Skocz do zawartości

Kategoria F3

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie,

szybkie pytanie - kategoria F3 sponsorowanie rodzinne przez ojca - czy fakt tego, ze ojciec od blisko 5 lat nie przebywa juz w USA i nie posiada tam zadnych zarobkow ma jakis wplyw na sponsorowanie rodzinne? Oczywiscie bede mial wystarczajacy Affidavit of Support od innych czlonkow rodziny legalnie przebywajacych i pracujacych w USA.

Dzieki, pozdrawiam

Napisano

Oczywiście, że ma. Ojciec sponsorując Cię, "ściąga" Cię do siebie. Jeśli nie ma go w Stanach, to gdzie chce Cię ściągnąć? ;)

Ojciec musi mieć domicyl w USA, rozliczać się z IRS (jako obywatel ma taki obowiązek bez względu na to, gdzie uzyskuje dochody) i inne takie.

• 6 miesięcy później...
Napisano

Witam. Moja mama była sponsorowana przez swoją mamę 13 lat temu. Teraz dostaliśmy możliwość aplikacji o wizę imigracyjną. Czy ja jako syn (mam aktualnie 27 lat) również
mogę aplikować w tym sponsorowaniu, czy z racji iż przekroczyłem 21 lat nie mam już takiej możliwości?
Dzięki za pomoc 

Napisano

Jezeli jestes dalej kawalerem, to mozesz sobie policzyc swoj wiek wedle CSPA (wpisz w google'u "CSPA calculator"). Bedziesz potrzebowal swojej daty urodzin, priority date (daty kiedy I-130 dla Twojej Matki trafilo do USCIS), daty kiedy I-130 zostalo zaakceptowane i daty z biuletynu wizowego, kiedy Wasza petycja stala sie current. 

Napisano

Dzięki Xarthisius. Wychodzi na to, że się nie łapie chyba według tego kalkulatora.
Czyli rozumiem, że jeżeli ten czas od złożenia I-130 do akceptacji to jakieś 6 miesięcy w tym przypadku, ale czekaliśmy i tak 13 lat, a ja mam aktualnie 27, to nie da się w tym przypadku nic
zrobić, pomimo, że jestem kawalerem? Bo to chodzi o to "stażenie się", racja? Jest jakaś opcja, zeby sie załapać pomimo tego?

Napisano
  • Ktoś tutaj, rok temu lub nawet dawniej wyraził się o niej niepochlebnie. Nie wiem czy słusznie, czy nie. Nie był to nikt z bardziej stałych forumowiczów. Od tego czasu @karina chyba się nie pokazuje na forum. :(
  • Szkoda, sądząc z ilości  podziękowań  wielu ludziom pomogła. 
Napisano

Tym razem to ja bedac w kategorii F3 otrzymalem kilka dni temu maila z NVC wraz z invoice ID. Priority date OCT2008 i sponsorowanie przez ojca. Z tym, ze od 3 lat ojciec nie przebywa ani nie pracuje w USA ze wzgledu leczenie w Polsce. Ale planuje powrot. 

W zwiazku z powyzszym czy mysliscie ze a) jest sens ciagnac ten temat i wnosic oplaty? (mowa tu o 4-osobowej rodzinie) oraz b) lepiej zalatwiac to samemu czy wziac prawnika imigracyjnego? Czy jest on jakos w stanie poprowadzic sprawe tak, aby miec wieksze szanse powodzenia?

Napisano

Prawnik tutaj nie ma żadnego sensu.

Jezeli ojciec wróci i będzie miał domicile - to take. Jezeli nie, to moim zdaniem sensu nie ma.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...