Jump to content
Sign in to follow this  
Asia-J

Zmiana statusu

Recommended Posts

Czesc . Czy ktos mi odpowie na moje pytania .. po krotce przedstawię swoją sytuacje a pozniej zadam pytania: przyleciałam na wizie turystycznej , dostalam wizę wjazdowa na 6 miesiecy , czyli w grudniu powinnam opuścić Stany , zanim wiza wygasła złożyłam wniosek o zmianę statusu na wizę studencka . Dodam ze w Polsce mam wizę 10 letnia , wciąż czekam na decyzje z imigration o zmiane statusu , moje pytania to

1. Jeżeli zmienia mi status .. zostanę tu Np rok oczywiscie chodząc do szkoły . Wrócę do polski i Np po pol roku bede chciala znowu tu przylecieć to czy musze isc do konsulatu po wizę ? Moja 10 letnia juz nie bedzie ważna bo zmienilam jej status na studencka ? Dodam ze nie bede chciala wiecej studiować tylko po prostu przylecieć w odwiedziny do rodziny ? Ktory moj status sie liczy ? 

2. Czy będąc na wizie studenckiej moge leciec do pl i wrócić do stanów ? 

3 . Czy jesli nie dostane wizy studenckiej , wracam do Pl, to jak bede chciala tu znowu przylecieć to czy moja wiza jest ważna ? Czy moge miec problemy ? 

Dzieki z góry za odpowiedzi , sugestie , porady 

Asia 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie wiem ale sie wypowiem. Jesli Twoja B2 nie zostanie jednak przedluzona to pobyt stanie sie nielegalnym co uniewaznia obecna B2 I znacznie utrudnia otrzymanie kolejnej, jakiejkolwiek wizy. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie do konca nielegalny , teraz jestem w procesie i wciąż jestem legalnie . Jesli nie zatwierdza mojej zmiany musze w ciagu 14 dni opuścić USA . Mam potwierdzenie z imigration ze jestem w procesie zmiany wizy .. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mylisz status nieimigracyjny w USA, z wiza (w sensie wlepki w paszporcie)

1. W przypadku pozytywnego rozpatrzenia Change of Status (COS) do F1, z wiza B1/B2, ktora masz w paszporcie nic sie nie dzieje. Mozesz opuscic USA i w teorii wrocic i ubiegac sie o status turystyczny na granicy. W wypadku odmowy COS, wiza B1/B2 zostanie uniewazniona.

2. Mozesz leciec do Polski, ale zeby wrocic do USA na F1 musisz sie najpierw udac do ambasady i taka wize uzyskac.

3. patrz 1. Dodajmy tylko, ze jezeli COS nie zostanie rozpatrzony przed uplywem Twojego biezacego I-94, to automatycznie zostanie Ci naliczony overstay.  (z tym ostatnim to sie mylilem, to dotyczy COS z F, a nie do F)

Edited by Xarthisius

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, Asia-J napisał:

 

1. Jeżeli zmienia mi status .. zostanę tu Np rok oczywiscie chodząc do szkoły . Wrócę do polski i Np po pol roku bede chciala znowu tu przylecieć to czy musze isc do konsulatu po wizę ? Moja 10 letnia juz nie bedzie ważna bo zmienilam jej status na studencka ? Dodam ze nie bede chciala wiecej studiować tylko po prostu przylecieć w odwiedziny do rodziny ? Ktory moj status sie liczy ? 

 

wszysstkie osoby, ktore znam i ktore "chodza" do tych pozal sie sie boze szkolek [bo chca zmianic status, a maj wciaz B2 w paszporcie] sa tak na prawde nielegalnie. SAmi sobie wmawiaja, ze sa legalnie. Jest to w sumie prawda. Wszystko jest na legalnej drodze prawnej.....tylko czemu one boja sie wyleciec z usa i wrocic ? 

Tu na forum nie wiem czy jest osoba ze statusem studenckim, ktora podrozowala do PL.....

Wiza studencka - tak...ale status ? 

Mozesz byc pierwsza - sprobuj !

Share this post


Link to post
Share on other sites
15 godzin temu, Asia-J napisał:

Nie do konca nielegalny , teraz jestem w procesie i wciąż jestem legalnie . Jesli nie zatwierdza mojej zmiany musze w ciagu 14 dni opuścić USA . Mam potwierdzenie z imigration ze jestem w procesie zmiany wizy .. 

Byly osoby na tym forum z tego co pamietam, gdzie dostali negatywna decyzje o zmianie i informacje załączona, ze ich status zakonczyl sie wraz z statusem wizy turystycznej, wiec nie mieli 14 dni na opuszczenie, tylko automatycznie zostali bez ststusu. Nigdy sie w te klocki nie bawiłam, wiec nie wiem od czego to zalezy. Na zmianie statusu wylecieć do usa nie mozna. Trzeba sie o wize studencka postarac w konsulacie. Czyli jak się zmieni status, to jest sie troche udupionym, bo niby sie jest legalnie ale nie ma sie prawdziwych benefitow wizy.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...