KasiaKo Napisano 7 Czerwca 2018 Zgłoś Napisano 7 Czerwca 2018 3 minutes ago, Xarthisius said: W nie ktorych przypadkach, mozna zachowac priority date oryginalnej petycji, ale wlasnie to sprawdzilem i w Twoim wypadku tak to nie dziala. Aa o to co pytales.
KasiaKo Napisano 7 Czerwca 2018 Zgłoś Napisano 7 Czerwca 2018 13 minutes ago, Xarthisius said: Nie czeka 7 lat, bo przy konwersji priority date zostaje to samo. W sensie ze moge nie czekac 7 lat tylko moze byc tak ze dadza odrazu GC?
Xarthisius Napisano 7 Czerwca 2018 Zgłoś Napisano 7 Czerwca 2018 Just now, KasiaKo said: W sensie ze moge nie czekac 7 lat tylko moze byc tak ze dadza odrazu GC? 5 minutes ago, KasiaKo said: Aa o to co pytales. Sa dwie opcje dla Twojej GC: 1) Z jakiegos blizej niezrozumialego dla mnie powodu, caly czas jestes procesowana w kategorii F4. Twoje "miejsce w kolejce po GC" okresla data zlozenia oryginalnej petycji przez Twojego Wujka. Poniewaz odbylo sie to w czasach kiedy po Ziemi biegaly dinozaury, czyli prawie 18 lat temu, wiza juz na Ciebie "czeka" i dostaniesz ja w miare szybko. 2) Moze sie okazac, ze jednak czytam CSPA ze zrozumieniem i ze nie mozesz ubiegac sie o GC w kategorii F4. Wtedy Twoj Ojciec moze Cie sponsorowac w kategorii F2B i Twoje "miejsce w kolejce" bedzie zalezalo od daty zlozenia wniosku I-130 przez Twojego Tate. Dla przykladu, wizy w tej kategorii sa dzisiaj dostepne dla osob ktore zlozyly wniosek I-130 8go wrzesnia 2011. (stad te 7 lat o ktorych wspominala @Roelka )
KasiaKo Napisano 7 Czerwca 2018 Zgłoś Napisano 7 Czerwca 2018 15 minutes ago, Xarthisius said: Sa dwie opcje dla Twojej GC: 1) Z jakiegos blizej niezrozumialego dla mnie powodu, caly czas jestes procesowana w kategorii F4. Twoje "miejsce w kolejce po GC" okresla data zlozenia oryginalnej petycji przez Twojego Wujka. Poniewaz odbylo sie to w czasach kiedy po Ziemi biegaly dinozaury, czyli prawie 18 lat temu, wiza juz na Ciebie "czeka" i dostaniesz ja w miare szybko. 2) Moze sie okazac, ze jednak czytam CSPA ze zrozumieniem i ze nie mozesz ubiegac sie o GC w kategorii F4. Wtedy Twoj Ojciec moze Cie sponsorowac w kategorii F2B i Twoje "miejsce w kolejce" bedzie zalezalo od daty zlozenia wniosku I-130 przez Twojego Tate. Dla przykladu, wizy w tej kategorii sa dzisiaj dostepne dla osob ktore zlozyly wniosek I-130 8go wrzesnia 2011. (stad te 7 lat o ktorych wspominala @Roelka ) Mam nadzieje ze bedzie to opcja nr 1. Ale dowiem sie jak odpisze mi ten prawnik i zloze dokumenty. Ale najwazniejsze ze uspokoiliscie mnie z ciaza, poniewaz ani ja ani tato nie wiedzielismy ze to nie ma wplywu na dostanie przeze mnie GC. Myslalam ze odrazu mnie to dyskwalifikuje z dostania GC i ze od nowa musialby zlozyc na mnie tato wniosek Mam nadzieje ze wszystko sie dobrze potoczy
KasiaKo Napisano 7 Czerwca 2018 Zgłoś Napisano 7 Czerwca 2018 @Xarthisius a powiedz mi jak to jest z ta informacja o roku waznosci tego pisma? Jezeli przyszło mi w grudniu 2017 to wazne jest to do grudnia 2018, tylko co dokladnie zlozenie papierow do nich tak? Nie rozmowa ani nic ?
Xarthisius Napisano 7 Czerwca 2018 Zgłoś Napisano 7 Czerwca 2018 7 minutes ago, KasiaKo said: @Xarthisius a powiedz mi jak to jest z ta informacja o roku waznosci tego pisma? Jezeli przyszło mi w grudniu 2017 to wazne jest to do grudnia 2018, tylko co dokladnie zlozenie papierow do nich tak? Nie rozmowa ani nic ? Nie mam pojecia czego dotyczy ta data. Napisalas tylko ze masz tam podstawowe dane odnosnie wniosku i na 3 kartce adres NVC i "date waznosci"...
karina Napisano 7 Czerwca 2018 Zgłoś Napisano 7 Czerwca 2018 Jezeli masz adwokata, to on powinien Ci wyjasnic wszystko, bo zna Twoja sprawe. Ale tak kilka slow, moze cos Ci sie przyda: 1. Taki list dostaje sie nawet jesli sponsor nie zyje - ten list nie swiadczy o tym, ze wize imigracyjna dana osoba otrzyma. 2. Czy otrzymasz GC zalezy od wielu czynnikow - m.in. od tego ile czasu TOCZYLA sie petycja (nie mylic tutaj z tym ile tata czekal na green card!) 3. Generalnie jesli Ciebie to dotyczy to jesli sie kwalifikujesz to CZAS GRA ROLE! 4. Z byciem w ciazy jest male wyzwanie, bo jesli nie wylecisz przed czasem kiedy lekarz zezwoli Ci na lot to bedzie problem, bo dziecko nie dostanie automatycznie green card. 5. Jesli wlecisz i dziecko urodzi sie w USA - dostanie automatycznie obywatelstwo amerykanskie 6. Teraz jesli zdecydujesz sie na kontunuacja sprawy, to musisz to robic bardzo szybko, bo sprawa w NVC (stamtad dostalas ten list) zajmuje na czas obecny dobre kilka miesiecy a Ty jestes w ciazy. 7. Twoj adwokat powinien jak najszybciej odpowiedziec Ci co i jak, zebys wiedziala co mozesz, jakie masz opcje i ktora z nich wybierzesz. 8. Tam nie ma napisane w liscie, ze masz wybrac agenta, wypelnic wniosek i czekac na rozmowe w Warszawie.. to jest moj playground i uwierz mi, ze jeszcze takiego listu przez cale swoje zycie nie widzialam Tam jest napisane, ze masz wybrac kogos, kto bedzie Cie reprezentowal. Kiedy to zrobisz, wtedy nalezy uiscic 2 oplaty - jedna oplate mozesz z robic juz teraz, ale to nie ma znaczenia, bo liczy sie i tak ta druga bardziej. Czyli wybierasz kogos, robisz aplikacje on line (te do wyboru agenta), pozniej, po kilku dniach, kiedy NVC wprowadzi to w system, dostaniesz 2 rachunki do zaplaty (tzn. jeden juz masz, drugi dostaniesz pozniej) - obydwa mozesz zaplacic na raz - 2 osobne transakcje w tym samym czasie. Kiedy NVC sciagnie pieniadze z konta (znowu mija kilka dni) to mozna wysylac caly zestaw dokumentow do NVC (NIE DO WARSZAWY!) - tych dokumentow jest naprawde duzo i zajmuje czas aby to zgromadzic i przygotowac. Dokumentow nie wyslesz wczesniej, bo musisz miec pewnosc, ze oplaty juz weszly w system i masz specjany cover (z kodem kreskowym), ktory dolaczasz wraz z dokumentami. W tzw. miedzyczasie mozesz robic aplikacje DS-260 on-line. ta aplikacja jest bardzo wazna i jesli beda pomylki to nic juz w tym nie poprawisz. Zeby wypelnic te aplikacje potrzebujesz dobre kilka godzin - trzeba poukladac daty, adresy, nazwy szkol itd itp. W momencie kiedy NVC bedzie mialo wszystkie Twoje dokumenty ORAZ DS-260 bedzie zrobiony on-line wtedy NVC dopiero zaczyna przegladac wszystko. Oni nie zaczynaja nic robic do momentu kiedy obie te rzeczy beda mieli u siebie. Przejrzenie wszystkiego zabiera ok 6-12 tygodni, bo maja niesamowicie duzo spraw. Jesli nie beda mieli zadnych pytan to ustalaja appointment w Warszawie - od ustalenia spotkania do spotkania mija zwykle 5-8 tygodni, zalezy jaka liczbe aplikantow maja na dany okres czasu do amabasady w Polsce. Ty robisz badania, bierzesz wymagane dokumenty plus orginaly tego co kaze przyniesc amabsada i idziesz na interview. Tak to mniej wiecej wyglada.
karina Napisano 7 Czerwca 2018 Zgłoś Napisano 7 Czerwca 2018 8 godzin temu, KasiaKo napisał: Witam, nie wiem czy pisze w dobrym miejscu, ale myśle ze mi pomożecie Moja sprawa wygląda tak, że mój ojciec dostał GC na która czekał parenaście lat. W momencie zaakceptowania ja nie miałam 21 lat i załapałam sie na GC bez czekania czy jakoś tak. Mimo, ze masz 21 lat skonczone, to wedle prawa imigracyjnego, dla immigration Twoj wiek jest liczony nieco inaczej. Z tym, ze musisz pamietac, ze Twoj wiek nie zatrzymal sie dla urzedu i teraz kazdy dzien oddala Cie od otrzymania wizy imigracyjnej. Tak wiec Twoj adwokat powinien natychmiast powiedziec Ci jak wyglada twoja sprawa tak do konca czyli konkretnie z datami. Bez dat ja nie moge Ci powiedziec kiedy zamknie Ci sie mozliwosc otrzymania przez Ciebie pobytu stalego w USA, ale poniewaz czas leci, to - tak jak napisalam powyzej - kazdy dzien dziala na Twoja niekorzysc. Bez znajomosci szczegolow trudno cokolwiek wiecej podpowiedziec. Powodzenia.
Gość Napisano 7 Czerwca 2018 Zgłoś Napisano 7 Czerwca 2018 Karina ci wszystko tam wytlumaczylam. Swoją drogą jak założyłas tam temat to nie wiem po co spamujesz w tym. :p
KasiaKo Napisano 7 Czerwca 2018 Zgłoś Napisano 7 Czerwca 2018 28 minutes ago, karina said: Jezeli masz adwokata, to on powinien Ci wyjasnic wszystko, bo zna Twoja sprawe. Ale tak kilka slow, moze cos Ci sie przyda: 1. Taki list dostaje sie nawet jesli sponsor nie zyje - ten list nie swiadczy o tym, ze wize imigracyjna dana osoba otrzyma. 2. Czy otrzymasz GC zalezy od wielu czynnikow - m.in. od tego ile czasu TOCZYLA sie petycja (nie mylic tutaj z tym ile tata czekal na green card!) 3. Generalnie jesli Ciebie to dotyczy to jesli sie kwalifikujesz to CZAS GRA ROLE! 4. Z byciem w ciazy jest male wyzwanie, bo jesli nie wylecisz przed czasem kiedy lekarz zezwoli Ci na lot to bedzie problem, bo dziecko nie dostanie automatycznie green card. 5. Jesli wlecisz i dziecko urodzi sie w USA - dostanie automatycznie obywatelstwo amerykanskie 6. Teraz jesli zdecydujesz sie na kontunuacja sprawy, to musisz to robic bardzo szybko, bo sprawa w NVC (stamtad dostalas ten list) zajmuje na czas obecny dobre kilka miesiecy a Ty jestes w ciazy. 7. Twoj adwokat powinien jak najszybciej odpowiedziec Ci co i jak, zebys wiedziala co mozesz, jakie masz opcje i ktora z nich wybierzesz. 8. Tam nie ma napisane w liscie, ze masz wybrac agenta, wypelnic wniosek i czekac na rozmowe w Warszawie.. to jest moj playground i uwierz mi, ze jeszcze takiego listu przez cale swoje zycie nie widzialam Tam jest napisane, ze masz wybrac kogos, kto bedzie Cie reprezentowal. Kiedy to zrobisz, wtedy nalezy uiscic 2 oplaty - jedna oplate mozesz z robic juz teraz, ale to nie ma znaczenia, bo liczy sie i tak ta druga bardziej. Czyli wybierasz kogos, robisz aplikacje on line (te do wyboru agenta), pozniej, po kilku dniach, kiedy NVC wprowadzi to w system, dostaniesz 2 rachunki do zaplaty (tzn. jeden juz masz, drugi dostaniesz pozniej) - obydwa mozesz zaplacic na raz - 2 osobne transakcje w tym samym czasie. Kiedy NVC sciagnie pieniadze z konta (znowu mija kilka dni) to mozna wysylac caly zestaw dokumentow do NVC (NIE DO WARSZAWY!) - tych dokumentow jest naprawde duzo i zajmuje czas aby to zgromadzic i przygotowac. Dokumentow nie wyslesz wczesniej, bo musisz miec pewnosc, ze oplaty juz weszly w system i masz specjany cover (z kodem kreskowym), ktory dolaczasz wraz z dokumentami. W tzw. miedzyczasie mozesz robic aplikacje DS-260 on-line. ta aplikacja jest bardzo wazna i jesli beda pomylki to nic juz w tym nie poprawisz. Zeby wypelnic te aplikacje potrzebujesz dobre kilka godzin - trzeba poukladac daty, adresy, nazwy szkol itd itp. W momencie kiedy NVC bedzie mialo wszystkie Twoje dokumenty ORAZ DS-260 bedzie zrobiony on-line wtedy NVC dopiero zaczyna przegladac wszystko. Oni nie zaczynaja nic robic do momentu kiedy obie te rzeczy beda mieli u siebie. Przejrzenie wszystkiego zabiera ok 6-12 tygodni, bo maja niesamowicie duzo spraw. Jesli nie beda mieli zadnych pytan to ustalaja appointment w Warszawie - od ustalenia spotkania do spotkania mija zwykle 5-8 tygodni, zalezy jaka liczbe aplikantow maja na dany okres czasu do amabasady w Polsce. Ty robisz badania, bierzesz wymagane dokumenty plus orginaly tego co kaze przyniesc amabsada i idziesz na interview. Tak to mniej wiecej wyglada. Toczyla sie petycja ale jaka? Moj tato dostal GC na jesieni 2017, a ja pismo dostalam w grudniu, wiec z tym wszystkim mam czas tylko do grudnia tak? A jak jest z ciaza, bo na innym watku dostalam informacje ze ciaza nic nie zmienia w GC i ze pozniej mozna dziecko dopisac? Watpie ze zdaze wyleciec przed porodem iz poniewaz porod mam planowo na polowe wrzesnia. A jak to pozniej wyglada? Tak samo badania? Bo napewno nie zgodze sie na szczepienia w ciazy itp wiec odrocza mi to jakos czy kobieta w ciazy ma inaczej? Ale ogolnie ciaza nie zmienia nic w tej GC? A co do aplikacji DS 260 to nie wpisuje tam nic o dziecku, poniewaz sie jeszcze nie urodzilo prawda?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.