Skocz do zawartości

Zgłoszenie wyjazdu

marc08

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej,

Wyjeżdzając na stałe, zgłaszam wyjazd w urzędzie miasta. To jest proste i szybkie. Ale jest jeszcze kwestia urzędu skarbowego. Z tego co czytałem, muszę złożyć zap-3 informując polski US o wyjezdzie i zmianie miejsca zamieszkania.

Pytanie tylko, co jeśli w stanach będę się co kilka miesiecy przeprowadzac? Będę musial za kazdym razem myslec o polskim urzedzie skarbowym i skladaniu zap-3? Nie da się po prostu jakos z niego wyrejestrowac..?

Napisano

Skarbowemu musisz powiedziec ze zmieniasz miejsce rezydencji podatkowej i dadza Ci spokoj - inaczej przysla Ci liscik na adres w PL z pytaniem gdzie jest PIT...

Napisano

Sęk tylko w tym że i tak będę się musiał rozliczyć z okresu styczeń-maj jako z zarobkow uzyskanych w PL, pomimo tego ze zmieniam rezydencje podatkowa od czerwca (wyjezdzam doslownie pojutrze). Zatem pytanie w jaki sposob poinformowac urzad skarbowy o tym wyjezdzie? Jesli dzis/jutro zloze zap-3 ze wyjezdzam do USA, to bede mogl potem na poczatku przyszlego rok rozliczyc sie z tych styczen-maj 2019 (skoro do czerwca tu mialem zarobki i tu dostane pit)?

Napisano
Skarbowemu musisz powiedziec ze zmieniasz miejsce rezydencji podatkowej i dadza Ci spokoj - inaczej przysla Ci liscik na adres w PL z pytaniem gdzie jest PIT...

Mi nigdy nic nie przyslali :P Ja tylko powiadomilam posredniak jak sie wyrejestrowywalam ze jade za granice a oni z tego co wiem maja system jakis wspolny ze skarbowka to moze sobie przekazali ta informacje. Chociaz szczerze to watpie.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Napisano
7 minut temu, marc08 napisał:

Sęk tylko w tym że i tak będę się musiał rozliczyć z okresu styczeń-maj jako z zarobkow uzyskanych w PL, pomimo tego ze zmieniam rezydencje podatkowa od czerwca (wyjezdzam doslownie pojutrze). Zatem pytanie w jaki sposob poinformowac urzad skarbowy o tym wyjezdzie? Jesli dzis/jutro zloze zap-3 ze wyjezdzam do USA, to bede mogl potem na poczatku przyszlego rok rozliczyc sie z tych styczen-maj 2019 (skoro do czerwca tu mialem zarobki i tu dostane pit)?

W przyszlym roku - jak juz sie rozliczysz.

Napisano

@Patipitts a jak rozliczyłaś ten rok w ktorym przeprowadziłas sie do USA. Rozliczyłas cokolwiek z tego roku z polskim US? Mi w polskim us powiedzieli ze będę musiał rozliczyć ten dochód z PL w PL oraz wykazać (ale nie rozliczyć) dochód z USA (gość tłumaczył ze urząd skarbowy w stanach prześle informacje do polskiego o moich zarobkach w USA z racji umowy o unikaniu podwójnego opodatkowania). Tak będzie tylko za ten rok w którym sie przeprowadzam czyli 2019. Od 2020 będę juz rozliczać i wykazywać tylko z IRS (nie mając żadnego dochodu w PL)

Napisano
[mention=49401]Patipitts[/mention] a jak rozliczyłaś ten rok w ktorym przeprowadziłas sie do USA. Rozliczyłas cokolwiek z tego roku z polskim US? Mi w polskim us powiedzieli ze będę musiał rozliczyć ten dochód z PL w PL oraz wykazać (ale nie rozliczyć) dochód z USA (gość tłumaczył ze urząd skarbowy w stanach prześle informacje do polskiego o moich zarobkach w USA z racji umowy o unikaniu podwójnego opodatkowania). Tak będzie tylko za ten rok w którym sie przeprowadzam czyli 2019. Od 2020 będę juz rozliczać i wykazywać tylko z IRS (nie mając żadnego dochodu w PL)

Nie mialam zadnego dochodu z Polski wiec nic nie rozliczalam, mimo ze sie przeprowadzilam w czerwcu 2017.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...