Millwall1971 Posted September 3, 2018 Report Share Posted September 3, 2018 Szanowni Panstwo -drodzy forumowicze ale przedewszystkim -Admini .Szukam -porady prawnej ale i dobrego prawnika imigracyjnego -ktory sprawnie i mam nadzieje skutecznie poprowadzi sprawe mojej aplikacji o wize turystyczną B1.Przebywalem w USA od 1999 do 2004 Nie dosc ze nielegalnie przedłuzylem pobyt to jeszcze w 2001 roku zdarzyl mi się drobny zatarg z prawem .Skonczylo sie na sprzataniu komisariatu ale pewnie gdzies w aktach to jest W 2004 roku kupilem bilet do Polski i opuscilem USA .Dzis chcialbym tam jednorazowo wrocic -moja corka ktora tam mieszka konczy High school .To dla mnie duze wydarzenie .Jedzie całą moja rodzina z Polski(mają wizy ) .Czy jest ktos na tym forum kto moze mi podpowiedzieć jak te sprawę zalatwic ?Czy ktos kiedy byl w podobnej sytuacji ? Mam 8 mcy na przygotwanie .Na stale mieszkam w Chinach i Japonii nie mogę wpaść na konsultacje- ale sadze ze bez pomocy prawnika sie nie obejdzie .Serdecznie pozdrawiam .Adam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Joanna30 Posted September 3, 2018 Report Share Posted September 3, 2018 Wg mnie nie pozostaje Ci nic innego, jak tylko starać się o wizę (B2 a nie B1 - choć i tak dają łączoną B1/B2). Oczywiście we wniosku musisz napisać prawdę, jak długie były Twoje pobyty w USA i w ogóle. Nie sądzę, żeby ktoś doradził Ci coś innego. Byli tacy, co dekadę po nielegalnym pobycie wylosowali zielone karty i je dostali. Sytuacja z wizą turystyczną jest inna, ale jak nie zaaplikujesz, to nie będziesz wiedział, czy Ci wybaczyli poprzednie grzeszki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sly6 Posted September 3, 2018 Report Share Posted September 3, 2018 2 godziny temu, Millwall1971 napisał: Szanowni Panstwo -drodzy forumowicze ale przedewszystkim -Admini .Szukam -porady prawnej ale i dobrego prawnika imigracyjnego -ktory sprawnie i mam nadzieje skutecznie poprowadzi sprawe mojej aplikacji o wize turystyczną B1.Przebywalem w USA od 1999 do 2004 Nie dosc ze nielegalnie przedłuzylem pobyt to jeszcze w 2001 roku zdarzyl mi się drobny zatarg z prawem .Skonczylo sie na sprzataniu komisariatu ale pewnie gdzies w aktach to jest W 2004 roku kupilem bilet do Polski i opuscilem USA .Dzis chcialbym tam jednorazowo wrocic -moja corka ktora tam mieszka konczy High school .To dla mnie duze wydarzenie .Jedzie całą moja rodzina z Polski(mają wizy ) .Czy jest ktos na tym forum kto moze mi podpowiedzieć jak te sprawę zalatwic ?Czy ktos kiedy byl w podobnej sytuacji ? Mam 8 mcy na przygotwanie .Na stale mieszkam w Chinach i Japonii nie mogę wpaść na konsultacje- ale sadze ze bez pomocy prawnika sie nie obejdzie .Serdecznie pozdrawiam .Adam Sprawa z prawem nie jest czysta i to może zawazyc że tej wizy możesz nie otrzymać,każdy Konsul widzi to inaczej a prawnik tutaj może za dużo nie pomoc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted September 3, 2018 Report Share Posted September 3, 2018 Niczego nie ukrywaj. Uczciwość zwiększa twoje szanse na wizę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
cee Posted September 3, 2018 Report Share Posted September 3, 2018 Pytanie czy dostałeś bana i miałeś zakaz wjazdu Link to comment Share on other sites More sharing options...
Millwall1971 Posted September 3, 2018 Author Report Share Posted September 3, 2018 Na wstepie -bardzo dziekuje za wszystkie odpowiedzi i podpowiedzi .Konkluzja jest taka ze -mam się hartować w boju ? Czyli zlozyć wniosek i .......zobaczyc co powie konsul na (ewentualnie po) rozmowie ? Mam jeszcze 3 pytania dla forumowiczow (dziekuje za wyrozumialosc ) Po pierwsze Forumowicz CEE napisal -dostałes bana i mialeś zakaz wjazdu ? To nie jedno i to samo ?Po drugie -czy w stanie Nowy Jork drobne przewinienia po uplywie X lat nie ulegają wymazaniu z kartotek ?I po trzecie czy adwokat -prawnik (lub inna osoba z mozliwosciami )w USA moze sprawdzic jaka jest moja sytuacja prawna w aktach INS lub State Department ? Czy to jest tak ze wglad w takie dane osobowei np listy inadmissible to USA- maja tylko i wylacznie pracownicy dzialow wizowych Konsulatow lub oficerowie sluzb imigracyjnych USA?Prawnik -dzialajacy z upowaznienia klienta nie moze uzyskac dostepu do takich informacji ?Jako fan sportu pamietam hece z Andrzejem Golotą i jego wiza wjazdowa do USA jak rowniez przeboje z Arturem Szpilką (to tylko najglosniejsze nazwiska i wiadomo inny kaliber spraw )-i wiem ze mozna .Po prostu wolał bym zaplacic adwokatowi z gory i wiedziec na czym stoje -niz leciec z Tokio do Warszawy i odbić sie od okienka z informacją "My tego Pana nie wpuscimy albo zapraszam Pana za rok " Serdecznie dziekuje za wszystkie odpowiedzi .. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sly6 Posted September 3, 2018 Report Share Posted September 3, 2018 Wedle prawa wizowego USA nie ma przedawnienia i teraz albo będziesz się bawić w kotka i myszkę lub powiesz prawdę. Prawnik może Ci ocenić czy za dany czyn ma zakaz wjazdu lecz wizy Ci nie może gwarantować a tutaj zależy jak na rozmowie wpadniesz, czy powiesz spokojnie jak było czy powiesz a to Panie dawno było -czego Ci nie polecam mówić ponieważ dla nich zrobiłeś i jedynie musisz pokazać że nie zrobisz znowu tego samego lub innych spraw kryminalnych. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pelasia Posted September 3, 2018 Report Share Posted September 3, 2018 Cee pewnie chodziło o to, czy ci nie dali przypadkiem dożywotniego bana. Ale podejrzewam, ze nie jesli sam z siebie opuściłeś USA, a wyjazd nie miał nic wspólnego z twoim przekroczeniem. Czyli pewnie dostałeś automatycznego 10 letniego bana, który juz upłynął. Jedyny sposob to pójść do ambasady i sie dowiedzieć, co konsul tam ma w systemie. Moim zdanie adwokat tu dużo nie pomoże. Masz duża szanse wizy nie dostac i nic z tym nie wskórasz. Córka po przekroczeniu odpowiedniego wieku moze Cię sponsorować na GC jesli chcesz tam zamieszkać, ale jesli nie, to pewnie z odwiedzinami bedzie cieżko. Juz raz zawiodłeś ich zaufanie kłamiąc, ze jedziesz turystycznie. Pewnie juz drugiej szansy nie dadzą, choc kto wie co siedzi w głowie konsula. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Millwall1971 Posted September 3, 2018 Author Report Share Posted September 3, 2018 Bylo troche gorzej -bo urwałem sie ze statku pasażerskiego .Mialem wize dla załog -zwialem na ląd za kobietą no i Corka urodziła sie juz w Stanach .Czyli rozumiem że nie ma czegoś takiego jak Immigration record w ktore prawnik moglby zajżec przed ewentualnym zlozeniem wniosku o wize B1/B2?Szanowni Panstwo -Czy taki" ban" w Stanach rzutuje na ewentualny wjazd do Kanady ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
sly6 Posted September 3, 2018 Report Share Posted September 3, 2018 9 minut temu, Millwall1971 napisał: Bylo troche gorzej -bo urwałem sie ze statku pasażerskiego .Mialem wize dla załog -zwialem na ląd za kobietą no i Corka urodziła sie juz w Stanach .Czyli rozumiem że nie ma czegoś takiego jak Immigration record w ktore prawnik moglby zajżec przed ewentualnym zlozeniem wniosku o wize B1/B2?Szanowni Panstwo -Czy taki" ban" w Stanach rzutuje na ewentualny wjazd do Kanady ? Urzędy że sobą współpracują a ile danych i co przekazują to tylko Oni wiedzą. Prawnik mógłby sprawdzić co masz gdy byś miał rozmowę z urzędnikiem na granicy i gdy byś dostał zakaz wjazdu. Teraz granica pomiędzy Kanada i USA jest lepiej strzeżona i to po stronie kanadyjskiej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.