miron_ksi Napisano 16 Stycznia 2019 Zgłoś Napisano 16 Stycznia 2019 Powyższy wpis z dodatkami, niestety nie zdążyłem edytować (zmiany pogrubione): Hm.... raczej o Vat nie chodzi. Na moje oko: kwoty co dostaliście w USA są opodatkowane, a w Polsce mogą nie być i traktowane jako zwolnione od dochodu (ale na to należy uważać, ponieważ z własnego doświadczenia przy podobnych wyjazdach, jak się nie jest pracownikiem uniwersytetem, a nie studentem, to taka rzecz (koszty wyjazdu) mogą być w Polsce też opodatkowane). Rejestracja w Glacier sugeruje, że w USA ściągnęli podatek według stawek odpowiednich. Bez Glacier też by ściągnęli podatek, ale w kwocie maksymalnych stawek. Więc pewnie nie jest to aż tak wielka kwota, więc jak dostaniesz kwitek to wypełnij normalnie zeznanie podatkowe w USA i wtedy zwrot dostaniesz, ponieważ pewnie nie odliczyli Ci kwoty wolnej od podatku (exemption czy standard deduction jak w tym roku to będzie po reformie) albo będziesz mógł odliczyć state i local tax (jak wzięli od tej kwoty), czyli coś tam zwrotu pewnie dostaniesz z federalnego podatku (wtedy forma 1040-NR, może też prostsza EZ będzie do wypełnienia). Zwrotu tych podatków w bilecie nie dostaniesz raczej. Tak na moje oko to wygląda.
floro Napisano 21 Lutego 2019 Autor Zgłoś Napisano 21 Lutego 2019 Sprawa uzyskała dalszy bieg, bez mojego działania nawet Otrzymałem do pobrania z Glaciera formularz 1042-S. Jaki napisano: "do uzyskania zwrotu podatku federalnego mam załączyć kopię C formularza 1042-S, wypełniając fomularz 1040NR lub 1040NR-EZ". Nie dostałem jednak formularza W2, o który pyta większość firm zajmujących się zwrotami. Wg 1040-S "federal tax witheld" mam równy 0. Ktoś wie co dalej?
kzielu Napisano 21 Lutego 2019 Zgłoś Napisano 21 Lutego 2019 1040-S czy 1042-S ? Jezeli nie pobrano zadnego podatku to dalej nic. Nie ma o zwrot czego sie ubiegac.
mcpear Napisano 21 Lutego 2019 Zgłoś Napisano 21 Lutego 2019 2 hours ago, floro said: "federal tax witheld" mam równy 0. Ktoś wie co dalej? Co można przetłumaczyć: "Opłacona zaliczka na podatek dochodowy federalny" równa 0. Myślę, że to kończy proces
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.