Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
  W dniu 11.05.2021 o 08:52, danielwro napisał:

kolejne pytanie o recordy policyjne.. 

jak liczyc te 6 miesiecy? jako ciaglosc? per rok? czy zliczac czastkowe okresy przebywania?

sprawa jest o tyle delikatna, ze z jednej strony mam na kilka lat zgloszony tzw. "secondary place of residence" (oraz wynajety dom, ale bez meldunku) w pewnym kraju, ale z drogiej strony robilem wszystko aby znamiona rezydencji podatkowej wskazywaly na Polske. I tak faktycznie bylo.. czesto podrozowalem do tego kraju, czasami co tydzien, byly miesiace o ciaglym pobycie, np. wakacje.. ale i tez miesiace, ze w ogole nas tam nie bylo. Niestety nie jestem w stanie w zaden sposob tego udowodnic (kiedy bylem, kiedy nie bylem).

nie wiem tez jak dany kraj reaguje na takie zapytanie.. do jakich wnioskow dochodza, co moze ich nagle zainteresowac, itp..

Rozwiń  

Dosc #FirstWorldProblem, takze nie mam jasnej odpowiedzi. Pare uwag:

• Wyjazd na miesiac lub nawet dluzej "na wakacje", nie jest liczony jako residence w kraju do ktorego jedziesz. Caly czas Twoja glowna "rezydencja" jest Polska.
  • Rezydencja podatkowa jest bez znaczenia. Mozna miec zobowiazania wobec N krajow, ale mieszkac na raz mozna tylko w jednym.
  • Takie rzeczy jak meldunek albo to czy dom jest wynajmowany nie maja znaczenia, liczy sie to czy w danym kraju sie "zyje" czy nie. Nie ma jasnej i konkretnej definicji co to jest "place of general abode".

Osobiscie, na wszelki wypadek mialbym ze soba PCC z tego kraju na etapie interview, ale pokazal bym go konsulowi tylko jezeli by o niego zapytal. W DS-260 jezeli bedziesz wpisywal adresy zamieszkania tylko z Polski to wysylac nic nie musisz.

• Upvote 1
Napisano

to teraz takie "przyziemne" pytanie.. 

Bierzemy szybki slub za miesiac, i dopiero po nim chcemy wypelnic ds260. No ale slub to nowy paszport.. czy w takim razie jeszcze wyczekac, az nowy paszport sie wyrobi? 

Napisano
  W dniu 12.05.2021 o 08:13, danielwro napisał:

to teraz takie "przyziemne" pytanie.. 

Bierzemy szybki slub za miesiac, i dopiero po nim chcemy wypelnic ds260. No ale slub to nowy paszport.. czy w takim razie jeszcze wyczekac, az nowy paszport sie wyrobi? 

Rozwiń  

Ja bym poczekal z lenistwa. Lepsze to niz "zamykanie" / "otwieranie" DS-260 co trzy tygodnie...

• Upvote 2
Napisano
  W dniu 12.05.2021 o 09:29, ElPacho83 napisał:

Witam, za 5 razem moja żona została wylosowana, ma numer 18XXX, czy to jest numer niski czy wysoki ? Jak należy to interpretować. Z góry dziękuje za informację.

Rozwiń  

Widze, ze w drugim watku juz sobie sam sobie zinterpretowales ;-) , ale nie: nie jest to wysoki numer.