woox Napisano 2 Sierpnia 2020 Autor Zgłoś Napisano 2 Sierpnia 2020 2 godziny temu, andyopole napisał: Po pierwsze, czy orientujesz sie co do wysokosci majątku poxistawionego przez Tate w USA? Może po prostu gra nie jest warta zachodu. Z tego co wiem napewno jest na kontach min. 10k $. Więcej szczegółów nie wiem.p
woox Napisano 2 Sierpnia 2020 Autor Zgłoś Napisano 2 Sierpnia 2020 12 godzin temu, PiciuK napisał: W Polsce poczyniliście jakieś kroki w kierunku nabycia spadku/odrzucenia? Można zacząć od notariusza - być może wyjdą"na wierzch" jakieś informacje o USA - co, dlaczego i ile to kosztuje... W Polsce mało co zostawił na siebie, poprzepisywal wszystko na nas lecz do notariusza też się udamy. Z tego co wiem to notariusz nie pomoże w sprawach z USA.
Halyna Napisano 2 Sierpnia 2020 Zgłoś Napisano 2 Sierpnia 2020 Nie bawiłabym się w notariusza. Sprawa spadkowa w Polsce w Sądzie jest dużo tańsza niż notariusz i nie wymaga żadnej pomocy prawnej, tylko musisz wskazać wszystkich spadkobierców, o których wiesz. Z uwagi na fakt, iż Twój tata był obywatelem RP i zmarł w PL sądem właściwym do orzekania o spadkobiercach/nabyciu/odrzuceniu spadku jest Sąd w Polsce. Wyrok Sądu w tym przypadku przetłumaczysz u tłumacza przysięgłego. Banki z reguły nie wypłacą ani $$ dopóki spadkobierca nie przedstawi wyroku Sądu, ale też nie jest prawdą, że musisz znać numer rachunku - nie musisz. Wystarczy, że masz pełne dane taty, akt zgonu i wyrok Sądu. Zadzwoń bezpośrednio do Banku, w którym tata miał konto, przedstaw sytuację i spytaj o ich procedurę - pamiętaj, że w świetle polskiego prawa małżonek ma domyślnie prawo do połowy środków, a druga połowa dzielona jest na tyle części ile jest spadkobierców (np. małżonek + 2 dzieci = 3 części czyli małżonek otrzymuje da facto 4/6, a dzieci po 1/6 spadku) więc w tym przypadku może być wymagana obecność lub upoważnienie do reprezentowania interesów Twojej mamy i rodzeństwa przed danym bankiem.
andyopole Napisano 2 Sierpnia 2020 Zgłoś Napisano 2 Sierpnia 2020 4 godziny temu, woox napisał: Z tego co wiem napewno jest na kontach min. 10k $. Więcej szczegółów nie wiem.p Przy tej kwocie, wg mnie, adwokat odpada. Niewiele zostanie po jego pomocy.
pelasia Napisano 2 Sierpnia 2020 Zgłoś Napisano 2 Sierpnia 2020 Godzinę temu, andyopole napisał: Przy tej kwocie, wg mnie, adwokat odpada. Niewiele zostanie po jego pomocy. Kluczowe słowo minimum. Poza tym niewiele lepsze niż nic, pomnozysz razy 4 i będzie na prezenty pod choinkę.
Kleofas11 Napisano 2 Sierpnia 2020 Zgłoś Napisano 2 Sierpnia 2020 https://poradnikprzedsiebiorcy.pl/-nabycie-spadku-z-zagranicy-jak-rozliczyc " Nabycie spadku z zagranicy - jak rozliczyć ? " https://www.rp.pl/artykul/1184816-Spadek-z-USA--od-kiedy-liczyc-termin-na-zawiadomienie-fiskusa.html https://www.rp.pl/artykul/79110-Amerykanski-spadek.html https://www.rp.pl/artykul/65383-Polski-fiskus-upomni-sie-o-podatek.html
woox Napisano 2 Sierpnia 2020 Autor Zgłoś Napisano 2 Sierpnia 2020 3 godziny temu, Halyna napisał: Nie bawiłabym się w notariusza. Sprawa spadkowa w Polsce w Sądzie jest dużo tańsza niż notariusz i nie wymaga żadnej pomocy prawnej, tylko musisz wskazać wszystkich spadkobierców, o których wiesz. Z uwagi na fakt, iż Twój tata był obywatelem RP i zmarł w PL sądem właściwym do orzekania o spadkobiercach/nabyciu/odrzuceniu spadku jest Sąd w Polsce. Wyrok Sądu w tym przypadku przetłumaczysz u tłumacza przysięgłego. Banki z reguły nie wypłacą ani $$ dopóki spadkobierca nie przedstawi wyroku Sądu, ale też nie jest prawdą, że musisz znać numer rachunku - nie musisz. Wystarczy, że masz pełne dane taty, akt zgonu i wyrok Sądu. Zadzwoń bezpośrednio do Banku, w którym tata miał konto, przedstaw sytuację i spytaj o ich procedurę - pamiętaj, że w świetle polskiego prawa małżonek ma domyślnie prawo do połowy środków, a druga połowa dzielona jest na tyle części ile jest spadkobierców (np. małżonek + 2 dzieci = 3 części czyli małżonek otrzymuje da facto 4/6, a dzieci po 1/6 spadku) więc w tym przypadku może być wymagana obecność lub upoważnienie do reprezentowania interesów Twojej mamy i rodzeństwa przed danym bankiem. Czyli dobrze rozumiem? W Polsce należy przeprowadzić postepowanie spadkowe i ono będzie obowiązywało w USA??? Oczywiście przetłumaczone na język angielski.
Halyna Napisano 2 Sierpnia 2020 Zgłoś Napisano 2 Sierpnia 2020 Godzinę temu, woox napisał: Czyli dobrze rozumiem? W Polsce należy przeprowadzić postepowanie spadkowe i ono będzie obowiązywało w USA??? Oczywiście przetłumaczone na język angielski. W przeciwieństwie do aktów notarialnych, wyroki Sądów w sprawach cywilnych są zazwyczaj bezproblemowo uznawane w innych krajach w przypadku osób posiadających podwójne obywatelstwo - podpowiadam - jako obywateli RP obowiązuje Was polskie prawo. Nawet za granicą. Powierzenie tej sprawy do rozpatrzenia przez Sąd spowoduje też, że ograniczycie do minimum ew. roszczenia wierzycieli.
woox Napisano 2 Sierpnia 2020 Autor Zgłoś Napisano 2 Sierpnia 2020 1 godzinę temu, Halyna napisał: W przeciwieństwie do aktów notarialnych, wyroki Sądów w sprawach cywilnych są zazwyczaj bezproblemowo uznawane w innych krajach w przypadku osób posiadających podwójne obywatelstwo - podpowiadam - jako obywateli RP obowiązuje Was polskie prawo. Nawet za granicą. Powierzenie tej sprawy do rozpatrzenia przez Sąd spowoduje też, że ograniczycie do minimum ew. roszczenia wierzycieli. A masz może wiedzę czy musimy wiedzieć dokładnie co Tata miał na siebie w USA ?? Chodzi mi co potrzeba do postępowania spadkowego w Polsce.
andyopole Napisano 2 Sierpnia 2020 Zgłoś Napisano 2 Sierpnia 2020 Ta wiedza napewno pomoze. Wiesz w ktorym Banku, wiesz ktory dom. Poszukiwanie posrod tysiaca bankow moze byc dlugie i kosztowne.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.