szerez Posted March 14, 2019 Report Share Posted March 14, 2019 Cześć! Mam pytanie czy ktoś się orientuje jeśli mam wbity pobyt w USA do 30 maja i pojadę do Kanady drogą lądową (obejrzeć niagarę, Toronto, itd.) przed upływem 30 maja i wrócę przed upływem 30 maja to czy dostanę nową pieczątkę na pobyt w USA? Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
andyopole Posted March 14, 2019 Report Share Posted March 14, 2019 Nie. Jeśli dobrze pamiętam musiałbyś być w Kanadzie ponad 30 dni żeby dostać nową pieczątkę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sly6 Posted March 14, 2019 Report Share Posted March 14, 2019 3 godziny temu, andyopole napisał: Nie. Jeśli dobrze pamiętam musiałbyś być w Kanadzie ponad 30 dni żeby dostać nową pieczątkę. Dobrze pamiętasz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mcpear Posted March 14, 2019 Report Share Posted March 14, 2019 Na granicy meksykańskiej jest tak, że istnieje punkt "New I-94", gdzie bodajże za $7 można "wymusić" dostanie nowego I-94 - czyli przejść ponowne entry do USA. Zapewne coś podobnego jest też na granicy kanadyjskiej. Jest on masowo używny przez pracowników na wizie L1 (lub ich rodzin na L2), którzy mają I-94 wbite do czasu ważności "blanket petition" ale nie dłużej niż 3 lata. Jak ten termin się kończy i firma zaopatrza pracownika w nową "blanket petition" lub generalnie stara jest jeszcze ważna a mija po prostu te trzy lata a pracownik / rodzina nie podróżowali w między czasie za granicę to jednym ze sposoboów na odnowienie pobytu jest wycieczka do San Diego / Tijuany aby przekroczyć granicę, ustawić się z powrotem i stanąć w okienku "New I-94". Aczkolwiek w przypadku wiz B1 / B2 skutkuje to tym, że przechodzi się nową procedurę wpuszczenia do USA, która może nie zakończyć się pozytywnie - szczególnie jak poprzedni pobyt był na blisko 6 miesięcy i chciałoby się uzyskać nowe 6 miesięcy na pieczątce (w takim przypadku zamiast nowej pięczątki można spodziewać się cofnięcia do Meksyku). Pamiętam, że moi prawnicy mówili, że tak jest na każdym przejściu lądowym - czyli zapewne jest tak też na przejściach z Kanadą. Nie znam nikogo, kto w ten sposób "odnawiał" wizę turystyczną. W przypadku wiz nieturystycznych słyszałem o takich praktykach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Patipitts Posted March 14, 2019 Report Share Posted March 14, 2019 Ja kiedys zrobilam cos podobnego, nawet to opisalam gdzies tu na forum. Z tym ze u mnie roznica polegala na tym, ze ja wyjechalam z USA do kanady na wizie j1 (a wlasciwie na jej koncowce) a wjechalam na b2, dostalam normalnie nowe i-94 (papierowe), pieczatke itp, ale stanowczo NIE POLECAM takiego rozwiazania ho bylam mocno maglowana, sprawdzany byl adres i wszystkie Dane ktore podalam, bilety powrotne. To bylo na przejsciu z Kanada gdzies w Vermont. I dlugo sie glowili co ze mna zrobic bo wg ich slow pierwszy raz sie w ogole z czyms takim spotkali w swojej karierze ze ktos zwyklym wiejskim przejsciem granicznym wize aktywuje :p mialo sie te pomysly, ale nigdy wiecej Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.