Paulina2711 Napisano 30 Sierpnia 2020 Zgłoś Napisano 30 Sierpnia 2020 Witam mam nadzieję że na tym forum mi ktoś pomoże albo podpowie co zrobić. Przyjechałam do USA legalnie na wizie turystycznej ale zostałam na 5 lat bez statusu mój facet bardzo długo zwlekał z papierami dla mnie z tad nastąpiła decyzja o powrocie i wróciłam ale niestety polska okazała się klapą i stwierdziliśmy że jednak chcemy być ze sobą i da mi te papiery dużo czytałam o przebaczeniu jakie mogli byśmy zrobić ale kompletnie nie wiem jak za to się zabrać i czy w ogóle mam szanse i ile trwa cały proces . I czy możemy zrobić to tylko po ślubie w Polsce czy możemy ten ślub wziąć po tym przebaczeniu w Ameryce ? Będę wdzięczna za wszystkie wskazówki
Roelka v.2 Napisano 30 Sierpnia 2020 Zgłoś Napisano 30 Sierpnia 2020 Bez "przebaczenia" nie wjedziesz do Stanów. Jak najbardziej możecie brać ślub w Polsce, ale to nie zmieni faktu, ze masz 10 letni zakaz wjazdu do USA. Ślub z obywatelem tego nie zmienia. Jednym z wymogów otrzymania waivera jest wykazanie, ze obywatel USA doświadczy "extreme hardship", jeśli jego małżonek/małżonka nie będzie mógł towarzyszyć mu w Stanach. Generalnie w kwestiach waivera zaleca sie korzystanie z pomocy prawnika. Moze ten link sie przyda https://www.nolo.com/legal-encyclopedia/how-apply-provisional-waiver-three-ten-year-time-bar.html
kzielu Napisano 30 Sierpnia 2020 Zgłoś Napisano 30 Sierpnia 2020 30 minut temu, Paulina2711 napisał: Witam mam nadzieję że na tym forum mi ktoś pomoże albo podpowie co zrobić. Przyjechałam do USA legalnie na wizie turystycznej ale zostałam na 5 lat bez statusu mój facet bardzo długo zwlekał z papierami dla mnie z tad nastąpiła decyzja o powrocie i wróciłam ale niestety polska okazała się klapą i stwierdziliśmy że jednak chcemy być ze sobą i da mi te papiery dużo czytałam o przebaczeniu jakie mogli byśmy zrobić ale kompletnie nie wiem jak za to się zabrać i czy w ogóle mam szanse i ile trwa cały proces . I czy możemy zrobić to tylko po ślubie w Polsce czy możemy ten ślub wziąć po tym przebaczeniu w Ameryce ? Będę wdzięczna za wszystkie wskazówki Długa droga - ślub (gdziekolwiek ale nie w US bo do US nie wjedziesz), petycja / proces konsularny który w tej chwili zajmuje bardzo długo, denial w ambasadzie i dopiero wtedy waiver i-601 który musi być uzasadniony (dlaczego Twój zakaz wjazdu skutkuje hardshipem dla Twojego męża )
Paulina2711 Napisano 30 Sierpnia 2020 Autor Zgłoś Napisano 30 Sierpnia 2020 Bardzo długo czyli ile to może trwać 3 lata 5 ? I ogólnie z twojej odpowiedzi rozumiem że ta petycja Denial nie jest częścią procesu waiver i601samego w sobie ? Czy w ogóle ludzie dostają te przebaczenie w czasach Trumpa ? I rozumiem że bez ślubu nie ma co nawet tego zaczynac ?
Paulina2711 Napisano 30 Sierpnia 2020 Autor Zgłoś Napisano 30 Sierpnia 2020 A mam jeszcze jedno pytanie a jak wygląda sytuacja jeśli on by zdecydował się wrócić do Polski żyć tu ze mną te 10 lat i wrócić po zakazie ? Czy w tedy procedura wygląda już normalnie czy ze względu na ten zakaz dalej po nim mogą być problemy z moim powortem do USA
Roelka v.2 Napisano 30 Sierpnia 2020 Zgłoś Napisano 30 Sierpnia 2020 9 minutes ago, Paulina2711 said: A mam jeszcze jedno pytanie a jak wygląda sytuacja jeśli on by zdecydował się wrócić do Polski żyć tu ze mną te 10 lat i wrócić po zakazie ? Czy w tedy procedura wygląda już normalnie czy ze względu na ten zakaz dalej po nim mogą być problemy z moim powortem do USA Po zakończeniu bana możesz normalnie starać się o wizę. Możesz mieć problemy z wizami nie-imigracyjnymi albo ESTA, ale imigracyjne nie powinny ci sprawić problemu.
Paulina2711 Napisano 30 Sierpnia 2020 Autor Zgłoś Napisano 30 Sierpnia 2020 Czy w ogóle ludzie tacy jak ja to mają realna szansę na ten waiver ? Czy lepiej naprawdę przeczekać te 10 lat ? Czy po prostu mogę mieć farta i np cały proces będzie trwał rok czy 2 max ?
Jackie Napisano 31 Sierpnia 2020 Zgłoś Napisano 31 Sierpnia 2020 39 minut temu, Paulina2711 napisał: Czy w ogóle ludzie tacy jak ja to mają realna szansę na ten waiver ? Czy lepiej naprawdę przeczekać te 10 lat ? Czy po prostu mogę mieć farta i np cały proces będzie trwał rok czy 2 max ? Waiver nie jest łatwo zdobyć ale jest to możliwe. Niestety, kosztuje to zarówno czas i pieniądze. Nikt ci nie powie ile to potrwa bo każda sprawa jest inna. Poszukajcie dobrego prawnika. Powodzenia!
mcpear Napisano 31 Sierpnia 2020 Zgłoś Napisano 31 Sierpnia 2020 2 hours ago, Paulina2711 said: I rozumiem że bez ślubu nie ma co nawet tego zaczynac ? Bez ślubu nie ma co nawet zaczynać. Waiver uzyskuje się w przypadku starania się o wizę małżeńską. Aby wystąpić o tę wizę (i otrzymać denial z powodu bana w pierwszej fazie) musicie być małżonkami.
Xarthisius Napisano 31 Sierpnia 2020 Zgłoś Napisano 31 Sierpnia 2020 7 minutes ago, mcpear said: Bez ślubu nie ma co nawet zaczynać. Waiver uzyskuje się w przypadku starania się o wizę małżeńską. Aby wystąpić o tę wizę (i otrzymać denial z powodu bana w pierwszej fazie) musicie być małżonkami. Z tym slubem to nie do konca. Moze tez byc nieimigracyjny proces z wiza K.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.