agata038 Posted October 3, 2018 Report Share Posted October 3, 2018 Dzien dobry. Zamierzam razem z rodzicami starac sie o wizy turystyczne do USA zeby odwiedzic kolezanke mamy(mieszka tam od 20 lat i ma obywatelstwo amerykanskie) i pozwiedzac pare miejsc w Stanach. Ja mam 17 lat i chodze do 2 liceum, a po skonczeniu liceum planuje isc na studia. Moi rodzice sa juz po 50. Maja firme od kilkudziesieciu lat i duzo innych czynnikow ktore wskazywalyby na ich przywiazanie do Polski oraz ze nie chca zostac w Stanach i jest to jedynie wyjazd typowo turystyczny na 3 tygodnie. Jakie szanse mamy na dostanie wiz? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted October 3, 2018 Report Share Posted October 3, 2018 50/50. Albo dostaniecie albo nie. A tak na serio. Nikt nie jest w stanie powiedzieć jakie macie szanse. Większość osób dostaje wizy turystyczne bez problemów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mola Posted October 3, 2018 Report Share Posted October 3, 2018 Szanse macie 95%, taki jest wskaźnik pozytywnych rozpatrzeń wniosków. A Twój przypadek, czyli wyjazd turystyczny poparty więzami w kraju wydaje się być tym, dla którego wiza turystyczna jest przeznaczona. Link to comment Share on other sites More sharing options...
agata038 Posted October 3, 2018 Author Report Share Posted October 3, 2018 Dziekuje za szybkie odpowiedzi. Czy fakt ze liceum koncze za 2 lata moglby sie przyczynic do tego ze ewentualnie moge nie dostac wizy? I czy to prawda ze starszym osoba jest latwiej o wize (chodzi mi teraz o rodzicow) Link to comment Share on other sites More sharing options...
mcpear Posted October 3, 2018 Report Share Posted October 3, 2018 Lecisz z rodzicami - wyjazd wydaje się być typowo turystyczny. Nie powinnaś mieć problemów z otrzymaniem wizy jeśli rodzice taką wizę otrzymają. O ile nie ma w twoim przypadku jakiś "ukrytych trupów w szafie" - typu rodzeństwo rodziców przebywa/przebywało nielegalnie w USA przez długi czas, rodzice w przeszłości złamali przepisy imigracyjne itp. - wówczas opisana przez Ciebie sytuacja kwalifikije się do przyznania wizy turystycznej. Nikt Tobie 100% gwarancji na tym forum nie da. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mola Posted October 3, 2018 Report Share Posted October 3, 2018 Teraz, agata038 napisał: Dziekuje za szybkie odpowiedzi. Czy fakt ze liceum koncze za 2 lata moglby sie przyczynic do tego ze ewentualnie moge nie dostac wizy? I czy to prawda ze starszym osoba jest latwiej o wize (chodzi mi teraz o rodzicow) Proces wydawania decyzji wizowej uwzględnia wiele różnych czynników i ciężko prosto odpowiedzieć na takie pytania. Wyluzuj, jeśli wyjazd jest w zamiarze turystyczny to możesz przygotować siebie i rodziców na rozmowę - na pewno padną pytania o plany na wyjazd, skąd Twoja mama zna koleżankę itp. Natomiast to co robisz to klasyczny overthinking. Niepotrzebnie się stresujesz na zapas. Tak jak pisze wyżej @mcpear - gwarancji nigdy nie ma, natomiast dla mnie, o ile nic tu nie przemilczałaś, to jesteś przypadkiem dla którego wiza turystyczna jest przeznaczona i raczej zakwalifikujesz się do tych 95% które ją dostaną. Link to comment Share on other sites More sharing options...
agata038 Posted October 3, 2018 Author Report Share Posted October 3, 2018 Nikt z mojej rodziny nie byl w Ameryce nigdy i rodzice nie zlamali nigdy zadnego z przepisow. Dziekuje za odpowiedzi, jestem dobrej mysli Wroce tu za 2 miesiace i napisze jak poszlo Link to comment Share on other sites More sharing options...
agata038 Posted October 3, 2018 Author Report Share Posted October 3, 2018 Jeszcze mam pare pytan dot. wniosku. i ogolu: 1. Jest napisane, ze trzeba podac date przyjazdu i odjazdu z USA- to musze podac dokladna date czy wystarczy tylko miesiac i rok? 2. Jezeli sponsorami wyjazdu beda moi rodzice to kogo mam wpisac, mame czy tate <bo dwoch na raz sie chyba nie da>? 3. Jezeli ktos ma wlasna firme i jest szefem dla samego siebie to ma wpisac siebie jako pracodawce? 4. Jezeli w miejscowosci w ktorej sie mieszka nie ma nazw ulic to co nalezy wpisac? 5. Na rozmowe z konsulem mozna podejsc we trojke do okienka? (w sensie rodzice i dziecko 17 letnie) czy lepiej zeby kazdy podszedl osobno? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lepecki Posted October 3, 2018 Report Share Posted October 3, 2018 13 minut temu, agata038 napisał: Jeszcze mam pare pytan dot. wniosku. i ogolu: 1. Jest napisane, ze trzeba podac date przyjazdu i odjazdu z USA- to musze podac dokladna date czy wystarczy tylko miesiac i rok? Podajesz mniej więcej kiedy wylatujecie ja wpisałem pierwszy Dzien kwietnia a raczej w tym dniu nie polecę. To jest mniej więcej kiedy chcecie leciec ale to nie jest nic konkretnego 13 minut temu, agata038 napisał: 2. Jezeli sponsorami wyjazdu beda moi rodzice to kogo mam wpisac, mame czy tate <bo dwoch na raz sie chyba nie da>? Myśle ze to bez znaczenia ale może lepiej podać rodzica który więcej zarabia 13 minut temu, agata038 napisał: 3. Jezeli ktos ma wlasna firme i jest szefem dla samego siebie to ma wpisac siebie jako pracodawce? 13 minut temu, agata038 napisał: 4. Jezeli w miejscowosci w ktorej sie mieszka nie ma nazw ulic to co nalezy wpisac? A jak podajesz dane do urzędu czy coś to jak wpisujesz? Powiedzmy „Warszawa warszawa 5a” ? 13 minut temu, agata038 napisał: 5. Na rozmowe z konsulem mozna podejsc we trojke do okienka? (w sensie rodzice i dziecko 17 letnie) czy lepiej zeby kazdy podszedl osobno? Widziałem rodzine która starała się o wizę turystyczna to podchodzili do okienka razem Link to comment Share on other sites More sharing options...
cee Posted October 7, 2018 Report Share Posted October 7, 2018 Może dobrą sprawą byłoby wypełnianie takiego wstępnego ds160 tutaj na forum i na jego podstawie użytkownicy znający temat odpowiedzieli by dość konkretnie Często się czyta takie wątki. W większości podane są szczatkowe informacje a później okazuje się że jest jakiś zgnilec i jednak się nie udało Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.