m1ke Napisano 17 Czerwca 2019 Zgłoś Napisano 17 Czerwca 2019 Cześć. Chciałbym w najbliższym czasie legalnie przeprowadzić się do Stanów. Dużo na ten temat czytałem i czy faktycznie to jest takie trudne? Planuję przeprowadzkę na 10 lat albo więcej. Specjalistą w niczym raczej nie jestem (chodzi o zawód), mam 20 lat, posiadam 3 letnie doświadczenie jako programista / grafik komputerowy (nie chciałbym w USA tym się zajmować), z językiem nie jest wspaniale, ale to raczej kwestia taka, że po prostu na codzień z niego nie korzystam i wyrobiłby się. Przerabiał może ktoś temat, mógłby pomóc? Od czego w ogóle zacząć? Wielu znajomych wyjeżdża na np. wakację na wizę turystyczną i tam pracują na czarno – czy to dobry pomysł, aby podłapać znajomości? Czy może lepszym wyjściem jest od początku tak jak chciałbym to robić starać się o legalny, dłuższy pobyt? Pozdrawiam.
Kuba_kuba Napisano 17 Czerwca 2019 Zgłoś Napisano 17 Czerwca 2019 Tutaj mnostwo jest turystow ktorzy zostali . Jak bardzo ci zalezy to mozesz i tak zrobic, no i wtedy musisz troche kombinowac - ale da sie. Legalnie zeby pojechac i zostac to masz opcje tylko w loterii albo zwiazek malzenski z obywatelem usa.
katlia Napisano 17 Czerwca 2019 Zgłoś Napisano 17 Czerwca 2019 Jezeli chcesz zyc na nielegalu, to rob jak inni: przyjezdzaj na turystycznej, zalap sie na prace, zyj niespokojny i w ciaglej obawie ze cie zatrzymaja, wsadza do ciupy a potem bez ceregieli wysla do Polski...Serio, czy podoba ci sie takie zycie? Jezeli chcesz to zrobic legalnie, to fakt, nie jest latwo: masz 3 sposoby: malzenstwo z obywatelka/obywatelem, wygranie zielonej karty w loterii albo sponsorowanie przez pracodawce (co tez jest zlaczona z pewna loteria.)
ilya_ Napisano 18 Czerwca 2019 Zgłoś Napisano 18 Czerwca 2019 17 godzin temu, katlia napisał: Jezeli chcesz zyc na nielegalu, to rob jak inni: przyjezdzaj na turystycznej, zalap sie na prace, zyj niespokojny i w ciaglej obawie ze cie zatrzymaja, wsadza do ciupy a potem bez ceregieli wysla do Polski...Serio, czy podoba ci sie takie zycie? w duzych miastach go zlapia ? za co ? to panstwo juz tak zeszlo na psy. Nielegale zyja lepiej niz uczciwi ludzie i jeszcze smieja sie w twarz bo jak to ? Przeciez nas nnie mozna deportowac, przeciez ja mam tu male dziecko, przeciez ja tu pracuje, przeciez to niehumanitarne. Nie placa podatku ani dolara. W NYC rozwaza sie aby dawac prawo jazdy nielegalnym....sorry nieudokumentowanym.....uzywanie slowa " nielegalny" do kogos to troche rasistowskie....
barnclose Napisano 18 Czerwca 2019 Zgłoś Napisano 18 Czerwca 2019 Nie moglbym sobie wyobrazic zycia w USA bez legalnego statusu. Praktycznie brak mozliwosci dobrej pracy, ryzyko naduzyc przez procodawce, wstrzymanie pensji itp itd. Brak mozliwosci wyrobienia prawo jazdy (przynajmniej w moim stanie), co znaczy brak mozliwosci zakupu samochodu, brak SSN, wiec brak mozliwosci wynajcia mieszkania, nawet nie mowiac o zakupie, brak ubezpieczenia medycznego, mocno ograniczone podrozowanie itp id. W ogole same problemy i ograniczenia. Niby slyszalem, ze mnostwo tutaj nielegalnych emigrantow, ale jak oni to robia na dluzsza mete i jak sobia radza to nie mam pojecia.
Xarthisius Napisano 18 Czerwca 2019 Zgłoś Napisano 18 Czerwca 2019 28 minutes ago, barnclose said: Niby slyszalem, ze mnostwo tutaj nielegalnych emigrantow, ale jak oni to robia na dluzsza mete i jak sobia radza to nie mam pojecia. Normalnie... Jezdzisz bez prawa jazdy, kupujesz samochod od "swoich", wynajmujesz mieszkanie od "swoich", prace na lewo daja Ci tez "swoi". Nawet sie z angielskim nie trzeba sie meczyc... Myslisz, ze w "lepszych dzielnicach" landlordzi robia credit score i FBI background check?
katlia Napisano 18 Czerwca 2019 Zgłoś Napisano 18 Czerwca 2019 5 minut temu, Xarthisius napisał: Normalnie... Jezdzisz bez prawa jazdy, kupujesz samochod od "swoich", wynajmujesz mieszkanie od "swoich", prace na lewo daja Ci tez "swoi". Nawet sie z angielskim nie trzeba sie meczyc... Myslisz, ze w "lepszych dzielnicach" landlordzi robia credit score i FBI background check? Jezeli dla ciebie to jest definicja "normalnego" zycia, to OK. Niech przyjezdza i zyje normalnie.
katlia Napisano 18 Czerwca 2019 Zgłoś Napisano 18 Czerwca 2019 53 minuty temu, ilya_ napisał: w duzych miastach go zlapia ? za co ? to panstwo juz tak zeszlo na psy. Nielegale zyja lepiej niz uczciwi ludzie i jeszcze smieja sie w twarz bo jak to ? Przeciez nas nnie mozna deportowac, przeciez ja mam tu male dziecko, przeciez ja tu pracuje, przeciez to niehumanitarne. Nie placa podatku ani dolara. W NYC rozwaza sie aby dawac prawo jazdy nielegalnym....sorry nieudokumentowanym.....uzywanie slowa " nielegalny" do kogos to troche rasistowskie.... Na jakiej planecie mieszkasz? https://www.theguardian.com/us-news/2018/oct/18/immigration-ice-deportation-undocumented-trumphttps://www.washingtonpost.com/nation/2018/12/14/deportations-under-trump-are-rise-still-lower-than-obamas-ice-report-shows/?utm_term=.fa59f05b200fhttps://www.washingtonpost.com/immigration/trump-vows-mass-immigration-arrests-removals-of-millions-of-illegal-aliens-starting-next-week/2019/06/17/4e366f5e-916d-11e9-aadb-74e6b2b46f6a_story.html?utm_term=.e9d61ce23a9f
Xarthisius Napisano 18 Czerwca 2019 Zgłoś Napisano 18 Czerwca 2019 Just now, katlia said: Jezeli dla ciebie to jest definicja "normalnego" zycia, to OK. Niech przyjezdza i zyje normalnie. Alez ja nie zachecam do nielegalnego zycia, tylko bawia mnie dywagacje "jak oni to robia...?" To zupelnie jak pytanie w stylu "jak Ci biedni ludzie w tym USA rodza dzieci, skoro porod to $5k z ubezpieczeniem" itp. White privilege wychodzi uszami
barnclose Napisano 18 Czerwca 2019 Zgłoś Napisano 18 Czerwca 2019 2 hours ago, Xarthisius said: Alez ja nie zachecam do nielegalnego zycia, tylko bawia mnie dywagacje "jak oni to robia...?" To zupelnie jak pytanie w stylu "jak Ci biedni ludzie w tym USA rodza dzieci, skoro porod to $5k z ubezpieczeniem" itp. White privilege wychodzi uszami Pytalem, bo ja bym nie wiedzial jak sie tutaj ogarnac bez legalnego statusu. Takie zycie troche poza prawem. No ale wyglada na to, ze to normalne dla "white privilige" Wracajac do pytania m1ke - uwazam, ze to zly pomysl, zeby przyjechac na turystycznej i zostac i pracowac na czarno.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.