majorka123 Posted February 11, 2021 Report Share Posted February 11, 2021 Mam takie pytanie. Osoba mieszkająca w Polsce pobierająca emeryture z USA dostała wsparcie z powodu COVID a druga taka sama osoba nie dostała. Są to osoby już starsze które rozliczają się z tej emerytury w Polsce , co w takie sytuacji robić aby jeszcze takie wsparcie otrzyamać . Czytam coś o rozliczeniach rocznych w urzedzie skarbowym amerykanskim ale raczej to tych osób nie dotyczy wiec wie ktos w jaki inny sposób mozna sie starac ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
katlia Posted February 11, 2021 Report Share Posted February 11, 2021 To moze byc troche skomplikowane i wymagac znajomosci angielskiego plus wypelniania papierow IRS - czyli papierow dotyczacych podatkow. Pierwszy krok to sprawdzenie czy sie rozliczylo z podatkow w 2020, i jezeli nie, wypelnienia odpowiednich formularzy. Mozna zaczac tu:https://www.irs.gov/coronavirus/get-my-payment Jest sporo ogolnych informacji w necie na ten temat:https://www.irs.gov/coronavirus/economic-impact-paymentshttps://www.nytimes.com/article/where-is-my-stimulus-payment.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
majorka123 Posted February 12, 2021 Author Report Share Posted February 12, 2021 Dzięki za info własnie nie wiem o co chodzi z tym rozliczeniem bo te osoby nigdy sie nie rozliczały w IRS tylko tu w polsce wiec napewno tam nie było nic składane a pomimo tego jedna z tych osób dostała taką pomoc. Faktycznie biegła z angielskiego nie jestem troche czytałam i cały czas mi wychodzi że ma sie rozliczyc tylko troche to dziwne i tez nie wiem od czego zacząć... ale dziękuje chyba faktycznie nie bedzie to takie proste.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jackie Posted February 12, 2021 Report Share Posted February 12, 2021 5 hours ago, majorka123 said: Dzięki za info własnie nie wiem o co chodzi z tym rozliczeniem bo te osoby nigdy sie nie rozliczały w IRS tylko tu w polsce wiec napewno tam nie było nic składane a pomimo tego jedna z tych osób dostała taką pomoc. Czy ta osoba dostaje jakiekolwiek pieniądze z Social Security? Link to comment Share on other sites More sharing options...
katlia Posted February 12, 2021 Report Share Posted February 12, 2021 7 hours ago, majorka123 said: Faktycznie biegła z angielskiego nie jestem troche czytałam i cały czas mi wychodzi że ma sie rozliczyc "You must file a 2020 tax return to claim the credit even if you usually don’t file." Tak, trzeba bedzie rozliczyc sie. Tu jest wiecej na ten temat:https://www.irs.gov/newsroom/recovery-rebate-credithttps://www.irs.gov/filing/e-file-options Link to comment Share on other sites More sharing options...
majorka123 Posted March 5, 2021 Author Report Share Posted March 5, 2021 Ale ta osoba nigdy się tam nie rozliczała , tylko w Polsce więc w jaki sposób miałaby się rozliczyć, ? Czy są jakieś instytucje które służą pomocą w takich sytuacjach ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
majorka123 Posted March 5, 2021 Author Report Share Posted March 5, 2021 W dniu 12.02.2021 o 15:08, Jackie napisał: Czy ta osoba dostaje jakiekolwiek pieniądze z Social Security? Tak, dostaje. sytuacja jest taka że moja mama i ciotka dostają emerytury z social security po swoich mężach. Moja mama dostała takie wsparcie a ciotka nie. Obydwie rozliczają się z tych emerytur w Polsce a nie w USA bo mieszkają w Polsce. Nawet nie wiem jak i w jaki sposób miałaby sie rozliczyć tam. Najgorze że Ambasada w tej sprawie też nie chce nic pomóc odpisali mi że tym zajmuje się IRS . Z moich informacji zaczerpniętych na tej stronie wynika że ma się tam rozliczyć ale nawet nie wiem jak tym bardziej że nigdy sie nie rozliczała w USA Link to comment Share on other sites More sharing options...
majorka123 Posted March 5, 2021 Author Report Share Posted March 5, 2021 W dniu 12.02.2021 o 15:08, Jackie napisał: Czy ta osoba dostaje jakiekolwiek pieniądze z Social Security? Tak, dostaje. sytuacja jest taka że moja mama i ciotka dostają emerytury z social security po swoich mężach. Moja mama dostała takie wsparcie a ciotka nie. Obydwie rozliczają się z tych emerytur w Polsce a nie w USA bo mieszkają w Polsce. Nawet nie wiem jak i w jaki sposób miałaby sie rozliczyć tam. Najgorsze że Ambasada w tej sprawie też nie chce nic pomóc odpisali mi że tym zajmuje się IRS . Z moich informacji zaczerpniętych na tej stronie wynika że ma się tam rozliczyć ale nawet nie wiem jak tym bardziej że nigdy sie nie rozliczała w USA Link to comment Share on other sites More sharing options...
kzielu Posted March 5, 2021 Report Share Posted March 5, 2021 A te osoby mieszkały kiedykolwiek w US ? Były rezydentami / są obywatelami ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
majorka123 Posted March 6, 2021 Author Report Share Posted March 6, 2021 22 godziny temu, majorka123 napisał: Ale ta osoba nigdy się tam nie rozliczała , tylko w Polsce więc w jaki sposób miałaby się rozliczyć, ? Czy są jakieś instytucje które służą pomocą w takich sytuacjach ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.