Jump to content

Recommended Posts

 zbieram się wakacje do nowego Jorku 20 h tygodniowo potrzebuje F1( tak mi powiedziano czy to prawda?).  powinienem najpierw zapłacić i zarezerwować kurs czy zacząć ubiegać się o wizę? proszę o konkretna odpowiedź pozdrawiam 

Share this post


Link to post
Share on other sites

12 minut temu, antowwa napisał:

 zbieram się wakacje do nowego Jorku 20 h tygodniowo potrzebuje F1( tak mi powiedziano czy to prawda?).  powinienem najpierw zapłacić i zarezerwować kurs czy zacząć ubiegać się o wizę? proszę o konkretna odpowiedź pozdrawiam 

Daj nam szansę - zacznij od zadania konkretnego pytania w taki sposób, żebyśmy tu na forum mogli zrozumieć o co chodzi.

  • Upvote 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jaki kurs i jaką wizę? Bo to ciężko stwierdzić, czy potrzebujesz F1 i czy to prawda, skoro piszesz że jedziesz na wakacje do Nowego Jorku 20h tygodniowo. 

Podczas wakacji jedziesz na kurs językowy (czy jakiś inny) do Nowego Jorku i ten kurs jest organizowany na miejscu przez jakąś szkołę i problem masz jak postępować w przypadku aplikowania o wizę F?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kurs jest w NY organizowany przez tamtejsza szkole w wymiarze godzin 20 na tydzień wiec z mojej wiedzy wynika ze potrzebuje wizy F1. Natomiast mam wątpliwości czy najpierw zakupić kurs czy załatwić formalności z nabyciem wizy

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ze strony :https://travel.state.gov/content/travel/en/us-visas/study/student-visa.html

Gather and prepare the following required documents before your visa interview:

  • Passport valid for travel to the United States – Your passport must be valid for at least six months beyond your period of stay in the United States (unless exempt by country-specific agreements). Each individual who needs a visa must submit a separate application, including any family members listed in your passport.
  • Nonimmigrant Visa Application, Form DS-160 confirmation page.
  • Application fee payment receipt, if you are required to pay before your interview.
  • Photo – You will upload your photo while completing the online Form DS-160. If the photo upload fails, you must bring one printed photo in the format explained in the Photograph Requirements
  • Certificate of Eligibility for Nonimmigrant (F-1) Student Status-For Academic and Language Students, Form I-20 or Certificate of Eligibility for Nonimmigrant (M-1) Student Status for Vocational Students, Form I-20 – Your school will send you a Form I-20 once they have entered your information in the SEVIS database. You and your school official must sign the Form I-20.  All students must be registered in the Student and Exchange Visitor System (SEVIS). Your spouse and/or minor children, if they intend live in the United States with you, will each receive an individual Form I-20.

Innymi słowy - najpierw idzie załatwianie kursu. Żeby aplikować o wizę F1 musisz mieć w ręce papier, że szkoła ma Cię na liście kursantów i wie że przyjeżdżasz. Czy będziesz musiał z góry zapłacić, czy nie, to już zależy od szkoły, natomiast bez rejestracji w SEVIS i załatwieniu formalności wymaganych przez szkołę do otrzymania formularza, nie masz podstaw by aplikować o wizę F1.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@mola Ty to masz dobre serce, bo ja tu siedze i nadal sie staram rozszyfrować pierwsze zdanie tego postu. Tak sobie mysle czy ja mam juz pierwsze oznaki Alzheimera i polskiego zapominam, czy ludzie zaczynaja jakimis szyframi sie komunikowac.

  • Upvote 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
21 hours ago, antowwa said:

 zbieram się wakacje do nowego Jorku 20 h tygodniowo potrzebuje F1

Czy ty czytałeś sam swojego posta? Tego się nie da czytać. Tu Ci każdy chętnie pomoże, ale wysil się na minimum ładu i składu w formułowaniu zdania.... 

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...