Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
44 minuty temu, Xarthisius napisał:

Cytujesz screen z oficjalnej instrukcji gdzie jest napisane boldem, ze to wazne I ze trzeba zaznaczyc 3 rubryki, a potem pytasz czy trzeba to zrobic... Serio?

Jak sie boisz Pani w sadzie to wyslij wniosek poczta...

To instrukcja napisana przez prywatną osobę, nie jest oficjalna wystawiona przez ministerstwo. Dostałam informację, że nie mogę dostać dokumentu o np. kartotece dla nieletnich kiedy nie mam żądnych kartotek i nie jestem nieletnia (o pozostałych dwóch rubrykach zaświadcza pierwsza)

Napisano
Dnia 27.08.2019 o 05:32, seeer napisał:

Trzeba zaznaczyć wszystkie 3 rubryki? Mi Pani w sądzie powiedziała, że skoro nie mam kartoteki nieletnich itp to nie mam czego dostać i mam tylko o niekaralności

Na moim wniosku o wydanie zaświadczenia pani w sądzie sama zaznaczyła wszystkie możliwe kartoteki jak usłyszała, że chodzi o wizę do USA.

Napisano

witam. 

mam interview za dwa tygodnie z dv2019. badania wszystkie trzeba robić w Warszawie? Czy jak to wygląda? jeden dzień na całość wystarczy? Czy ile czasu na to przeznaczyć? jestem z trójmiasta i myślę jak to zorganizować... da się to zrobić za jednym razem np. przyjeżdżając dzień wcześniej przed interview czy konieczne będą dwa kursy do Warszawy?

Napisano (edytowane)

@szags

Polecam zrobic badania jak najszybciej:
Podebrane z innego tematu:
" Umawiamy się NAJPIERW na badania np na ul.Waryńskiego 9.
- legitymujemy się paszportami
- preświetlenie klatki aby wykryć gruźlicę, dostępne po 3 godzinach, dostajemy do ręki
- pobranie krwi aby wykryć kiłę, dostępne po 3 godzinach, dostajemy do ręki
- pobranie moczu aby wykryć rzeżączkę, UWAGA, dostępne po około 10 dniach, automatycznie wysyłane do lekarza
- jedno zdjęcie typu paszportowego polskiego, czyli 35x45mm
- dzieci poniżej 15 roku życia nie przychodzą na ul. Waryńskiego bo nie mogą mieć prześwietlenia ani nie podejrzewa się u nich kiły i rzeżączki"

Nastepnie:

"Wizyta u lekarza na resztę badań.
- na szczęście wolne są terminy z parudniowym wyprzedzeniem
- paszport
- książeczka zdrowia/karta szczepień
- case number czyli 2019EUxxxxx, najlepiej przynieść kopię confirmation page z wniosku DS-260
- 3 zdjęcia paszportowe typu polskiego 35x45mm
- adres docelowy w USA, ale nie znam szczegółów czy ma być po prostu zapisany na kartce czy też jakiś formularz jest na to.
- adres e-mail
- nie zapomnijmy wyników z Waryńskiego 9.
- jeśli mamy dzieci poniżej 15 roku życia to u lekarza będą mieli badanie wykrywające gruźlicę. Wyniki dostępne po ok.tygodniu.
- odbieramy wyniki w zaklejonej kopercie i nie odklejamy"

Edytowane przez ziomek44
Napisano (edytowane)
4 hours ago, szags said:

witam. 

mam interview za dwa tygodnie z dv2019. badania wszystkie trzeba robić w Warszawie? Czy jak to wygląda? jeden dzień na całość wystarczy? Czy ile czasu na to przeznaczyć? jestem z trójmiasta i myślę jak to zorganizować... da się to zrobić za jednym razem np. przyjeżdżając dzień wcześniej przed interview czy konieczne będą dwa kursy do Warszawy?

Tak, wszystkie badania należy robić w Warszawie lub w Krakowie (w miejscu wyznaczonym przez ambasadę). Najlepiej zadzwonić do Wilanów Family Practice, gdzie będzie Cię badał lekarz i zobaczyć kiedy ma wolny termin. Zrób to jak najszybciej, bo na wynik badania moczu trzeba czekać. Ja badania zrobiłam w jeden dzień, bo najpierw dzwoniłam do lekarza na Wilanowie - umówiłam się na godz. 16. Najbliższy wolny termin był dopiero za 7 dni. W wyznaczony dzień rano pojechałam do Warszawy zrobić rentgen i badanie krwi na Waryńskiego -> NIE TRZEBA się umawiać (co zresztą Ci powiedzą jak będziesz umawiał się do lekarza). Na Waryńskiego pojawiasz się z paszportem i zdjęciem i z miejsca masz prześwietlenie i badanie krwi.  Badanie moczu robi lekarz, który będzie Cię badał (znaczy się próbka moczu pobierana jest u niego i przez niego wysyłana do badania); na Waryńskiego tego nie będziesz robić.  Po 3 godzinach miałam odebrać wyniki i z nimi jechałam na wizytę u lekarza.  Ja byłam na Waryńskiego o 9 rano, o 12 odebrałam wyniki a na 16 jechałam do lekarza. Sam wywiad i badanie u lekarza to było ok. 30 minut w moim przypadku.

Właśnie przeczytałam na stronie Wilanów Practice, że czas kompletowania wszystkich wyników i dostarczenie ich ambasadzie to ok. 5-7 dni roboczych. Poczytaj na ich stronie.

http://www.wilanowfamilypractice.pl/g1414577957pol-Badanie-ogolne-do-wizy-USA.html

także rada -> W poniedziałek dzwonisz do lekarza w Warszawie i umawiasz się na wizytę tam - mają czynne od 11! Tam też powiedzą Ci co i jak. 

Edytowane przez ewakol
Napisano

ok, dzięki za wyczerpującą odpowiedź. teraz wszystko mi się wyjaśniło. czyli reasumując nie da się zrobić badań plus interview za jedną wizytą w Warszawie...

na interview trzeba przynieść dowód wpłaty za rozpatrzenie wniosku czy tam się płaci na miejscu?

Napisano
21 hours ago, szags said:

ok, dzięki za wyczerpującą odpowiedź. teraz wszystko mi się wyjaśniło. czyli reasumując nie da się zrobić badań plus interview za jedną wizytą w Warszawie...

na interview trzeba przynieść dowód wpłaty za rozpatrzenie wniosku czy tam się płaci na miejscu?

Płacisz na miejscu - Najpierw wezmę od Ciebie wszystkie dokumenty, odeślą Cię na piętro do kasy żeby zapłacić i potem wracasz na dół i czekasz aż Cię ponownie wywołają; pobierają odciski palców, upewniają się, że wszystko mają i potem już siadasz i czekasz na rozmowę.

Napisano
4 godziny temu, ewakol napisał:

Płacisz na miejscu - Najpierw wezmę od Ciebie wszystkie dokumenty, odeślą Cię na piętro do kasy żeby zapłacić i potem wracasz na dół i czekasz aż Cię ponownie wywołają; pobierają odciski palców, upewniają się, że wszystko mają i potem już siadasz i czekasz na rozmowę.

ok, dzieki. kartą można? W jakiej walucie? 

i jeszcze jedno, jak już o pieniądzach. Ile komplet badań mnie wyniesie?

Napisano (edytowane)
1 hour ago, szags said:

ok, dzieki. kartą można? W jakiej walucie? 

i jeszcze jedno, jak już o pieniądzach. Ile komplet badań mnie wyniesie?

Tak, można kartą. Co do waluty to nie przypomina sobie żeby mi dali wybór...chyba nawet nie pytali...w każdym bądź razie im musi się zgadzać - $330 dolarów od osoby.

Co do badań to koszt zależy od szczepień, które będziesz potrzebować.

Na Waryńskiego zapłacisz 94 zł za RTG klatki piersiowej i testy kiłowe.

Co do wizyty u lekarza to na pewno będzie to 300 zł stałej opłaty dla lekarza, 100 zł za badanie moczu i doliczyć jeszcze musisz koszt szczepień. MMR i Błonnica/tężec/krztusiec na pewno dostaniesz i to jest koszt ok. 200 zł (nie pamiętam dokładnie czy 200 zł czy 220 zł). Jeśli będzie potrzeba szczepienia na ospę wietrzną do dolicz dodatkowe 250 zł. Wypytaj w rodzinie czy przechodziłeś ospę wietrzną, albo odszukaj książeczkę zdrowia, gdzie powinna być ta informacja. Jak ja dzwoniłam umawiać się do lekarza to powiedzieli, że koszt zamknie się w kwocie 800-900 zł + oczywiście koszt RTG i badania krwi. Do tego wszystkiego jeszcze zdjęcia "paszportowe" musisz mieć ze sobą więc dodatkowe 40 zł możesz doliczyć do wydatku pt."badania lekarskie".

Edytowane przez ewakol
  • Upvote 1