Skocz do zawartości

GC-spinsoring przez pracodawce

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
4 minuty temu, Malwina Koman-Wysmolek napisał:

Czyli jednym slowem wszelkie "problemy" startowe beda zblizone niezaleznie od statusu gc czy H1b? Zatem nam tez to nie robi jakiejs wiekszej roznicy zalozywszy ze pracodawca na 100% zlozy te aplikacje EB-2. 

Tak, jedyne roznice ktore mi przychodza do glowy:

1. Przy wlocie do stanow stoisz w innej kolejce (Ta dla Gc jest krotsza i szybciej idzie)
2. Nie mozesz zmienic latwo pracodawcy na H1B. Jesli bedzie zatrudniony przez cap-exempt uniwerek to bedzie mogl zmienic tylko na innego pracodawce ktory jest cap-exempt. Przy zmianie na firme ktora podlega pod cap bedzie musial przejsc loterie w kwietniu. 
3. Na H4 nie bedziesz mogla pracowac do momentu az nie dostaniesz EAD, a do tego potrzeba zlozenia I485, ktore jest koncowym etapem sponsorowania na GC. Licz 6 miesiecy do roku od rozpoczecia procesu na zielona karte.
4. Kwestia uznania za rezydenta podatkowego w stanach w pierwszym roku pobytu, przy GC jestes z automatu nim w momencie otrzymania GC, na H1B zalezy od ilosci dni spedzonych w danym roku (i poprzednich). Takze moze byc roznica przy skladaniu pierwszego zeznania podatkowego w stanach, skutkujaca troche wiekszym podatkiem w przypadku H1B. Ale sie tym nie przejmuj, to male kwoty.
5. Te przepisy eksportowe, ale jesli to duza placowka zatrudniajaca obcokrajowcow to pewnie juz maja gotowe licencje. W najgorszym razie to chyba pare tygodni trzeba zeby taka otrzymac.

Poza tym to wszystko jest to samo.

• Odpowiedzi 113
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

Mogę Ci co nieco podpowiedzieć w temacie GC na EB bo sam jestem już na ostatnim etapie.

Pierw pracodawca występuje o "Privilege Wage Determintation" czyli określenie ile minimalnie osoba na takim stanowisku powinna zarabiać

Według dzisiejszych statystyk trwa to ponad 2 miesiące.

Następnie pracodawca wypuszcza ogłoszenie o pracę na rynek, które musi "wisieć" minimum 30 dni. 

Gdy ogłoszenie wygasa po 30 dniach następuje 30 dniowy okres "cool off" Czyli razem 2 miesiące.

Gdy to jest załatwione pracodawca występuje o Labor Certyfication z Departamentu pracy. 

Trwa to w tym momencie około 150 dni jeśli Twój PERM zostanie zatwierdzony bez Auditu. Czyli 5 miesięcy.

Jeśli będzie Audit to dodatkowo trzeba liczyć kolejne około 100dni. Czyli w najgorszym wypadku około 8 miesięcy

Około 30% aplikacji PERM jest kierowana na Audit.

Jak masz zatwierdzony PERM to teraz pora na aplikacje I-140 którą wysyła się do USCIS. Można wykupić premium processing dzięki temu USCIS wystawi approved,

denial albo RFE (Request for Evidence) w ciągu 15 dni od otrzymania petycji.

Jak I-140 jest zatwierdzone to leci do National Visa Center (NVC) i tam jest dalej przetwarzane. Od momentu jak NVC dostanie papiery z USCIS to 3-4 miesiące trzeba liczyć

na weryfikacje dokumentów przez NVC. Jak to zostanie zakończone to dostaniesz zaproszenie na Interview to Konsulatu w Warszawie i tam będzie podjęta ostateczna decyzja.

Na cały proces trzeba teraz liczyć jakieś minimum 14 miesięcy.

Realnie może być ponad 1.5 roku.

Napisano
20 minut temu, Lukasz_S napisał:

Jak I-140 jest zatwierdzone to leci do National Visa Center (NVC) i tam jest dalej przetwarzane. Od momentu jak NVC dostanie papiery z USCIS to 3-4 miesiące trzeba liczyć

na weryfikacje dokumentów przez NVC. Jak to zostanie zakończone to dostaniesz zaproszenie na Interview to Konsulatu w Warszawie i tam będzie podjęta ostateczna decyzja.

Jesli bedzie robila to w stanach to NVC odpada. Bedzie szybciej. Takze dodatkowy argument za tym, zeby jechac na H1B (jesli oczywiscie beda od razu skladac papiery na EB-2). PERM moga tez zaczac albo nawet skonczyc przed przyjazdem do stanow, wtedy by mogli przyjechac na H1B i od razu skladac I140.

EDIT - sprawdzilem ile I485 zajmuje, Nebraska robi z kwietnia zeszlego roku:o A EAD z pazdziernika. Co sie stalo, dlaczego tak dlugo? Oznacza to ze okres do otrzymania zielonej karty jest sporo dluzszy niz myslalem.

Napisano
13 minut temu, vlade napisał:

Jesli bedzie robila to w stanach to NVC odpada. Bedzie szybciej. Takze dodatkowy argument za tym, zeby jechac na H1B (jesli oczywiscie beda od razu skladac papiery na EB-2). PERM moga tez zaczac albo nawet skonczyc przed przyjazdem do stanow, wtedy by mogli przyjechac na H1B i od razu skladac I140.

EDIT - sprawdzilem ile I485 zajmuje, Nebraska robi z kwietnia zeszlego roku:o A EAD z pazdziernika. Co sie stalo, dlaczego tak dlugo? Oznacza to ze okres do otrzymania zielonej karty jest sporo dluzszy niz myslalem.

Vlade my Virginia-jestes w stanie zobaczyc ile to tam trwa? 

Napisano
33 minuty temu, Lukasz_S napisał:

Mogę Ci co nieco podpowiedzieć w temacie GC na EB bo sam jestem już na ostatnim etapie.

Pierw pracodawca występuje o "Privilege Wage Determintation" czyli określenie ile minimalnie osoba na takim stanowisku powinna zarabiać

Według dzisiejszych statystyk trwa to ponad 2 miesiące.

Następnie pracodawca wypuszcza ogłoszenie o pracę na rynek, które musi "wisieć" minimum 30 dni. 

Gdy ogłoszenie wygasa po 30 dniach następuje 30 dniowy okres "cool off" Czyli razem 2 miesiące.

Gdy to jest załatwione pracodawca występuje o Labor Certyfication z Departamentu pracy. 

Trwa to w tym momencie około 150 dni jeśli Twój PERM zostanie zatwierdzony bez Auditu. Czyli 5 miesięcy.

Jeśli będzie Audit to dodatkowo trzeba liczyć kolejne około 100dni. Czyli w najgorszym wypadku około 8 miesięcy

Około 30% aplikacji PERM jest kierowana na Audit.

Jak masz zatwierdzony PERM to teraz pora na aplikacje I-140 którą wysyła się do USCIS. Można wykupić premium processing dzięki temu USCIS wystawi approved,

denial albo RFE (Request for Evidence) w ciągu 15 dni od otrzymania petycji.

Na cały proces trzeba teraz liczyć jakieś minimum 14 miesięcy.

Realnie może być ponad 1.5 roku.

My z Niemiec, ale to pewnie podobnie wyglada, ponoc z USA trwa to dluzej nawet (?), Ty sie ubiegasz z jakiej kategorii EB? Tez 2?

Napisano
Teraz, vlade napisał:

To nie ma nic wspolnego ze stanem w ktorym mieszkasz, to sa centra serwisowe, 5 na cale stany, petycja losowo laduje w jednym z nich. Tu masz liste, mozesz sobie sama sprawdzic:

https://egov.uscis.gov/cris/processTimesDisplayInit.do

A rozumiem. Czyli wpadniem do ktoregokolwiek z nich. Kurde to w takim razie wychodzi na to ze bycie na h1b wcale nie jest zlym pomyslem, jestesmy juz tam, wystepuja o eb2, od razu mi o ten EAD, i procedury sie dziejem w tle naszego "juz zycia tam".... 

Napisano

EAD nie tak od razu, bo o to mozesz wystapic dopiero jak masz zatwierdzone I140, podlicz sobie z postu Lukasza ile to zajmie. I potem jeszcze trzy miesiace czekania na zatwierdzenie. Ale tak, H1b nie jest zlym pomyslem, masz trzy lata spokoju bez potrzeby przedluzania wizy, i w tym czasie to nawet przy obecnej administracji dostaniecie GC.

Napisano
1 minutę temu, vlade napisał:

EAD nie tak od razu, bo o to mozesz wystapic dopiero jak masz zatwierdzone I140, podlicz sobie z postu Lukasza ile to zajmie. I potem jeszcze trzy miesiace czekania na zatwierdzenie. Ale tak, H1b nie jest zlym pomyslem, masz trzy lata spokoju bez potrzeby przedluzania wizy, i w tym czasie to nawet przy obecnej administracji dostaniecie GC.

Ach w sumie moglabym przeciez przez ten czas robic kursy czy cos co mogloby mi ewentualnie potem pomoc podjac pracecw zawodzie. Nie wiem czy w ogole mam szanse na prace w swoim zawodzie ale byloby fajnie w koncu tez jestem wysokowykwalifikowanym specjalista po studiach :blink:. Dzieki naprawde duzo rozjasniliscie w tych kwestiach mi... Nam. 

Napisano
30 minut temu, Malwina Koman-Wysmolek napisał:

My z Niemiec, ale to pewnie podobnie wyglada, ponoc z USA trwa to dluzej nawet (?), Ty sie ubiegasz z jakiej kategorii EB? Tez 2?

Ja akurat EB3 ale nie ma to żadnego znaczenia bo aktualnie wizy dla obu tych kategorii są "current" czyli są dostępne. 

Nie doczytałem że jesteście z Niemiec ale nie ma to żadnego znaczenia w czasie trwania procesu. 

I jest dokładnie jak vlade napisał że i485 i EAD mają duży backlog i dłużej to dwa będąc w USA.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...