rzecze1 Napisano 14 Października 2019 Zgłoś Napisano 14 Października 2019 24 minuty temu, cee napisał: Mam nadzieję że pociągnie dalej jeszcze trochę ponad 20% do sprawdzen8a Twierdze PiS-u takie jak Rzeszow wydaja sie policzone w blisko 100 procentach. Zostaje jedna trzecia Poznania, Warszawy, polowa Gdanska, Sopot, Gdynia... no i prawie polowa Wroclawia takze, bo w koncu Wroclaw zawsze poddaje sie ostatni @Joanna30 A tu mapka PKW do pobawienia sie: https://wybory.gov.pl/sejmsenat2019/pl/wyniki/sejm/pl
Joanna30 Napisano 14 Października 2019 Zgłoś Napisano 14 Października 2019 18 minut temu, rzecze1 napisał: no i prawie polowa Wroclawia takze, bo w koncu Wroclaw zawsze poddaje sie ostatni @Joanna30 No w mojej komisji wygrała KO, ale z kolei u moich dwóch koleżanek PiS Także się okaże, jak już wszystko podliczą
cee Napisano 14 Października 2019 Zgłoś Napisano 14 Października 2019 Hej Polonia, to jak to z wami jest ? https://m.telewizjarepublika.pl/amerykanska-polonia-zdecydowanie-za-prawem-i-sprawiedliwoscia,86166.html
mcpear Napisano 14 Października 2019 Zgłoś Napisano 14 Października 2019 Znacząca część Amerykańskiej Polonii co bierze udział w wyborach to ludzie którzy wyemigrowali przed 1989. Dla nich wizja polskiej sceny jest uproszczona: w Polsce wg nich można głosować na konserwatywną prawicę podobną do Republikan (tak postrzegają PiS - a argumenty o socjaliźmie, rozdawnictwie i wysokim opodatkowaniu nie trafiają do nich) lub na Komunistów (całą resztę sceny politycznej). Nawet ty w poście powyżej napisałeś: "jak można głosować na komunistów?" - dokładnie tym tropem idzie gro Amerykańskiej Polonii i głosują "przeciwko Komunistom". Gdzieś widziałem, że wsparcie dla PiS spadło z 72% (w 2015) do 52% w USA co oznacza, że mobilizacja zamorskiego elektoratu anty-PiSu była większa niż 4 lata temu. PS. @MeganMarkle nie zagłosowała za to ja zagłosowałem, mimo że deklarowałem że uważam że ludzie mieszkający za granicą nie powinni głosować. Rodzina mnie "przekonała" prawie, że w ostatniej chwili Może takich jak ja było więcej niż w 2019
rzecze1 Napisano 14 Października 2019 Zgłoś Napisano 14 Października 2019 13 godzin temu, MeganMarkle napisał: KO reprezentuje sobą totalne zero... Jest pozytywne to, ze ludzie tak się zmobilizowali aby na nich głosowac pomimo załosnego "przywództwa" Schetyny. Biorąc pod uwagę, ze PiS miał do dyspozycji cały aparat państwowy, publiczne media i cały pakiet socjalnych datków do zaoferowania, a i tak więcej głosów oddano na opozycję (tu szczególny sukces odniosła Konfederacja, którą ignorowały tak media publiczne, jak i opozycyjne...), nie dziwne, ze Kaczyński nie jest zadowolony z wyniku.
rzecze1 Napisano 14 Października 2019 Zgłoś Napisano 14 Października 2019 3 godziny temu, mcpear napisał: Znacząca część Amerykańskiej Polonii co bierze udział w wyborach to ludzie którzy wyemigrowali przed 1989. Dla nich wizja polskiej sceny jest uproszczona: w Polsce wg nich można głosować na konserwatywną prawicę podobną do Republikan (tak postrzegają PiS - a argumenty o socjaliźmie, rozdawnictwie i wysokim opodatkowaniu nie trafiają do nich) (...) To zawsze było ciekawe, ale po ostatnich 4 latach jest fascynujące. PiS faktycznie podwazył cały amerykański wolnorynkowy model gospodarczy który wdrazano w Polsce od 1989, i trzeba przyznac, ze przynajmniej krótkookresowo - zrobił to z sukcesem. Zatem Ci ludzie w USA głosują na Republikanów, ale juz w polskich wyborach ich głosy idą na polityków którzy są gospodarczo na lewo od Berniego... Ciekawe
cee Napisano 14 Października 2019 Zgłoś Napisano 14 Października 2019 To zawsze było ciekawe, ale po ostatnich 4 latach jest fascynujące. PiS faktycznie podwazył cały amerykański wolnorynkowy model gospodarczy który wdrazano w Polsce od 1989, i trzeba przyznac, ze przynajmniej krótkookresowo - zrobił to z sukcesem. Zatem Ci ludzie w USA głosują na Republikanów, ale juz w polskich wyborach ich głosy idą na polityków którzy są gospodarczo na lewo od Berniego... Ciekawe Bo republikanie to nie to samo co polska "prawica" czyt. PiS
rzecze1 Napisano 14 Października 2019 Zgłoś Napisano 14 Października 2019 2 minuty temu, cee napisał: Bo republikanie to nie to samo co polska "prawica" czyt. PiS No właśnie o to mi chodzi. W USA Polonia głosuje na gospodarczą prawicę, w Polsce - na gospodarczą lewicę (PiS), której socjal przebił nie tylko wszystkie postkomunistyczne rządy razem wzięte, ale chyba takze tą prawdziwą komunę. W USA byłoby to do przyjęcia.
rzecze1 Napisano 14 Października 2019 Zgłoś Napisano 14 Października 2019 Wygląda na to, ze PiS stracił właśnie Senat.
cee Napisano 14 Października 2019 Zgłoś Napisano 14 Października 2019 Przed chwilą słuchałem że mają 44 mandaty vs 37 (chyba) z POKO
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.