Skocz do zawartości

Polskie jedzenie, kultura,rozrywka- za czym najbardziej tesknicie?


jodi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
5 minut temu, andyopole napisał:

Ilon, Ty mieszkasz na jakims zadupiu jesli dobrze pamietam. W kazdym razie nie w miescie. Uwedz sobie sama rybke. Makreli surowej raczej tu nie kupisz ale ja w sierpniu wedzilem lososia wprawdzie zlowionego w Columbia River przez mojego kolege ale w sklepie tez kupisz. Gdy robie paste rybna do smarowania chleba losos z powodzeniem zastepuje tak popularna w Polsce makrele.

Hahhah, Andy wyprowadzilam sie z tego zadupia (co prawda dalej jestem na wygwizdowiu, ale juz nie tak bardzo). Ale teraz jak mysle, to moglabym cos uwedzic. Mieszkam w centrum i w razie jakby cos nie wyszlo i by smierdzialo wszedzie, moglabym zwalic na jedna z restauracji czy cos :D 

  • Odpowiedzi 128
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano
6 godzin temu, ilon napisał:

Hahhah, Andy wyprowadzilam sie z tego zadupia (co prawda dalej jestem na wygwizdowiu, ale juz nie tak bardzo). Ale teraz jak mysle, to moglabym cos uwedzic. Mieszkam w centrum i w razie jakby cos nie wyszlo i by smierdzialo wszedzie, moglabym zwalic na jedna z restauracji czy cos :D 

Zapraszam do mnie! Mnie takie zapachy nie straszne ;) 

Tylko problem w tym że nie umiem wędzić i nie mam wędzarki. Andy jakieś rady? 

Napisano

Czy makrela najlepsza do paprykarza jest kupic ja swieza czy mrozona czy wedzona? Ja nie nie chce bawic w wedzenie samemu, a paprykarza nigdy nie robilam. U mnie w PL sklepiku swieze maja tylko sledzie z beczki. Reszta ryb to wszystko zapakowane w plastik.. nie wiem czy to sie nadaje do tego paprykarza.

Dania ktore planuje robic: zapiekane jablka w ryzu, kluski lane na mleku, kopytka i schab ze sliwka.

Napisano
50 minut temu, agatenka napisał:

Zapraszam do mnie! Mnie takie zapachy nie straszne ;) 

Tylko problem w tym że nie umiem wędzić i nie mam wędzarki. Andy jakieś rady? 

Sure. Pytaj, będę odpowiadał. 

 

Nieduży, tani kopciuch   https://www.amazon.com/Masterbuilt-20073716-Portable-Electric-Smoker

To proste, trochę zachodu ale wystarczy chciec. Efekty wynagradzaja wyłożona pracę.

Napisano
2 godziny temu, BBerry napisał:

Czy makrela najlepsza do paprykarza jest kupic ja swieza czy mrozona czy wedzona?

Wędzona.

2 godziny temu, BBerry napisał:

Reszta ryb to wszystko zapakowane w plastik..

Jeśli dostaniesz makrelę zapakowaną próżniowo to może być. Dodaj tylko do niej ciut oleju bo one są bardziej suche.

 

Jeszcze Wam napiszę co lubię do piwa :D

Kupujemy pierś z kurczaka, myjemy, wykrawamy co niepożądane i kroimy na kawałki zbliżone do wielkości powiedzmy 4x4 cm. . Zawijamy te kawałki w plastry boczku. Plastry muszą być grubsze, nie takie przez które świat widać., około 3mm. i przebijamy takie zawiniątko wykałaczką. Wrzucamy to do gara z olejem - tak jak byście robili frytki. Niczym nie doprawiać, broń Boże nie solić. Zbyt długo nie trzymać w garze, bo kurczak robi się moment i boczek też. Kurna - aż mi ślinka cieknie! :D

Napisano
14 godzin temu, agatenka napisał:

Zapraszam do mnie! Mnie takie zapachy nie straszne ;) 

Tylko problem w tym że nie umiem wędzić i nie mam wędzarki. Andy jakieś rady? 

Zbudujmy wedzarnie i robmy sobie jakies dobre rzeczy :D

Napisano
4 minuty temu, ilon napisał:

Zbudujmy wedzarnie i robmy sobie jakies dobre rzeczy :D

Jeszcze raz zaczepiam link do wedzarni bo widze ze poprzedniego nie skopiowalem w calosci.

https://www.amazon.com/Masterbuilt-20073716-Portable-Electric-Smoker/dp/B01FJVSX30/ref=sr_1_sc_2?ie=UTF8&qid=1510941430&sr=8-2-spell&keywords=elektric+smoker

To taka przykladowa, moja jest troche wieksza.

 

To naprawde bardzo proste, wystarczy chciec.

Napisano
57 minut temu, andyopole napisał:

Jeszcze raz zaczepiam link do wedzarni bo widze ze poprzedniego nie skopiowalem w calosci.

https://www.amazon.com/Masterbuilt-20073716-Portable-Electric-Smoker/dp/B01FJVSX30/ref=sr_1_sc_2?ie=UTF8&qid=1510941430&sr=8-2-spell&keywords=elektric+smoker

To taka przykladowa, moja jest troche wieksza.

 

To naprawde bardzo proste, wystarczy chciec.

Mialam napisac, zebys wkleil link jeszcze raz, bo jak weszlam to pokazalo mi sie zdjecie jakiegos pieska i info, ze nie ma takiego czegos :) 

Napisano
4 minuty temu, ilon napisał:

Mialam napisac, zebys wkleil link jeszcze raz, bo jak weszlam to pokazalo mi sie zdjecie jakiegos pieska i info, ze nie ma takiego czegos :) 

No to teraz juz zadnych przeszkod. Do roboty!

Jezeli trzeba, udzielam konsultacji telefonicznych, pierwsza for free....;)

Napisano
13 godzin temu, Czołg napisał:

Kupujemy pierś z kurczaka, myjemy, wykrawamy co niepożądane i kroimy na kawałki zbliżone do wielkości powiedzmy 4x4 cm. . Zawijamy te kawałki w plastry boczku. Plastry muszą być grubsze, nie takie przez które świat widać., około 3mm. i przebijamy takie zawiniątko wykałaczką. Wrzucamy to do gara z olejem - tak jak byście robili frytki. Niczym nie doprawiać, broń Boże nie solić. Zbyt długo nie trzymać w garze, bo kurczak robi się moment i boczek też. Kurna - aż mi ślinka cieknie! :D

Ej no weź!!! Teraz mi to z głowy nie wyjdzie :D.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...