violetowa Napisano 27 Lipca 2020 Zgłoś Napisano 27 Lipca 2020 Troche jestem zakrecona cala ta sytuacja z Covid19. Czy ktos moglby mi podpowiedziec jak wyglada na dzien dzisiejszy sytuacja przyjazdu do Polski z USA? Mieszkam na stale w Stanach i mam podwoje obywatelstwo, czy w zwiazku z tym moge poleciec do Polski teraz(rodzinna nagla sytuacja) ? np. jest lot z Newark do Frankfurtu i Warszawy i potem normalnie bez kwarantanny wrocic do Stanow? Z jednej strony slysze ze obywateli USA nie wpuszczaja do EU ale sa wyjatki jak nagle sprawy rodzinne ( jakis dowod na ta wyjatkowa sytuacje musze miec?) Oraz czy to ze mam dwa paszporty cos mi pomoze/utrudni? Tak sobie mysle, ze jakos doleciec pewnie bym doleciala, ale jak wroce w terminie? Dodatkowo cos kiedys uslyszalam od immigration officer w usa, ze jak mam amerykanski paszport to musze sie tylko amerykanskim poslugiwac nawet jak posiadam inny bo inaczej to jakies wykroczenie. Juz sama nie wiem co o tym wszystkim myslec. Poradzcie.
Roelka v.2 Napisano 27 Lipca 2020 Zgłoś Napisano 27 Lipca 2020 Majac polski paszport mozesz leciec do Polski. Majac amerykanski paszport mozesz leciec do USA. Co do kwarantanny po przylocie to z tego co wiem nie ma obecnie zadnej. Generalnie jedynie "zalecaja" 14 dniowa kwarantanne.
violetowa Napisano 27 Lipca 2020 Autor Zgłoś Napisano 27 Lipca 2020 Brzmi jakby nie bylo zadnego problemu Dziekuje za szybka odpowiedz
Roelka v.2 Napisano 27 Lipca 2020 Zgłoś Napisano 27 Lipca 2020 Just now, violetowa said: Brzmi jakby nie bylo zadnego problemu Dziekuje za szybka odpowiedz Dla pewnosci niech inni forumowicze tez sie wypowiedza.
rzecze1 Napisano 27 Lipca 2020 Zgłoś Napisano 27 Lipca 2020 12 minut temu, Roelka v.2 napisał: Dla pewnosci niech inni forumowicze tez sie wypowiedza. Dokładnie tak jest. Polskiego obywatela nie mogą nie wpuścić do Polski, a amerykańskiego nie mogą nie wpuścić do USA. W kontaktach z urzędnikami amerykańskimi posługiwać się należy paszportem amerykańskim, a w kontaktach z polskimi - paszportem polskim.
kzielu Napisano 27 Lipca 2020 Zgłoś Napisano 27 Lipca 2020 w PL byla kwarantanna - przynajmniej wczesniej i to taka na serio bo czlowieka ode mnie z pracy po powrocie z US codziennie odwiedzala policja w domu zeby sprawdzic czy sie gdzies nie szweda. W US kwarantanna to czysta fikcja, jak wiele innych rzeczy zreszta...
sly6 Napisano 27 Lipca 2020 Zgłoś Napisano 27 Lipca 2020 2 godziny temu, violetowa napisał: Brzmi jakby nie bylo zadnego problemu Dziekuje za szybka odpowiedz Od 3 lipca nie obowiązuje Ciebie kwarantanna.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.