Krzysztof122000 Napisano 23 Czerwca 2018 Zgłoś Napisano 23 Czerwca 2018 Witam, Lecę do USA, z tego co czytałem kiedyś w samolocie wypełniało się formularz I-94. Przeczytałem również, że tego się już nie robi (ale było to tak napisane, że nie było to jasne), więc jak ktoś wie to proszę o szybką odpowiedź czy będę musiał coś wypełnić (jestem nie pełonoletni) w samolocie? Bo na granicy oczywiście muszę porozmawiać z urzędnikiem.
pelasia Napisano 23 Czerwca 2018 Zgłoś Napisano 23 Czerwca 2018 Jedyne co bedziesz musiał wypełnić to deklaracje celną. Beda rozdawać wszystkim w samolocie. Rada, zabierz ze sobą długopis, bedziesz zdziwiony ile osób nie pamięta o takim szczególe i rozgląda sie aby pożyczyć
Krzysztof122000 Napisano 23 Czerwca 2018 Autor Zgłoś Napisano 23 Czerwca 2018 Dziękuje za odpowiedź. A jeżeli chcę wwieźć do USA 3 paczki małe kaszy to czy muszę tam zaznaczać, że wwoże?
pelasia Napisano 23 Czerwca 2018 Zgłoś Napisano 23 Czerwca 2018 Na to pytanie jest tyle odpowiedzi co ludzi na ziemi Ja ostatnio miałam przegląd bagażu przy wylocie do Denver i koleś mi powiedział, że jeśli przewozi się jakakolwiek żywność, słodycze itp. to zawsze należy zaznaczyć" tak" przy pytaniu o posiadaniu żywności. To nie znaczy, że ta żywność jest niedozwolona, ale zabezpiecza przed karą pieniężną (chyba mówił że wynosi ona coś około $300). Podejrzewam, że jeśli kasza jest oryginalnie pakowana to nie będzie z nią problemów. Grzyby suszone ? Hmm nie jestem pewna czy są dozwolone. Ktoś podał Ci linka w innym poście o dozwolone produkty. Przeczytaj dokładnie to rozwieje wszystkie wątpliwości. Tak przy okazji, dodatkowy przegląd bagażu mialam tylko wtedy kiedy na formularzu zaznaczylam "nie"( przypadek?). Nigdy mnie nie skierowali kiedy zaznaczyłam "Tak."
andyopole Napisano 23 Czerwca 2018 Zgłoś Napisano 23 Czerwca 2018 Przetwory zbożowe są zabronione. Można w nich przewieźć nieświadomie wiele szkodników. Mało kto sobie zdaje sprawę ile ich zjada. Jaka to kasza? Przecież tu są wszystkie kaszę świata, od gryczanej po kus kus.
Krzysztof122000 Napisano 23 Czerwca 2018 Autor Zgłoś Napisano 23 Czerwca 2018 Kasza jaglana. Grzyby suszone 2 paczki też planuje. Może lepiej ich nie brać, albo poprostu zaznaczyć "tak"
andyopole Napisano 23 Czerwca 2018 Zgłoś Napisano 23 Czerwca 2018 Jest i jaglana, jest i perłowa tutaj. Szkoda fatygi. Grzyby też są, również polskie. Kaszy napewno nie wolno wwozić do USA. Do dzisiaj głośna jest historia gdy jakiś Hindus wiózł swoim ziomkom ichni ryż czy też kaszę i pełno w tym było robactwa.
Xarthisius Napisano 23 Czerwca 2018 Zgłoś Napisano 23 Czerwca 2018 4 minutes ago, andyopole said: Grzyby też są, również polskie. A no sa, tyle tylko ze jak kupowalem prawdziwki suszone na swieta, to sie powaznie zastanawialem czy nie bede musial zastawic samochodu
Krzysztof122000 Napisano 23 Czerwca 2018 Autor Zgłoś Napisano 23 Czerwca 2018 Na stronie interameryka pisze, że kaszę można wwozić. Z tego co wiem grzyby suszone (podgrzybki) nie są dostępne w każdym sklepie.
andyopole Napisano 23 Czerwca 2018 Zgłoś Napisano 23 Czerwca 2018 5 minut temu, Krzysztof122000 napisał: Na stronie interameryka pisze, że kaszę można wwozić. Z tego co wiem grzyby suszone (podgrzybki) nie są dostępne w każdym sklepie. Mam w szafie chyba z pół kilo. Sam zbierałem, tutaj też są lasy a w nich rosną grzyby.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.