stopa Napisano 12 Czerwca 2020 Zgłoś Napisano 12 Czerwca 2020 Witam chcę wysłać do Stanów koledze lekarstwa na stwardnienie rozsiane - 2 opakowania i kosmetyki. Wydaję mi się, że najlepszym rozwiązaniem będzie Global Express. Czy powinnam dołączać deklaracje celną CN22 LUB CN23? Pytam, ponieważ obawiam się, że jeśli wpiszę w deklaracji dane leki mogą paczkę mi z powrotem odesłać, bo nie mam paragonu. Czy może w deklaracji wpisać kosmetyki i liczyć na łud szczęścia, że paczki nie otworzą?
Zuza007 Napisano 15 Czerwca 2020 Zgłoś Napisano 15 Czerwca 2020 Ja mam podobną sytuację. Wysyłka leków. Poczta Polska realizuje w tej chwili przesyłki do USA - ale drogą morską (co trwa wieki!). Jedyne co mi się udało znaleźć to FedEx (bardzo drogi, ale trudno). Wysyłka lekow wymaga pisma od lekarza z wszelkimi danymi nt leku (nazwa, substancja czynna, dawkowanie, działanie - na jakie schorzenie, producent, adres producenta) wraz z namiarami na lekarza. Trzeba też "wyprodukować" fakturę pro-forma (ale w tym pomaga agent) oraz podać namiary na jakiegoś lekarza w Stanach, który, w razie wątpliwości, potwierdzi, że te leki są na to na co zostały przepisane. Jeszcze nie przeszłam tej procedury, ale wydaje się być dosyć skmplikowana...
Zuza007 Napisano 15 Czerwca 2020 Zgłoś Napisano 15 Czerwca 2020 Sprawdziłam - usługa GlobalExpress do Stanów jest w tej chwili niedostępna. Zostaje albo paczka ekonomiczna (drogą morską - o ile dobrze pamiętam to 6-8 tygodni) albo FedEx.
andyopole Napisano 15 Czerwca 2020 Zgłoś Napisano 15 Czerwca 2020 Moja koperta "Priority Mail" wyslana USPS 11 marca wciaz sie gdzies buja. Polska Poczta organizuje juz drugie wybory w tym roku, kto by sie tam u nich przesylkami zajmowal…?
pelasia Napisano 15 Czerwca 2020 Zgłoś Napisano 15 Czerwca 2020 Moja wyslana 5 czarwca nadal gdzieś się w Cincinnati buja. Nawet USA nie opuscila
andyopole Napisano 15 Czerwca 2020 Zgłoś Napisano 15 Czerwca 2020 6 godzin temu, Zuza007 napisał: Ja mam podobną sytuację. Wysyłka leków. Poczta Polska realizuje w tej chwili przesyłki do USA - ale drogą morską (co trwa wieki!). Jedyne co mi się udało znaleźć to FedEx (bardzo drogi, ale trudno). Wysyłka lekow wymaga pisma od lekarza z wszelkimi danymi nt leku (nazwa, substancja czynna, dawkowanie, działanie - na jakie schorzenie, producent, adres producenta) wraz z namiarami na lekarza. Trzeba też "wyprodukować" fakturę pro-forma (ale w tym pomaga agent) oraz podać namiary na jakiegoś lekarza w Stanach, który, w razie wątpliwości, potwierdzi, że te leki są na to na co zostały przepisane. Jeszcze nie przeszłam tej procedury, ale wydaje się być dosyć skmplikowana... Kup w "lumpexie" ladne majteczki,, krawat, czy cokolwiek ladnego, zalezy jakiej plci odbiorca. Wpisz odziez uzywana i "dacyd".
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.