MeganMarkle Napisano 14 Czerwca 2019 Zgłoś Napisano 14 Czerwca 2019 17 hours ago, marc08 said: Sęk tylko w tym że i tak będę się musiał rozliczyć z okresu styczeń-maj jako z zarobkow uzyskanych w PL, pomimo tego ze zmieniam rezydencje podatkowa od czerwca (wyjezdzam doslownie pojutrze). Zatem pytanie w jaki sposob poinformowac urzad skarbowy o tym wyjezdzie? Jesli dzis/jutro zloze zap-3 ze wyjezdzam do USA, to bede mogl potem na poczatku przyszlego rok rozliczyc sie z tych styczen-maj 2019 (skoro do czerwca tu mialem zarobki i tu dostane pit)? Miałam tak samo, w 2018 do maja pracowałam w PL, w czerwcu wyjechałam na stałe do usa. Przed wyjazdem zgłosiłam w Skarbowym że się odmeldowuje i bye bye, zmieniłam adres na amerykański żeby mieli w systemie i tyle. Niespecjalnie się tym przejęli w tym roku złożyłam PIT za te zarobki co za 2018 miałam w PL i tyle. Nie zamierzam więcej nic robic w temacie, uważam go za zamkniety...
MeganMarkle Napisano 14 Czerwca 2019 Zgłoś Napisano 14 Czerwca 2019 Notabene skarbowy wisi mi do zwrotu nadpłatę, mam nadzieje ze oddadzą skubańce
everden Napisano 17 Czerwca 2019 Zgłoś Napisano 17 Czerwca 2019 Dnia 14.06.2019 o 06:58, MeganMarkle napisał: Notabene skarbowy wisi mi do zwrotu nadpłatę, mam nadzieje ze oddadzą skubańce Mi oddali w miarę szybko. I to na nowe amerykańskie konto. Aż zdziwiona byłam. Ale fakt że wysłałam im ZAP-3 ze wszystkimi nowymi danymi.
marc08 Napisano 18 Czerwca 2019 Autor Zgłoś Napisano 18 Czerwca 2019 @MeganMarkle Czyli za ten rok co się przeprowadzilas to w PL rozliczylas tylko ten okres co zarabialas w PL (do czerwca) a jak z IRS? Rozliczalas tylko zarobki od lipca? A te zarobki z PL zadeklarowalas jakos w IRS? I w sumie to samo pytanie kieruję jeszcze do @everden Ja zlozylem ten zap3, wyjechalem, no i bede rozliczac dopiero na poczatku przyszlego roku, ale wole juz teraz spytac i zorientowac sie co i jak..
everden Napisano 18 Czerwca 2019 Zgłoś Napisano 18 Czerwca 2019 Marc, To dopiero przede mną, ale tak: w przyszłym roku będę się rozliczać w IRS wraz z mężem, z tego co zarobimy w 2019r. Z polskim US będzie łatwiej, bo w PL pracowałam tylko przez styczeń i zarobiłam niewiele, poniżej progu podatkowego. Wyślę pit zerowy i na tym koniec. Wyleciałam w lutym więc nie mam problemu z określeniem rezydencji. IRS poinformuję tylko jaką kwotę zarobiłam w PL, bo wiedzieć muszą. Tak samo się przyznam do polskiego konta bankowego, jeśli spytają.
Xarthisius Napisano 18 Czerwca 2019 Zgłoś Napisano 18 Czerwca 2019 59 minutes ago, everden said: Tak samo się przyznam do polskiego konta bankowego, jeśli spytają. To nie jest tak, ze IRS Cie o cos pyta. Albo masz mniej niz $10k maksymalnie na wszystkich kontach i ich to nie obchodzi, albo masz >$10k i masz obowiazek zlozyc FBAR
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.