Skocz do zawartości

Polskie jedzenie, kultura,rozrywka- za czym najbardziej tesknicie?

jodi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
13 minutes ago, andyopole said:

Przy takim stezeniu Szpirytusa to sie zadna bakteryja nie uchowa, Chyba najtwardszy GMO z Monsanto tez.:D

Dobre:-)

• Odpowiedzi 128
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

Tak wiec, reasumujac bo fajrant sie zbliza i bede sie pomalu przenosic z nicnierobieniem do domu.

Jak wynika z dyskusji na tym watku najbardziej czego nam brakuje to jadlo, napitki, biesiady I wieczorne Polakow rozmowy.

Ja to wszystko mam tutaj, kwestia organizacji. Trudniej z biesiadowaniem bo odkad przeprowadzilem sie na odlegla (25 mil od centrum metro Area)wies ciezko sie innym do mnie wybrac.

Napisano

bez przesady z tym chlebem :)  Whole foods, Panera bread czy nawet zwykły Giant maja dosc dobre wypieki. Zresztą w PL juz tak kolorowo nie jest i niestety coraz ciężej jest dostać dobre produkty. Teraz wszystko na ilość a nie na jakoś jak nawet kilka lat temu. 

Ja mam w kuchni dwie lewe ręce - ale od czasu do czasu piekę ten chleb. Nie ma nic prostszego a smakuje znakomicie. 

Wracając do tematu.  Najbardziej brakuje mi rodziny i przyjaciół, wszelkich imprez które mnie omijają ( wesela, chrzciny, imieniny czy nawet pogrzeby),  życia "ulicznego" i pieszych na chodnikach :) Kawiarenek z kawą serwowaną w filiżankach, letnich piwnych ogrodów.. gwaru miasta i zarówno jego zalet jak i wad ( korków, huku czy imprez, teatrów )

Jesteśmy.. a raczej byliśmy ludzmi dość aktywnymi i fakt faktem że w Polsce mieszkałam w miasteczku które miało dość wiele do zaoferowania i w weekendy zawsze bylo co robić - w lecie wycieczki piesze czy rowerowe, mnóstwo tras dla quadów czy crossów, pełno zbiorników wodnych - każdy znalazł coś dla siebie. 

Nawet w zimie było co robić, czy to łyżwy czy narty - w obrębie miasta mieliśmy kilka wyciągów ( może nie jakies super extra - ale pojeździć się jak najbardziej da) 

A tu... wylądowałam na wygwizdowie. Sąsiad z tyłu ma konie,  kilka domów w prawo jest krowia farma, a czasami śmierdzi tak że nie da się oddychać. Na okoliczne rozwalające się mobile i syf nie mogę patrzeć. Poza tym nie ma absolutnie żadnej rozrywki poza 20 letnim kinem ( w którym nic nie słychać) i outletami. 

O przepraszam - w lato jest plaża  z zielonym i zimnym oceanem oraz z obskurnym boardwalkiem śmierdzącym octem i olejem ze starych frytek... 

Ahhhh chyba dzisiaj mam zły dzień ;-/

Napisano

Z tym chlebem w Polsce to racja, jest coraz gorzej. U nas na wsi uchowala się tradycyjna piekarnia i gdy przyjeżdżam tylko tam kupuje chleb czy prawdziwe bułki z przedzialkiem. Natomiast opiekunka moich rodziców jest niezmotoryzowana i na zakupy chodzi do najbliższego marketu. Tam między innymi kupuje gotowy, pokrojony chleb, który po trzech dniach pokrywa się pieśnią. Okropne!

Napisano
13 minut temu, agatenka napisał:

Ahhhh chyba dzisiaj mam zły dzień ;-/

Po to sa fora: zeby sie wyzalic albo vent. I rozumiem ze przeprowadzka z miasta gdzie sa atrakcje do miejsca gdzie ich nie ma, ale jest natomiast "obskurny boardwalk" i smrod od krow sasiada moze byc niemalym szokiem. Dlugo tam musicie wysiedziec, agentko?

Napisano

A mi brakuje rogali marcinskich w listopadzie, jak tylko zlokalizuje biały mak to będę robić próbę wypieku. Nigdy nie pomyslałam, ze z wiekiem mi sie odmieni ale troche brakuje mi " wszystkich świętych" , zapalania lampek na cmentarzu i tych dziwnych pierników które sprzedają przed bramą :P Oczywiscie rodziny i przyjaciół to juz nie trzeba wspominać. 

Napisano

Ja tesknie za polskimi wypiekami... uwazam ze ciastka w Polsce sa przewaznie znakomite (lepsze niz te francuzkie,) ciasta, torty, paczki wszystkie sa bardzo dobre.

Ale najbardziej to tesknie za zupami w Polsce. Ogorkowa, naprzyklad: przeciez to ambrozja :) I to zupy domowej roboty, nie zadne jakies dziwne wymyslone w restauracjach, ale dobry rosol, dobra pomidorowa, zurek, barszcz, grochowke... serio, tego mi brakuje i nigdzie nie znajduje takich dobrych zup jak w Polsce. 

Napisano
22 minuty temu, katlia napisał:

Ja tesknie za polskimi wypiekami... uwazam ze ciastka w Polsce sa przewaznie znakomite (lepsze niz te francuzkie,) ciasta, torty, paczki wszystkie sa bardzo dobre.

Ale najbardziej to tesknie za zupami w Polsce. Ogorkowa, naprzyklad: przeciez to ambrozja :) I to zupy domowej roboty, nie zadne jakies dziwne wymyslone w restauracjach, ale dobry rosol, dobra pomidorowa, zurek, barszcz, grochowke... serio, tego mi brakuje i nigdzie nie znajduje takich dobrych zup jak w Polsce. 

Wpadnij kiedyś do mnie. Oprócz ogórkowej i pomidorowej za którymi nie przepadam, wszystkie pozostałe zupy są available. Nawet moje flaczki będą Ci smakowały.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...