agata038 Napisano 3 Października 2018 Zgłoś Napisano 3 Października 2018 Dzien dobry. Zamierzam razem z rodzicami starac sie o wizy turystyczne do USA zeby odwiedzic kolezanke mamy(mieszka tam od 20 lat i ma obywatelstwo amerykanskie) i pozwiedzac pare miejsc w Stanach. Ja mam 17 lat i chodze do 2 liceum, a po skonczeniu liceum planuje isc na studia. Moi rodzice sa juz po 50. Maja firme od kilkudziesieciu lat i duzo innych czynnikow ktore wskazywalyby na ich przywiazanie do Polski oraz ze nie chca zostac w Stanach i jest to jedynie wyjazd typowo turystyczny na 3 tygodnie. Jakie szanse mamy na dostanie wiz?
Gość Napisano 3 Października 2018 Zgłoś Napisano 3 Października 2018 50/50. Albo dostaniecie albo nie. A tak na serio. Nikt nie jest w stanie powiedzieć jakie macie szanse. Większość osób dostaje wizy turystyczne bez problemów.
mola Napisano 3 Października 2018 Zgłoś Napisano 3 Października 2018 Szanse macie 95%, taki jest wskaźnik pozytywnych rozpatrzeń wniosków. A Twój przypadek, czyli wyjazd turystyczny poparty więzami w kraju wydaje się być tym, dla którego wiza turystyczna jest przeznaczona.
agata038 Napisano 3 Października 2018 Autor Zgłoś Napisano 3 Października 2018 Dziekuje za szybkie odpowiedzi. Czy fakt ze liceum koncze za 2 lata moglby sie przyczynic do tego ze ewentualnie moge nie dostac wizy? I czy to prawda ze starszym osoba jest latwiej o wize (chodzi mi teraz o rodzicow)
mcpear Napisano 3 Października 2018 Zgłoś Napisano 3 Października 2018 Lecisz z rodzicami - wyjazd wydaje się być typowo turystyczny. Nie powinnaś mieć problemów z otrzymaniem wizy jeśli rodzice taką wizę otrzymają. O ile nie ma w twoim przypadku jakiś "ukrytych trupów w szafie" - typu rodzeństwo rodziców przebywa/przebywało nielegalnie w USA przez długi czas, rodzice w przeszłości złamali przepisy imigracyjne itp. - wówczas opisana przez Ciebie sytuacja kwalifikije się do przyznania wizy turystycznej. Nikt Tobie 100% gwarancji na tym forum nie da.
mola Napisano 3 Października 2018 Zgłoś Napisano 3 Października 2018 Teraz, agata038 napisał: Dziekuje za szybkie odpowiedzi. Czy fakt ze liceum koncze za 2 lata moglby sie przyczynic do tego ze ewentualnie moge nie dostac wizy? I czy to prawda ze starszym osoba jest latwiej o wize (chodzi mi teraz o rodzicow) Proces wydawania decyzji wizowej uwzględnia wiele różnych czynników i ciężko prosto odpowiedzieć na takie pytania. Wyluzuj, jeśli wyjazd jest w zamiarze turystyczny to możesz przygotować siebie i rodziców na rozmowę - na pewno padną pytania o plany na wyjazd, skąd Twoja mama zna koleżankę itp. Natomiast to co robisz to klasyczny overthinking. Niepotrzebnie się stresujesz na zapas. Tak jak pisze wyżej @mcpear - gwarancji nigdy nie ma, natomiast dla mnie, o ile nic tu nie przemilczałaś, to jesteś przypadkiem dla którego wiza turystyczna jest przeznaczona i raczej zakwalifikujesz się do tych 95% które ją dostaną.
agata038 Napisano 3 Października 2018 Autor Zgłoś Napisano 3 Października 2018 Nikt z mojej rodziny nie byl w Ameryce nigdy i rodzice nie zlamali nigdy zadnego z przepisow. Dziekuje za odpowiedzi, jestem dobrej mysli Wroce tu za 2 miesiace i napisze jak poszlo
agata038 Napisano 3 Października 2018 Autor Zgłoś Napisano 3 Października 2018 Jeszcze mam pare pytan dot. wniosku. i ogolu: 1. Jest napisane, ze trzeba podac date przyjazdu i odjazdu z USA- to musze podac dokladna date czy wystarczy tylko miesiac i rok? 2. Jezeli sponsorami wyjazdu beda moi rodzice to kogo mam wpisac, mame czy tate <bo dwoch na raz sie chyba nie da>? 3. Jezeli ktos ma wlasna firme i jest szefem dla samego siebie to ma wpisac siebie jako pracodawce? 4. Jezeli w miejscowosci w ktorej sie mieszka nie ma nazw ulic to co nalezy wpisac? 5. Na rozmowe z konsulem mozna podejsc we trojke do okienka? (w sensie rodzice i dziecko 17 letnie) czy lepiej zeby kazdy podszedl osobno?
Lepecki Napisano 3 Października 2018 Zgłoś Napisano 3 Października 2018 13 minut temu, agata038 napisał: Jeszcze mam pare pytan dot. wniosku. i ogolu: 1. Jest napisane, ze trzeba podac date przyjazdu i odjazdu z USA- to musze podac dokladna date czy wystarczy tylko miesiac i rok? Podajesz mniej więcej kiedy wylatujecie ja wpisałem pierwszy Dzien kwietnia a raczej w tym dniu nie polecę. To jest mniej więcej kiedy chcecie leciec ale to nie jest nic konkretnego 13 minut temu, agata038 napisał: 2. Jezeli sponsorami wyjazdu beda moi rodzice to kogo mam wpisac, mame czy tate <bo dwoch na raz sie chyba nie da>? Myśle ze to bez znaczenia ale może lepiej podać rodzica który więcej zarabia 13 minut temu, agata038 napisał: 3. Jezeli ktos ma wlasna firme i jest szefem dla samego siebie to ma wpisac siebie jako pracodawce? 13 minut temu, agata038 napisał: 4. Jezeli w miejscowosci w ktorej sie mieszka nie ma nazw ulic to co nalezy wpisac? A jak podajesz dane do urzędu czy coś to jak wpisujesz? Powiedzmy „Warszawa warszawa 5a” ? 13 minut temu, agata038 napisał: 5. Na rozmowe z konsulem mozna podejsc we trojke do okienka? (w sensie rodzice i dziecko 17 letnie) czy lepiej zeby kazdy podszedl osobno? Widziałem rodzine która starała się o wizę turystyczna to podchodzili do okienka razem
cee Napisano 7 Października 2018 Zgłoś Napisano 7 Października 2018 Może dobrą sprawą byłoby wypełnianie takiego wstępnego ds160 tutaj na forum i na jego podstawie użytkownicy znający temat odpowiedzieli by dość konkretnie Często się czyta takie wątki. W większości podane są szczatkowe informacje a później okazuje się że jest jakiś zgnilec i jednak się nie udało
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.