instrukcje do I-485  https://www.uscis.gov/sites/default/files/files/form/i-485instr.pdf - naprawde warto, wszystko (doslownie wszystko) jest tam napisane a to dosc istotny proces w ktorym jedna pomylka konczy sie RFE.

Rozumiem ze jedno z Was jest obywatelem ?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Tak... Zona jest obywatelka, tutaj urodzona.

Dziekuje za pomoc.

Czy jakies dodatkowe wskazowki zwiazane z ubieganiem sie o Zielona Karte?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

12 minut temu, jacob_u napisał:

Tak... Zona jest obywatelka, tutaj urodzona.

Dziekuje za pomoc.

Czy jakies dodatkowe wskazowki zwiazane z ubieganiem sie o Zielona Karte?

Dokumentacja jezeli chodzi o bona fide relationship. I serio polecam przeczytanie instrukcji do wszystkich wysylanych formularzy - to jest najlepsze (i oficjalne) zrodlo sprawdzonych informacji (w odroznieniu od forow - na ktorych w wiekszosci sa ok informacji ale czasami ludzie plota bzdury).

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Dziekuje!!

A czy wspolne kopie rachunkow, ubezpieczen, lease na mieszkanie, rozliczenie z podatkow, itd tez wysylac czy to pozniej przyniesc na interview?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Ja wyslalam wszystko od razu, przeczytaj dobrze instrukcje jak radzi kzielu. Tez wypelnialam sama wszystkie papiery i nie bylo zadnych problemow, przeszlam przez conditional green card , permanent green card do obywatelstwa, zycze powodzenia :) nie jest to nic skomplikowanego jak zrobisz dokladnie to o co cie prosza, jak popelnisz jakis blad lub czegos nie doslesz caly proces sie przedluzy.

  • Upvote 1

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Za "moich czasów" robiło się kopie tego wszystkiego a oryginały przynosiło na interview. 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach
31 minut temu, jacob_u napisał:

Dziekuje!!

A czy wspolne kopie rachunkow, ubezpieczen, lease na mieszkanie, rozliczenie z podatkow, itd tez wysylac czy to pozniej przyniesc na interview?

Wysylac - to jest wlasnie dokumentacja o ktorej pisalem. Generalnie to nie ma w tym jakiejs wielkiej filozofii, trzeba troche czasu poswiecic na przygotowanie wszystkiego ale jak sie wszystko logicznie i starannie pouklada to nie bedzie problemu. Timeline zwykle zalezy od tego jak lokalny office jest oblozony bo musisz miec interview, ale ja mialem GC po dwoch i pol miesiaca od wyslania AOSu (z L-1B wiec nie zadnej przesiedzianej turystycznej), RoC po dwoch miesiacach, obywatelem po dwoch i pol o wyslania N-400. Wszystko robilem zupelnie sam.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

I765 to pozwolenie na pracę a I131 to może w czasie oczekiwania na GC będziesz musiał polecieć np do Polski i aby wrócić należy mieć ten dokument wysłany i oczekujesz na kartę.pozwolenie na pracę plus na podróżowanie.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Żeby dodać komentarz, musisz założyć konto lub zalogować się

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą dodawać komentarze

Dodaj konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.

Zaloguj się teraz

×