Skocz do zawartości

Prezydent Joe Biden - wydarzenia

Roelka v.2

Rekomendowane odpowiedzi

21 hours ago, Kleofas11 said:

Szczególnie, że "na tym forum" nie ma oczywiście ani jednej osoby, która z premedytacją weszłaby w związek małżeński (z obywatelem USA) .... ku własnej korzyści - dożywotnio legalizującej jej pobyt w USA.

Albo jeszcze się nie obudziłam i nie załapałam do końca co piszesz, albo coś insynuujesz... Jestem na tym forum już 9 lat (aż weszłam sprawdzić ;)) i oprócz "meteorów" które przelatują przez forum z dziwnymi pytaniami, nie kojarzę nikogo, kto brałby fikcyjny ślub. Ale może nie dokładnie czytałam (albo mam lekkie problemy z pamięcią związane z wiekiem :P)

On 10/22/2024 at 2:11 AM, kzielu said:

A to to wiem - takie zachowania byly przy poprzednich wyborach. "Mi sie udalo a reszta niech sp******a". 

Najciekawsze jest to ze te bzdury o deportacjach powtarzaja sie co roku i jak zawsze to jest dokladnie to samo - bzdury i gra wyborcza. Budowanie muru na granicy (a raczej obietnice) tez jest raczej smieszne ale przecietny wyborca republikanow w to wierzy zupelnie nie zastanawiajac sie dlaczego tylu nielegali tu siedzi pomimo kilku republikanskich administracji.

Prawda jest taka ze bez nielegalnych (i legalnych tez) imigrantow panstwo nie ma szans dzialac co dosc jasno pokazal covid - przecietny boomer lazil i marudzil ze "nobody wants to work".

A polacy to popieraja Trumpa bo nie ma sie co oszukiwac ze to rasisci. Ja bylem wychowany w takim klimacie gdzie zupelnie nikt sie nie zastawial nad potocznie uzywanymi okresleniami. Na murach sie widywalo "Widzew zydzi" i jakos nikt sie glebiej nad tym nie zastawial.... Polacy to najgorszy typ rasisty bo dyskryminuje innych zupelnie nie majac z nimi ani zadnych doswiadczen ani stycznosci. 

Jeśli chodzi o polonię w USA (tę bogoojczyźnianą z późnych lat PRL/wczesnych lat 90.), bazując na mojej skromnej próbce znanych mi ludzi (z czego jednych znam bardzo dobrze) to zapewne masz rację, ale rozszerzyłbym to jeszcze o homofobię/ksenofobię/aborcjofobię i ogólnie wszystko co nie ortodoksyjne. Stawiam dolary przeciw orzechom, że była to jedna z pierwszych mniejszości w USA która nie tyle "zasymilowała się" z nowym kierunkiem i poziomem debaty narzuconym przez Trumpa, ale z entuzjazmem krzyknęła "wreszcie ktoś kto mówi jak jest!" (pun intended).

On 10/22/2024 at 11:50 AM, Tirowiec1312 said:

Tu byłbym ostrożny, nie a propos rasizmu ale popierania trumpa. Może miesiąc temu, nie dalej niż dwa, widziałem chart z approval rating trumpa w europie jako całość i w poszczególnych krajach. Polska miała jeden z najniższych, bodajże -60%.

KOREKTA:

Chart był Biden vs. Trump (czerwiec 2024), Biden w PL miał 70%, Trump w PL miał 28%, czyli +42% na korzyść Bidena.

https://www.pewresearch.org/global/2024/06/11/globally-biden-receives-higher-ratings-than-trump/

Zakładam że @kzielu chodziło o polonię w USA. W Polsce jednak strach przed Rosją nie pozwala sobie tak łatwo użyć mechanizmu wyparcia wobec faktu, że Trump go podziwia i uważa po prostu za sprawnego przywódcę który potrafi walczyć o swoje. Po jego słowach do Putina "do whatever the hell you want" i tych 28% i tak widać, że ten ten mechanizm działa. Niestety coraz więcej opinii bazuje na zjawisku "liberal tears"/"słychać wycie znakomicie", inaczej nie mogę wytłumaczyć poparcia 28% dla Trumpa w Polsce, mimo że Biden okazał się bardziej neokonserwatywny. 

Poparcie dla Trumpa sprowadza sie praktycznie do percepcji ze "he's owning the libs" i ze tym innym jest z tego powodu zle. Reszta argumentow to tylko smoke screen (ekonomia, imigracja, itp) bo one nie maja ani sensu ani pokrycia w faktach.

Tylko z takiego powodu mial szanse wygrac w 2020 i tylko z takiego powodu ma szanse wygrac teraz - bo wszystkie wskazniki gospodarcze wskazuja ze bedzie gorzej jak on wygra, zadnych masowych deportacji nie bedzie. 

Najlepszy obrazek to byl transparent Trump 2020 na rozlatujacej sie (doslownie) stodole posrodku niczego w Ohio.  Mial pomoc najbiedniejszym a po 4 latach jakos to slabo wygladalo.

On 10/24/2024 at 3:33 PM, kzielu said:

Poparcie dla Trumpa sprowadza sie praktycznie do percepcji ze "he's owning the libs" i ze tym innym jest z tego powodu zle. Reszta argumentow to tylko smoke screen (ekonomia, imigracja, itp) bo one nie maja ani sensu ani pokrycia w faktach.

Tylko z takiego powodu mial szanse wygrac w 2020 i tylko z takiego powodu ma szanse wygrac teraz - bo wszystkie wskazniki gospodarcze wskazuja ze bedzie gorzej jak on wygra, zadnych masowych deportacji nie bedzie. 

Najlepszy obrazek to byl transparent Trump 2020 na rozlatujacej sie (doslownie) stodole posrodku niczego w Ohio.  Mial pomoc najbiedniejszym a po 4 latach jakos to slabo wygladalo.

Teraz myślę że do tego się to sprowadza. Bo o ile w 2016 roku faktycznie można powiedzieć, że przeważyły pobudki klasowe i wygraną dała mu masa ludu z pasa rdzy, pokrzywdzona przez globalizację i z nienawiścią patrząca na bogacące się elity, które nie dość że zabrały im pracę to próbowały usilnie zaserwować im bajkę że "to Wy jesteście uprzywilejowani i Wam jest za dobrze", to już po 4 latach kiedy PDT de facto nic z tym nie zrobił, została tylko taka narracja.

BTW. zawsze mam lekki dysonans na nazwy używane na określenie tej dychotomii lewica/prawica używanej najczęściej w USA - "liberals vs conservatives", chociaż w sumie dobrze oddaje obraz politycznego spektrum w USA, gdzie praktycznie po New Deal'u do nie dawna jedyną osią faktycznego sporu były kwestie "społeczne". Wszyscy są mniej lub bardziej neoliberałami, a jeśli nie są to są commies - więc "liberal" oznacza tylko tyle co "tolerancyjny" :D Niby jest spora socjaldemokratyczna frakcja w Partii Demokratyczej, ale wygląda na to że jest dla niej szklany sufit w tejże partii.

A propos podziału conservative/liberal to ostatnio natknąłem się na interesującą ...., w sumie nie wiem jakiego słowa użyć, bo manipulacja to chyba zbyt mocne i nie do końca potwierdzone faktami, ale do rzeczy: mam konto na bumble, które założyłem żeby szukać znajomości w USA (GPS spoofing za pomocą wtyczki w przeglądarce), więc korzystałem z wersji amerykańskiej. W tejże wersji swoje preferencje w profilu można wybrać tylko conservative/moderate/liberal. Liberal jest najmniej prawicowym wyborem. Z ciekawości latem tego roku przełączyłem swoją lokalizację na Polska i tu nagle się okazało że do wyboru jest jeszcze jedna opcja: "left" i na taką przełączyłem. Niedawno wróciłem do wersji dla Amerykanów i tu nagle okazało się że opcja "Left" nie przeżyła zmiany i moje preferencje polityczne zupełnie się wyczyściły.

Jak dla mnie coś jest nie tak - zupełnie jakby na siłę Amerykanom dawano "Liberal" (rozmyte i niewiele mówiące) jako jedyny wybór, który w jakiś sposób ma reprezentować osoby, które określają się na lewo od Moderate. WTF???

Edytowane przez Tirowiec1312

On 10/22/2024 at 1:11 AM, kzielu said:

A to to wiem - takie zachowania byly przy poprzednich wyborach. "Mi sie udalo a reszta niech sp******a". 

(...)

Prawda jest taka ze bez nielegalnych (i legalnych tez) imigrantow panstwo nie ma szans dzialac co dosc jasno pokazal covid - przecietny boomer lazil i marudzil ze "nobody wants to work".

No to w takim razie dlaczego tych potencjalnych polskich nielegalnych imigrantów tutaj na forum tak zniechęcać? Skoro US of A nie ma bez nich szans działać? Pomoganie im to byłby właściwie "a public service" <_<

Że tak pozwolisz napiszę ironicznie aby podkreślić swój "point"...

Bo jedyne na co Kzielu zwracam uwagę, to to, ze ojkofobia, ta słuszna i ta mniej, w różnym stopniu udziela się "na emigracji" każdemu. I jest udziałem także Latynosów. Których (i to też może być jakaś forma "rasizmu") często widzimy jako jedną monolityczną grupę. A oni taką grupą nie są. I to dużo wielokrotnie bardziej nie są niż jedną grupą nie są w US Polacy.

I takich jak Ty wsród Latynosów, takich "latynoskich Kzielu" <_<, którzy mają swoje (najróżniejsze) powody aby nieznosić nielegałów własnej narodowości, bynajmniej nie brakuje. A wręcz z każdymi wyborami przybywa! I to jest to na czym Demokraci będą musieli się pochylić. Bo o ile większość głosuje jeszcze na Dems (oprócz Florydy?) to z każdym rokiem coraz mniej.

Jedna z rzeczy z którą się nie zgadzam w politycznych wojenkach dzisiejszych czasów, to płytkie opisywanie rzeczywistości. Czy grup. Czy procesów. A nazywanie imigranów idiotami tylko dlatego, że mają antyimigranckie poglądy czy głosują na antyimigrackie partie, jest jedną z takich rzeczy. Owszem, może i są :P  (większość znaczy <_<) I może i nam takie podejście poprawić humor i samopoczucie. Ale niewiele to do dyskusji wnosi.

A jakby to nie niszowe było forum, a jest niszowe, to nie znaczy, że ma nie trzymać poziomu i równać to Twittera czy innego Facebooka. Także no.

On 10/22/2024 at 1:11 AM, kzielu said:

A polacy to popieraja Trumpa bo nie ma sie co oszukiwac ze to rasisci. Ja bylem wychowany w takim klimacie gdzie zupelnie nikt sie nie zastawial nad potocznie uzywanymi okresleniami. Na murach sie widywalo "Widzew zydzi" i jakos nikt sie glebiej nad tym nie zastawial.... Polacy to najgorszy typ rasisty bo dyskryminuje innych zupelnie nie majac z nimi ani zadnych doswiadczen ani stycznosci. 

To osobiste odczucie, ale zbiegiem lat zaczynam się przekonyywać, że Polacy to mniej więcej w takim samym procencie i tacy samo rasiści jak każda inna nacja. Tylko, jako Słowianie (a z pokolenia naszego i starsi - jeszcze do tego "postsowieccy" Słowianie) - nie mają językowego "filtra". Anglik Ci powie "spierda...aj" w tak elokwentny sposób, że się wręcz będziesz cieszyć na nadchodzącą podróż...

"I've read in the Guardian that Poland's economy is doing some much better than the UK's? Oh my! This must be a such a great news for you! Nobody would blame you for leaving this mess of a country, moving back home and making the best out of your life!... You deserve it girl/mate (odpowiednie skreślić)!"

Polak ci powie bezpośrednio - "U ciebie jest lepiej? Spierd...laj". Lub jeśli jest bardziej wykształcony - "Czemu tu jeszcze jesteś?".

Ogólnie - jesteśmy tacy jak inni. Ani nie jesteśmy "mesjanistycznymi zbawcami Europy" jak by chciała katolicka prawica, ani takimi za którymi trzeba się wstydzić ogółem i na kazdej zagranicznej wycieczce gdzie jakiś Polak się upije. Jesteśmy tacy jak inni. Rózni i przeciętni.

14 minutes ago, rzecze1 said:

No to w takim razie dlaczego tych potencjalnych polskich nielegalnych imigrantów tutaj na forum tak zniechęcać? Skoro US of A nie ma bez nich szans działać? Pomoganie im to byłby właściwie "a public service" <_<

Poniewaz encouraging or inducing an alien “to come to, enter, or reside in the United States” to jest federal criminal offense. Dlatego "nie pomagamy". Ojkofobia nie ma tu nic do rzeczy. Jak sie jakis "chetny" napatoczy i bedzie pisal w obcym jezyku, a tacy sie tez tu zdarzaja, zostanie potraktowany tak samo. Do innego lamania prawa tez "nie zachecamy" i nie przykladamy reki.

Zniechecac, nie przecze czesto na forum tak sie dzieje, to mozna tych legalnych.

• Upvote 1

15 minutes ago, Xarthisius said:

Poniewaz encouraging or inducing an alien “to come to, enter, or reside in the United States” to jest federal criminal offense. Dlatego "nie pomagamy". Ojkofobia nie ma tu nic do rzeczy. Jak sie jakis "chetny" napatoczy i bedzie pisal w obcym jezyku, a tacy sie tez tu zdarzaja, zostanie potraktowany tak samo. Do innego lamania prawa tez "nie zachecamy" i nie przykladamy reki.

Zniechecac, nie przecze czesto na forum tak sie dzieje, to mozna tych legalnych.

I powtorze - słusznie. 

I dokładnie tak samo myśli wielu Latynosów, którzy z jakichś względów uważają, że Demokraci mają wobec nielegalnej imigracji albo łagodne, albo wręcz sprzeczne z prawem, podejście. 

Także, tak jak na początku tego wątku rozmowy powiedziałem - to nie legalni imigranci w coraz większej liczbie głosujący na Republikanów są idiotami, tylko Demokraci w sprawie imigracji mają problem z przekazem. Lub może w którzy przypadkach - z treścią.

Edytowane przez rzecze1

54 minutes ago, rzecze1 said:

I takich jak Ty wsród Latynosów, takich "latynoskich Kzielu" <_<, którzy mają swoje (najróżniejsze) powody aby nieznosić nielegałów własnej narodowości, bynajmniej nie brakuje. A wręcz z każdymi wyborami przybywa! I to jest to na czym Demokraci będą musieli się pochylić. Bo o ile większość głosuje jeszcze na Dems (oprócz Florydy?) to z każdym rokiem coraz mniej.

Nie kapuje dlaczego uwazasz ze ja nie znosze nielegalow (czy legalow) wlasnej narodowosci - byc moze w pewnym momencie mialem takie tendencje bo przechodzac legalny proces imigracji trudno nie miec takich czy innych uczuc w stosunku do tych ktorzy proces obchodza co ogolnie utrudnia legalna imigracje (a przynajmniej w tym momencie tak to wyglada - pamietaj ze wtedy PL nie byla jeszcze VWP).

To ze kraj sie opiera na nielegalnych imigrantach to jest fakt ktory latwo zauwazyc jak sie troche pomieszka i np. zbuduje dom (i wpada zobaczyc jak budowa idzie, you better hablas espanol bo inaczej to w zyciu sie czlowiek nie dogada). Czy to jest dobre czy zle to mozna dyskutowac (bo jest i tak i tak) ale to jest fakt i nikt nic na to nie poradzi, Trump rowniez.

Legalni imigranci glosujacy na Trumpa sa idiotami i to kompletnymi (tutaj taki gosc sie plata po forum) jezeli mysla ze Trump po wygranych wyborach faktycznie zrobi "largest mass deportation in history" bo nieznosza nielegali wlasnej narodowosci co jest w praktyce kompletnie nierealne z wielu powodow (nie jest nim ze gospodarka upadnie). Poza tym latynosi maja byc tacy family oriented a polowa nielegali jest z kims legalnym spokrewniona.

Btw - najlepszy news ostatnich dni to ze Musk pracowal bez pozwolenia na prace po imigracji do US. LOLOL.

53 minutes ago, kzielu said:

Nie kapuje dlaczego uwazasz ze ja nie znosze nielegalow (czy legalow) wlasnej narodowosci -

Huh. A to ciekawe. Dla mnie to było oczywiste (niechęć do nielegałów). Takie wrażenie sprawiłeś.

Zresztą, ja je podzielam.

Ale, wrażenia jak to wrażenia, są tylko wrażeniami. Bywają mylne.

W każdym razie, w tej części wątku wyczerpaliśmy chyba temat. Bo myślę każdy powiedział co miał do powiedzenia.

A jak ktoś się zgubił, to zawsze może wrócić go komentarzy na górze.