Polterthatcher Napisano 27 Lutego 2019 Zgłoś Napisano 27 Lutego 2019 Witam. Mam pewien problem. Otóż, jestem Polskim obywatelem, jeszcze niepełnoletnim. Po osiągnięciu pełnoletności i ukończeniu szkoły zamierzam się wyprowadzić do Stanów Zjednoczonych. Jeszcze mam czas, ale wolę się dowiedzieć pewnych rzeczy. Przechodząc do sedna, w USA mam zarówno rodzinę jak i partnerkę, dodając fakt, że partnerka mieszka tam na stałe a rodzina to mobilni rezydenci, raz żyjący w LA, raz w Polsce. Co do samej emigracji, odgórnie mam załatwione miejsce gdzie mógłbym mieszkać, mianowicie mam do wyboru albo mieszkanie z partnerką, albo możliwie u rodziny. Chociaż bardziej odpowiadałoby mi życie z partnerką, nie ma co ukrywać. Zostać zamierzam na stałe, rozważając ewentualny powrót do Polski na emeryturę, chociaż i w to wątpię, wiąże ze Stanami resztę mojego życia(mam nadzieję.) Chciałbym spytać: 1) Czy mogę się starać o jakąś wizę? Jaką? 2) Czy jest coś co powinien wiedzieć ktoś, kto emigruje w tak młodym wieku? (Przewidywanie, będzie to 19-20 lat)
ilon Napisano 27 Lutego 2019 Zgłoś Napisano 27 Lutego 2019 Jaka rodzina? Jaki stopien pokrewienstwa? Twoja partnerka moze sie ubiegac o K1 dla Ciebie i jesli spelnia warunki to na tej podstawie mozesz emigrowac do USA.
Polterthatcher Napisano 27 Lutego 2019 Autor Zgłoś Napisano 27 Lutego 2019 1 minutę temu, ilon napisał: Jaka rodzina? Jaki stopien pokrewienstwa? Twoja partnerka moze sie ubiegac o K1 dla Ciebie i jesli spelnia warunki to na tej podstawie mozesz emigrowac do USA. Ciężko powiedzieć odnośnie pokrewieństwa. Dalsze wujostwo od strony babci i matki, ciężko powiedzieć o dokładnych powiązaniach jeśli chodzi o drzewo genealogiczne, wiem, że od strony szczególnie babci to z krwi i kości, odnośnie matki nie jestem dokładnie pewny, to prawdopodobnie kuzynostwo, o ile się nie mylę, to dalsza rodzina dla mnie(Mówię bezpośrednio o swojej osobie) Odnośnie K1 - nie jestem pewien, gdyż to relacja bez narzeczeństwa, przynajmniej jeszcze, na wszystko przychodzi czas. póki co to jesteśmy zwyczajną parą.
ilon Napisano 27 Lutego 2019 Zgłoś Napisano 27 Lutego 2019 Na sponsorowanie rodzinne sie nie chytasz w takim razie. Jezeli nie jestescie z partnerka gotowi na K1 to zawsze mozesz sie ubiegac o turystyczna i leciec raz na jakis czas odwiedzic, ale nie daje ci to prawa emigracji. Jak bedziecie pewni to wtedy klekasz przed partnerka, zadajesz pytanie, wsuwasz pierscionek na palec i zyjecie dlugo i szczesliwie. Albo K1, albo slub i CR1. Zawsze mozesz zagrac tez sobie w loterii.
kzielu Napisano 27 Lutego 2019 Zgłoś Napisano 27 Lutego 2019 Tak jak Ikon napisała. W przypadku imigracji w wieku 20 lat bardzo mocno zastanowilbym się nad dalszym planem na życie, edukacja i tego typu rzeczami...
MeganMarkle Napisano 27 Lutego 2019 Zgłoś Napisano 27 Lutego 2019 1 hour ago, ilon said: Na sponsorowanie rodzinne sie nie chytasz w takim razie. Jezeli nie jestescie z partnerka gotowi na K1 to zawsze mozesz sie ubiegac o turystyczna i leciec raz na jakis czas odwiedzic, ale nie daje ci to prawa emigracji. Jak bedziecie pewni to wtedy klekasz przed partnerka, zadajesz pytanie, wsuwasz pierscionek na palec i zyjecie dlugo i szczesliwie. Albo K1, albo slub i CR1. Zawsze mozesz zagrac tez sobie w loterii. Z tym że OP nie sprecyzował ze partnerka jest obywatelka usa albo chociaż ze ma GC. Jest to nasze domniemanie - równie dobrze może tam być na F1. Może tez być niepełnoletnia wiec o ślubie mówienie w tym wieku to abstrakcja raczej... moja rada dla OP - zorientuj się najpierw na poważnie w temacie legalnych dróg imigracji do USA i kosztów studiów w usa lub tez z czego się tam zamierzasz utrzymać...
ilon Napisano 28 Lutego 2019 Zgłoś Napisano 28 Lutego 2019 18 godzin temu, MeganMarkle napisał: Z tym że OP nie sprecyzował ze partnerka jest obywatelka usa albo chociaż ze ma GC. Jest to nasze domniemanie - równie dobrze może tam być na F1. Może tez być niepełnoletnia wiec o ślubie mówienie w tym wieku to abstrakcja raczej... moja rada dla OP - zorientuj się najpierw na poważnie w temacie legalnych dróg imigracji do USA i kosztów studiów w usa lub tez z czego się tam zamierzasz utrzymać... Racja - zalozylam ze partnerka jest albo rezydentem albo obywatelem. Moze rzeczywiscie nie jest. 19 godzin temu, kzielu napisał: W przypadku imigracji w wieku 20 lat bardzo mocno zastanowilbym się nad dalszym planem na życie, edukacja i tego typu rzeczami... E tam, jak ja jestem zakochana to nawet jesc nie mam ochoty a co dopiero sie martwic jakimis przyziemnymi rzeczami jak plan na zycie czy szkola
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.