Łukasz90 Napisano 21 Sierpnia 2017 Zgłoś Napisano 21 Sierpnia 2017 Podobno jest nawet lepiej mieć swoje polskie niż międzynarodowe bo policja ma książeczkę ze wszystkimi wzorami praw jazy z całego świata i bez problemu znajdzie polskie. A międzynarodowe jakoś nie przypada im do gustu.
Czołg Napisano 21 Sierpnia 2017 Zgłoś Napisano 21 Sierpnia 2017 Ja wyrobiłem międzynarodowe prawko. Jest ono ważne wraz z polskim prawem jazdy. Koszt niewielki bo 30 czy 35 pln.. W razie kontroli dam obydwa i niech sobie policjant wybierze które mu pasuje
kontrol Napisano 21 Sierpnia 2017 Zgłoś Napisano 21 Sierpnia 2017 To czy policjant będzie chciał międzynarodowe prawko to loteria. W większości nie chcą. Ale jak trafisz na slyzbiste to już dalej nie pojedziesz. Ja zrobiłem. Za ~30zl mam święty spokój.
maciopa Napisano 21 Sierpnia 2017 Zgłoś Napisano 21 Sierpnia 2017 Generalnie (wg przepisów) powinno się mieć przy sobie międzynarodowe prawo jazdy (wyrobienie jego trwa parę chwil) ALE już kiedyś gdzieś tutaj pisałem - wynająłem auto w Thrifty, przyleciałem, pokazałem dziewczynie międzynarodowe prawo jazdy, myślałem że ze śmiechu zejdzie (Konwencja jest z połowy ubiegłego wieku i nikt nie zmieniał wzoru ) pokazałem plastikowe i było ok. Swoją drogą jeżdżę wypożyczonym autem przy każdym moim pobycie w USA i nigdy nie miałem kontroli drogowej. Prawo jazdy potrzebne mi było tylko do wypożyczenia aut.
macios6 Napisano 18 Września 2017 Autor Zgłoś Napisano 18 Września 2017 Jeszcze jedno pytanko odnośnie kaucji: jeśli pobiorą mi kaucję z karty kredytowej to rozumiem że przewalutuje z PLN-=>USD za co naliczą mi opłaty i za przewalutowanie będę w plecy tak?
Joanna30 Napisano 18 Września 2017 Zgłoś Napisano 18 Września 2017 Przewalutowanie w Polsce idzie przez EUR, czyli PLN -> EUR -> USD. Jeśli będą Ci wracać to też idzie przez EUR. Banki zarabiają
macios6 Napisano 18 Września 2017 Autor Zgłoś Napisano 18 Września 2017 Przewalutowanie w Polsce idzie przez EUR, czyli PLN -> EUR -> USD. Jeśli będą Ci wracać to też idzie przez EUR. Banki zarabiają Czyli każda pobrana kaucja z kredytówki =zarobek za przewalutowanie dla banku.... cool...Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
kzielu Napisano 18 Września 2017 Zgłoś Napisano 18 Września 2017 34 minuty temu, macios6 napisał: Czyli każda pobrana kaucja z kredytówki =zarobek za przewalutowanie dla banku.... cool... Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk ???? Przeciez nie pobieraja Ci z tego powodu zadnych pieniedzy....
mcpear Napisano 18 Września 2017 Zgłoś Napisano 18 Września 2017 Jak wynajmiesz przy użyciu karty kredytowej to nie pobierają kaucji tylko robią blokadę. Czyli po zdjęciu blokady jest to neutralne dla twojej karty - kwota blokady wędruje z powrotem bez uszczerbku. Jakby jednak mieli pobrać kaucję (np jakbyś wpadł na pomysł używania karty debetowej - tam blokady założyć nie można) - to wówczas możesz stracić na przewalutowaniach. Dlatego karta kredytowa jest dużo wygodniejsza / tańsza do opłacania wynajmu hoteli i aut. Na kredytowkach z założenia się kaucji nie pobiera (temu właśnie służy blokowanie środków na karcie).
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.