Skocz do zawartości

Wybory parlamentarne 2019 w PL - jak głosować ?

MeganMarkle

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
24 minuty temu, cee napisał:

Mam nadzieję że pociągnie dalej emoji6.png jeszcze trochę ponad 20% do sprawdzen8a

Twierdze PiS-u takie jak Rzeszow wydaja sie policzone w blisko 100 procentach. Zostaje jedna trzecia Poznania, Warszawy, polowa Gdanska, Sopot, Gdynia... no i prawie polowa Wroclawia takze, bo w koncu Wroclaw zawsze poddaje sie ostatni @Joanna30 ;)

A tu mapka PKW do pobawienia sie:

https://wybory.gov.pl/sejmsenat2019/pl/wyniki/sejm/pl 

• Odpowiedzi 158
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano
18 minut temu, rzecze1 napisał:

no i prawie polowa Wroclawia takze, bo w koncu Wroclaw zawsze poddaje sie ostatni @Joanna30 ;)

No w mojej komisji wygrała KO, ale z kolei u moich dwóch koleżanek PiS ;)

Także się okaże, jak już wszystko podliczą :)

Napisano

Znacząca część Amerykańskiej Polonii co bierze udział w wyborach to ludzie którzy wyemigrowali przed 1989. Dla nich wizja  polskiej sceny jest uproszczona: w Polsce wg nich można głosować na konserwatywną prawicę podobną do Republikan (tak postrzegają PiS - a argumenty o socjaliźmie, rozdawnictwie i wysokim opodatkowaniu nie trafiają do nich) lub na Komunistów (całą resztę sceny politycznej). Nawet ty w poście powyżej napisałeś: "jak można głosować na komunistów?" - dokładnie tym tropem idzie gro Amerykańskiej Polonii i głosują "przeciwko Komunistom".

Gdzieś widziałem, że wsparcie dla PiS spadło z 72% (w 2015) do 52% w USA co oznacza, że mobilizacja zamorskiego elektoratu anty-PiSu była większa niż 4 lata temu.

PS. @MeganMarkle nie zagłosowała za to ja zagłosowałem, mimo że deklarowałem że uważam że ludzie mieszkający za granicą nie powinni głosować. Rodzina mnie "przekonała" prawie, że w ostatniej chwili :) Może takich jak ja było więcej niż w 2019

Napisano
13 godzin temu, MeganMarkle napisał:

KO reprezentuje sobą totalne zero... :( 

Jest pozytywne to, ze ludzie tak się zmobilizowali aby na nich głosowac pomimo załosnego "przywództwa" Schetyny.

Biorąc pod uwagę, ze PiS miał do dyspozycji cały aparat państwowy, publiczne media i cały pakiet socjalnych datków do zaoferowania, a i tak więcej głosów oddano na opozycję (tu szczególny sukces odniosła Konfederacja, którą ignorowały tak media publiczne, jak i opozycyjne...), nie dziwne, ze Kaczyński nie jest zadowolony z wyniku.

Napisano
3 godziny temu, mcpear napisał:

Znacząca część Amerykańskiej Polonii co bierze udział w wyborach to ludzie którzy wyemigrowali przed 1989. Dla nich wizja  polskiej sceny jest uproszczona: w Polsce wg nich można głosować na konserwatywną prawicę podobną do Republikan (tak postrzegają PiS - a argumenty o socjaliźmie, rozdawnictwie i wysokim opodatkowaniu nie trafiają do nich) (...)

To zawsze było ciekawe, ale po ostatnich 4 latach jest fascynujące. PiS faktycznie podwazył cały amerykański wolnorynkowy model gospodarczy który wdrazano w Polsce od 1989, i trzeba przyznac, ze przynajmniej krótkookresowo - zrobił to z sukcesem. Zatem Ci ludzie w USA głosują na Republikanów, ale juz w polskich wyborach ich głosy idą na polityków którzy są gospodarczo na lewo od Berniego... Ciekawe :)

Napisano
To zawsze było ciekawe, ale po ostatnich 4 latach jest fascynujące. PiS faktycznie podwazył cały amerykański wolnorynkowy model gospodarczy który wdrazano w Polsce od 1989, i trzeba przyznac, ze przynajmniej krótkookresowo - zrobił to z sukcesem. Zatem Ci ludzie w USA głosują na Republikanów, ale juz w polskich wyborach ich głosy idą na polityków którzy są gospodarczo na lewo od Berniego... Ciekawe
Bo republikanie to nie to samo co polska "prawica" czyt. PiS
Napisano
2 minuty temu, cee napisał:

Bo republikanie to nie to samo co polska "prawica" czyt. PiS emoji6.png

No właśnie o to mi chodzi. W USA Polonia głosuje na gospodarczą prawicę, w Polsce - na gospodarczą lewicę (PiS), której socjal przebił nie tylko wszystkie postkomunistyczne rządy razem wzięte, ale chyba takze tą prawdziwą komunę. W USA byłoby to do przyjęcia.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...