czater Napisano 24 Marca 2019 Zgłoś Napisano 24 Marca 2019 Witam, obecnie przebywam na stałe w Japonii i w czerwcu wybieram się do USA na konferencję. W związku z tym, że jest to mój pierwszy lot do USA mam kilka pytań: 1. Zważywszy na to, że Japonia jest krajem objętym programem visa waiver to czy odprawa na lotnisku będzie wyglądać inaczej niż ta którą miałbym w Polsce? 2. Czy potrzebuje uzupełniać jakieś dodatkowe dokumenty (np. ESTA)? 3. Czy są jakieś inne rzeczy o których powinienem wiedzieć i być na nie przygotowany? 4. Organizator konferencji oferuję możliwość wysłania "visa letter", czy jest to coś co może mi się przydać jeśli już posiadam wizę B1/B2? Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam!
mcpear Napisano 24 Marca 2019 Zgłoś Napisano 24 Marca 2019 1. Nie. Bardzo podobnie 2. Nie. 3. Niczym się nie różni przylot z Japonii vs przylot z Europy 4. Nie potrzebujesz tego skoro masz ważną wizę. Powodzenia
sly6 Napisano 24 Marca 2019 Zgłoś Napisano 24 Marca 2019 Jeśli lecisz na konferencję to weź ze sobą ten dokument co mają Ci wysłać.
andyopole Napisano 24 Marca 2019 Zgłoś Napisano 24 Marca 2019 3 godziny temu, czater napisał: Witam, obecnie przebywam na stałe w Japonii i w czerwcu wybieram się do USA na konferencję. W związku z tym, że jest to mój pierwszy lot do USA mam kilka pytań: 1. Zważywszy na to, że Japonia jest krajem objętym programem visa waiver to czy odprawa na lotnisku będzie wyglądać inaczej niż ta którą miałbym w Polsce? 2. Czy potrzebuje uzupełniać jakieś dodatkowe dokumenty (np. ESTA)? 3. Czy są jakieś inne rzeczy o których powinienem wiedzieć i być na nie przygotowany? 4. Organizator konferencji oferuję możliwość wysłania "visa letter", czy jest to coś co może mi się przydać jeśli już posiadam wizę B1/B2? Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam! Masz obywatelstwo japońskie?
czater Napisano 24 Marca 2019 Autor Zgłoś Napisano 24 Marca 2019 10 hours ago, sly6 said: Jeśli lecisz na konferencję to weź ze sobą ten dokument co mają Ci wysłać. Nawet jeśli mam już wizę? 8 hours ago, andyopole said: Masz obywatelstwo japońskie? Nie, mam status stałego rezydenta.
andyopole Napisano 24 Marca 2019 Zgłoś Napisano 24 Marca 2019 Papier mieć nie zaszkodzi ale się z nim nie wyrywają. Dopiero gdyby zaczął imigracyjna marudzić to wtedy mu pokaż. Jeśli nie masz obywatelstwa japońskiego to żadna Esta Cię nie dotyczy. Masz B1/2 i wystarczy. Nie będziesz specjalnie traktowany z tego względu że przyleciales z Japonii. W kolejce do okienka wymieszasz się z ludźmi z całego świata, nikogo nie interesuje skąd kto przylata.
sly6 Napisano 25 Marca 2019 Zgłoś Napisano 25 Marca 2019 6 godzin temu, czater napisał: Nawet jeśli mam już wizę? Nie, mam status stałego rezydenta. Tak nawet jak masz wizę bo lecisz na konferencję i nie zaszkodzi to mieć Kiedyś leciał pewien chłopak na targi i mimo wizy zadali mu takie pytanie na granicy.
czater Napisano 25 Marca 2019 Autor Zgłoś Napisano 25 Marca 2019 2 hours ago, sly6 said: Tak nawet jak masz wizę bo lecisz na konferencję i nie zaszkodzi to mieć Kiedyś leciał pewien chłopak na targi i mimo wizy zadali mu takie pytanie na granicy. oo to bardzo ciekawe, czy jego historia jest może opisana na forum? Jeszcze jedno pytanie, podczas rozmowy o wizę przy okienku jako cel wizyty podałem "odwiedziny krewnych w stanach i zwiedzanie". WIzyta planowana jest na wrzesień a konferenja jest w czerwcu, czy taka sytuacja nie będzie kłopotem?
sly6 Napisano 25 Marca 2019 Zgłoś Napisano 25 Marca 2019 4 godziny temu, czater napisał: oo to bardzo ciekawe, czy jego historia jest może opisana na forum? Jeszcze jedno pytanie, podczas rozmowy o wizę przy okienku jako cel wizyty podałem "odwiedziny krewnych w stanach i zwiedzanie". WIzyta planowana jest na wrzesień a konferenja jest w czerwcu, czy taka sytuacja nie będzie kłopotem? Lecisz na konferencję i dadzą Ci wizę pobyt b1 a na jak długo będzie wystawione to zależy od urzędnika. Ta historia nie jest opisana na forum. Jeśli masz w planie pobyt turystyczny to musisz wyjechać po za USA i wrócić jako turysta na b2.
czater Napisano 26 Marca 2019 Autor Zgłoś Napisano 26 Marca 2019 11 hours ago, sly6 said: Lecisz na konferencję i dadzą Ci wizę pobyt b1 a na jak długo będzie wystawione to zależy od urzędnika. Ta historia nie jest opisana na forum. Jeśli masz w planie pobyt turystyczny to musisz wyjechać po za USA i wrócić jako turysta na b2. W tym momencie mam wizę B1 i B2. W stanach zamierzam być 2-3 dni przed konferencją aby trochę pozwiedzać miasto. Czy w takim razie mam najpierw wjechać na B2, a następnie wyjechać i wjechać na B1? Da się tak w ogóle?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.