Jump to content
ndmker

<Check Lista> dla mających termin w ambasadzie

Recommended Posts

Pewnie niewielu osobom się przyda, bo już koniec FY2018, ale przyszłe roczniki może też skrozystają. Co przygotować po otrzymaniu swojego terminu spotkania w ambasadzie. Piszę, bo czytając różne oficjalne dokumenty ze stron rządowych USA widzę sprzeczne informacje. Albo czegoś nie wymieniają, albo chcą za dużo. Lista może być niekompletna (jestem w trakcie zbierania), więc koniecznie informujcie mnie o tym co źle napisałem a ja będę edytował oryginalny post.

 

1. Pobrać PDF z nazwą ambasady, w której mamy interview, aby mieć ogólny zarys tego co trzeba: https://travel.state.gov/content/travel/en/us-visas/visa-information-resources/list-of-posts.html

2. Założyć konto na siebie i ustalić sposób odbioru paszportów z wizami: https://cgifederal.secure.force.com/
- jak ktoś ma żonę i dzieci to też trzeba tam wpisać ich dane.
- proces wpisywania danych na stronie powinien się zakończyć wydrukowaniem kartki/kartek z adresem odbioru paszportów wraz z kodem kreskowym i numerem UID.
- nic więcej nie robimy na tej stronie (chyba???)

3. Upewniamy się, że paszport jest ważny na minimum 6 miesięcy dłużej niż nasza planowana podróż do USA. Jeśli nie, to szybko wyrabiamy, bo czasami czeka się miesiąc na paszport.
- kserokopia paszportu, strony ze zdjęciem i danymi
- to samo tyczy się naszych 'podopiecznych' (żona, dzieci)

4. Drukujemy potwierdzenie wypełnienia wniosku DS-260 na stronie https://ceac.state.gov/ceac/
- drukujemy potwierdzenia wniosków naszych podopiecznych jeśli są

5. Wydrukować/zlecić dwa zdjęcia 51x51mm typu wizowego, 
- cały czas obowiązuje zasada, że zdjęcia nie mogą być starsze niż 6 miesięcy, więc nie próbujcie wydrukować tych samych co we wniosku bo będzie pożegnanie.

6. Odpis zupełny aktu urodzenia.
- niektóre akty urodzenia (starsze niż np 15 lat) nie są wprowadzone w systemie i nie są dostępne od ręki. Czas oczekiwania około 2 tygodnie!
- odpisy zupełne (nie skrócone) dla naszych podopiecznych
- dzięki komputeryzacji załatwiamy to w dowolnym urzędzie, bez względu na miejsce urodzenia

7. Odpis zupełny aktu małżeństwa, jeśli mamy małżonka
- niektóre akty małżeństwa (starsze niż np 10 lat) nie są wprowadzone w systemie i nie są dostępne od ręki. Czas oczekiwania około 2 tygodnie!
- dzięki komputeryzacji załatwiamy to w dowolnym urzędzie, bez względu na miejsce ślubu

8. Jeśli mieliśmy rozwód to też dokumenty to poświadczające. Nie wiem jak się nazywają, nie miałem rozwodu.

9. Umawiamy się NAJPIERW na badania np na ul.Waryńskiego 9.
- legitymujemy się paszportami
- preświetlenie klatki aby wykryć gruźlicę, dostępne po 3 godzinach, dostajemy do ręki
- pobranie krwi aby wykryć kiłę, dostępne po 3 godzinach, dostajemy do ręki
- pobranie moczu aby wykryć rzeżączkę, UWAGA, dostępne po około 10 dniach, automatycznie wysyłane do lekarza
- jedno zdjęcie typu paszportowego polskiego, czyli 35x45mm
- dzieci poniżej 15 roku życia nie przychodzą na ul. Waryńskiego bo nie mogą mieć prześwietlenia ani nie podejrzewa się u nich kiły i rzeżączki

10. Wizyta u lekarza na resztę badań.
- na szczęście wolne są terminy z parudniowym wyprzedzeniem
- paszport
- książeczka zdrowia/karta szczepień
- case number czyli 2019EUxxxxx, najlepiej przynieść kopię confirmation page z wniosku DS-260
- 3 zdjęcia paszportowe typu polskiego 35x45mm
- adres docelowy w USA, ale nie znam szczegółów czy ma być po prostu zapisany na kartce czy też jakiś formularz jest na to.
- adres e-mail
- nie zapomnijmy wyników z Waryńskiego 9.
- jeśli mamy dzieci poniżej 15 roku życia to u lekarza będą mieli badanie wykrywające gruźlicę. Wyniki dostępne po ok.tygodniu.
- odbieramy wyniki w zaklejonej kopercie i nie odklejamy

11. Zaświadczenie o niekaralności.
- do uzyskania w sądzie w ciągu 15 minut.
- trzeba zaznaczyć wszystkie trzy kartoteki na formularzu.

12. Drukujemy Appointment Letter czyli list z informacją o tym, że mamy ustalony termin, na stronie https://www.dvlottery.state.gov/

13. Oryginały dyplomów z uczelni czy szkół średnich lub inne dokumenty poświadczające doświadczenie w zawodach kwalifikujących do DV.

 

Na wszelki wypadek nachrzaniamy kopie ksero wszystkiego co się da

 

O czym zapomniałem?

 

  • Upvote 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Można dodać , że w Warszawie badania i wizytę u lekarza można załatwić w 1 dzień , rano badania  i po południu , oczywiście po wcześniejszym zadzwonieniu i umówieniu sie do lekarza w Wilanów Family  Practice ogólne badanie lekarskie ze szczepieniami. 

Jest krotki formularz do wypełnienia gdzie sie wpisuje adres w USA gdzie sie zatrzymujemy , obecny adres zamieszkania i case number. 

Córka miała robiony test na gruźlicę ale nie musieliśmy odbierać wyników testu. Gdyby wynik wyszedł pozytywny wtedy lekarz kontaktuje sie z nami co dalej robić. Tak poinformował nas dr Gajer. 

Te koperty które daje nam lekarz nie musza być zaklejone , mamy je mieć przy sobie gdy będziemy lecieć do stanów. 

Zaswiadczenia o niekaralności z każdego kraju gdzie sie przebywało dluzej niz 6mc .

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 7/13/2018 at 1:21 PM, ndmker said:

Pewnie niewielu osobom się przyda, bo już koniec FY2018, ale przyszłe roczniki może też skrozystają. Co przygotować po otrzymaniu swojego terminu spotkania w ambasadzie. Piszę, bo czytając różne oficjalne dokumenty ze stron rządowych USA widzę sprzeczne informacje. Albo czegoś nie wymieniają, albo chcą za dużo. Lista może być niekompletna (jestem w trakcie zbierania), więc koniecznie informujcie mnie o tym co źle napisałem a ja będę edytował oryginalny post.

 

1. Pobrać PDF z nazwą ambasady, w której mamy interview, aby mieć ogólny zarys tego co trzeba: https://travel.state.gov/content/travel/en/us-visas/visa-information-resources/list-of-posts.html

2. Założyć konto na siebie i ustalić sposób odbioru paszportów z wizami: https://cgifederal.secure.force.com/
- jak ktoś ma żonę i dzieci to też trzeba tam wpisać ich dane.
- proces wpisywania danych na stronie powinien się zakończyć wydrukowaniem kartki/kartek z adresem odbioru paszportów wraz z kodem kreskowym i numerem UID.
- nic więcej nie robimy na tej stronie (chyba???)

3. Upewniamy się, że paszport jest ważny na minimum 6 miesięcy dłużej niż nasza planowana podróż do USA. Jeśli nie, to szybko wyrabiamy, bo czasami czeka się miesiąc na paszport.
- kserokopia paszportu, strony ze zdjęciem i danymi
- to samo tyczy się naszych 'podopiecznych' (żona, dzieci)

4. Drukujemy potwierdzenie wypełnienia wniosku DS-260 na stronie https://ceac.state.gov/ceac/
- drukujemy potwierdzenia wniosków naszych podopiecznych jeśli są

5. Wydrukować/zlecić dwa zdjęcia 51x51mm typu wizowego, czyli według takich samych wytycznych jak podczas składania wniosku DS-260
- cały czas obowiązuje zasada, że zdjęcia nie mogą być starsze niż 6 miesięcy, więc nie próbujcie wydrukować tych samych co we wniosku bo będzie pożegnanie.

6. Odpis zupełny aktu urodzenia.
- niektóre akty urodzenia (starsze niż np 15 lat) nie są wprowadzone w systemie i nie są dostępne od ręki. Czas oczekiwania około 2 tygodnie!
- odpisy zupełne (nie skrócone) dla naszych podopiecznych
- dzięki komputeryzacji załatwiamy to w dowolnym urzędzie, bez względu na miejsce urodzenia

7. Odpis zupełny aktu małżeństwa, jeśli mamy małżonka
- niektóre akty małżeństwa (starsze niż np 10 lat) nie są wprowadzone w systemie i nie są dostępne od ręki. Czas oczekiwania około 2 tygodnie!
- dzięki komputeryzacji załatwiamy to w dowolnym urzędzie, bez względu na miejsce ślubu

8. Jeśli mieliśmy rozwód to też dokumenty to poświadczające. Nie wiem jak się nazywają, nie miałem rozwodu.

9. Umawiamy się NAJPIERW na badania np na ul.Waryńskiego 9.
- legitymujemy się paszportami
- preświetlenie klatki aby wykryć gruźlicę, dostępne po 3 godzinach, dostajemy do ręki
- pobranie krwi aby wykryć kiłę, dostępne po 3 godzinach, dostajemy do ręki
- pobranie moczu aby wykryć rzeżączkę, UWAGA, dostępne po około 10 dniach, automatycznie wysyłane do lekarza
- jedno zdjęcie typu paszportowego polskiego, czyli 35x45mm
- dzieci poniżej 15 roku życia nie przychodzą na ul. Waryńskiego bo nie mogą mieć prześwietlenia ani nie podejrzewa się u nich kiły i rzeżączki

10. Wizyta u lekarza na resztę badań.
- na szczęście wolne są terminy z parudniowym wyprzedzeniem
- paszport
- książeczka zdrowia/karta szczepień
- case number czyli 2019EUxxxxx, najlepiej przynieść kopię confirmation page z wniosku DS-260
- 3 zdjęcia paszportowe typu polskiego 35x45mm
- adres docelowy w USA, ale nie znam szczegółów czy ma być po prostu zapisany na kartce czy też jakiś formularz jest na to.
- adres e-mail
- nie zapomnijmy wyników z Waryńskiego 9.
- jeśli mamy dzieci poniżej 15 roku życia to u lekarza będą mieli badanie wykrywające gruźlicę. Wyniki dostępne po ok.tygodniu.
- odbieramy wyniki w zaklejonej kopercie i nie odklejamy

11. Zaświadczenie o niekaralności.
- do uzyskania w sądzie w ciągu 15 minut.
- trzeba zaznaczyć wszystkie trzy kartoteki na formularzu.

12. Drukujemy Appointment Letter czyli list z informacją o tym, że mamy ustalony termin, na stronie https://www.dvlottery.state.gov/

13. Oryginały dyplomów z uczelni czy szkół średnich lub inne dokumenty poświadczające doświadczenie w zawodach kwalifikujących do DV.

 

Na wszelki wypadek nachrzaniamy kopie ksero wszystkiego co się da

 

O czym zapomniałem?

 

Pytanie odnosnie tej stronki: https://cgifederal.secure.force.com/

1.Co to tak wlasciwie jes ta stronat?

2. W rubryczcne "Imie" podajemy tylko pierwsze imie? (nie imiona? dalej jest napisane ze ma byc tak samo jak w paszporcie, w paszporcie jest "Imiona" wiec sa z reguly dwa (jezeli ktos ma))

3. Jak dodac swoja zone/meza? Co prawda jeszcze nie zakonczylem tego formularza ale dalej bedzie gdzies miejsce na dodanie ukochanej? czy tworzymy oddzielne konto?

4. Wybiermay opcje "bez wyznaczenia daty" (bo zostala ona wyznaczona wczesniej przez KCC)? No i jako opcje visy to D1? 

Dziekuje za wszelka pomoc. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jest to jakaś strona 'techniczna' gdzie ustalasz spotkania w ambasadach, sposób dostarczenia wizy itd.

W przypadku wizy DV nie ustalasz spotkania w ambasadzie i jedynie wypełniasz swoje dane IDENTYCZNIE jak w paszporcie i wniosku DS-260 oraz dane osób towarzyszących. Robisz to jedyne w celu ustalenia spodobu odbioru paszportów z wklejonymi wizami. 

Wynikiem działań na tej stronie ma być WYDRUKOWANA karta z Twoimi danymi, danymi osób towarzyszących i z kodami kreskowymi dla każdej z osób.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Żadnych polskich dokumentów nie tłumaczymy. Jedynie wyroki sądu w sprawach karnych. Niestety to jedna z nieścisłości w instrukcji DV. Ten pdf do ściągnięcia z amerykańskiej strony każe tłumaczyć dokumenty, bo jest po prostu tlumaczeniem na polski jednego dokumentu napisanego na wszystkie kraje. Jednak instrukcja przygotowana przez ambasadę w Polsce wskazuje wyraźnie że niczego nie tłumaczymy i potwierdzam to w praktyce. 

Za to xero dokumentów trzeba mieć bo od razu o to proszą.

Edited by ndmker

Share this post


Link to post
Share on other sites

I o tym tłumaczeniu piszemy co loterie.  Co i po co się tłumaczy. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzieki ndmker. Oczywiscie wielokrotnie o tym tlumaczeniu czytalem a Wy pisaliscie, jednakze im blizej rozmowy tym bardziej o tym zapominam i zaczyna wlaczac sie panika ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sorry, że nie odpisuję na prywatne wiadomości ale teraz mam tylko telefon i w nim wiadomość się wyświetla ale nie ma możliwości odpowiedzi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...