Skocz do zawartości

Wyjazd do USA a karta debetowa? Kredytowa?

macios6

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Podobno jest nawet lepiej mieć swoje polskie niż międzynarodowe bo policja ma książeczkę ze wszystkimi wzorami praw jazy z całego świata i bez problemu znajdzie polskie. A międzynarodowe jakoś nie przypada im do gustu.

• Odpowiedzi 38
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

Ja wyrobiłem międzynarodowe prawko. Jest ono ważne wraz z polskim prawem jazdy. Koszt niewielki bo 30 czy 35 pln.. W razie kontroli dam obydwa i niech sobie policjant wybierze które mu pasuje :)

Napisano

To czy policjant będzie chciał międzynarodowe prawko to loteria. W większości nie chcą. Ale jak trafisz na slyzbiste to już dalej nie pojedziesz. Ja zrobiłem. Za ~30zl mam święty spokój.

Napisano

Generalnie (wg przepisów) powinno się mieć przy sobie międzynarodowe prawo jazdy (wyrobienie jego trwa parę chwil) ALE już kiedyś gdzieś tutaj pisałem - wynająłem auto w Thrifty, przyleciałem, pokazałem dziewczynie międzynarodowe prawo jazdy, myślałem że ze śmiechu zejdzie :) (Konwencja jest z połowy ubiegłego wieku i nikt nie zmieniał wzoru :) ) pokazałem plastikowe i było ok. Swoją drogą jeżdżę wypożyczonym autem przy każdym moim pobycie w USA i nigdy nie miałem kontroli drogowej. Prawo jazdy potrzebne mi było tylko do wypożyczenia aut.

• 4 tygodnie później...
Napisano

Jeszcze jedno pytanko odnośnie kaucji: jeśli pobiorą mi kaucję z karty kredytowej to rozumiem że przewalutuje z PLN-=>USD za co naliczą mi opłaty i za przewalutowanie będę w plecy tak?

Napisano
Przewalutowanie w Polsce idzie przez EUR, czyli PLN -> EUR -> USD. Jeśli będą Ci wracać to też idzie przez EUR. Banki zarabiają

Czyli każda pobrana kaucja z kredytówki =zarobek za przewalutowanie dla banku.... cool...

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Napisano
34 minuty temu, macios6 napisał:

Czyli każda pobrana kaucja z kredytówki =zarobek za przewalutowanie dla banku.... cool...

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

???? Przeciez nie pobieraja Ci z tego powodu zadnych pieniedzy....

Napisano

Jak wynajmiesz przy użyciu karty kredytowej to nie pobierają kaucji tylko robią blokadę. Czyli po zdjęciu blokady jest to neutralne dla twojej karty - kwota blokady wędruje z powrotem bez uszczerbku. Jakby jednak mieli pobrać kaucję (np jakbyś wpadł na pomysł używania karty debetowej - tam blokady założyć nie można) - to wówczas możesz stracić na przewalutowaniach. Dlatego karta kredytowa jest dużo wygodniejsza / tańsza do opłacania wynajmu hoteli i aut. Na kredytowkach z założenia się kaucji nie pobiera (temu właśnie służy blokowanie środków na karcie).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...