Skocz do zawartości

DV 2022 - wątek dla osób które wygrały GC i mają pytania

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
3 minuty temu, andyopole napisał:

To są tak mało istotne dane że jeśli wpiszesz adres i telefon centrali to w zupełności wystarczy. Nikogo nie interesuje sklep ani jego asortyment. Co innego gdybyś pracował dla armii lub wywiadu. Zresztą, te adresy to oni mają od dawna.

super dzięki wielkie

• Odpowiedzi 2,6 tyś
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano
19 godzin temu, Xarthisius napisał:

Nie. Zaznaczasz w swoim DS-260, ze nie jada, a z ich DS-260 nic nie robisz.

A jest drugi podpunkt, gdzie trzeba zaznaczyć, czy w przyszłości dołącza do głównego składającego. To czy zaznaczę tak, to muszą wypełnić formularz ds-260?

A jak zaznaczę nie to znaczy, że nigdy nie będą mogli starać się o zieloną kartę?

Napisano
4 hours ago, AS13 said:

A jest drugi podpunkt, gdzie trzeba zaznaczyć, czy w przyszłości dołącza do głównego składającego. To czy zaznaczę tak, to muszą wypełnić formularz ds-260?

A jak zaznaczę nie to znaczy, że nigdy nie będą mogli starać się o zieloną kartę?

Zaznacze na wstepie dla przypomnienia, ze nie jestem prawnikiem i nie nalezy traktowac moich postow jako prawd objawionych.

Te pytania nalezy interpretowac tak:

1. czy Twoja Zona jest derived beneficiary w Twojej biezacej petycji? (to pierwsze pytanie czy immigruje razem z Toba)
  2. czy Twoja Zona bedzie sie ubiegac o wize w procesie Follow to Join dla biezacej petycji? (to drugie pytanie about immigrating at a later date)

Pierwsze juz zalatwilismy. To drugie jest na taki specjalny wypadek, gdybys Ty byl w USA i ubiegal sie o zielona karte w USCIS, dostal ja, a potem Twoja Zona szla by sama na wywiad w ambasadzie w Polsce. W przypadku loterii wizowej proces FTJ tez musi sie zakonczyc przed 30 wrzesnia danego roku fiskalnego. Odpowiedz "nie" na to drugie pytanie (wedle mojej wiedzy / opinii itp) zdecydowanie nie przekresla mozliwosci pozniejszego sponsorowania Zony w innym procesie np. F2A. Dalej nie wypelniasz DS-260 dla osob, ktore nie chca kontynuowac procesu z DV.

Napisano
15 hours ago, alcomindz. said:

Czy wpisując szkołę średnią oraz studia w miejscu w rubryce o edukacji to wtedy w Number of Educational Institutions Attended wpisać 2?

Wpisujesz taki numer ile rubryczek wypelniles. Taka uwaga: jezeli np. robiles licencjat, magisterke i doktorat na tym samym uniwerku, to wpisal bys 4 (dodajac liceum), kazdy etap traktujac jako "oddzielna" instytucje.

Napisano

@AS13 jeszcze jedna uwaga ogolna. Jezeli brak checi emigracji rodziny wynika z sytuacji "jedz, zobacz jak jest, a jak bedzie dobrze to my do Ciebie potem dojedziemy", to sugerowalbym jednak rozwazenie GC z DV. Pozniejsze sponsorowanie rodzinne jest a) dluzsze b) drozsze c) ma wiecej wymagan. Po uzyskaniu GC mozna jechac ja aktywowac, wyrobic sobie reentry permit i nie pokazywac sie w stanach przez 2 lata.

Napisano
On 5/27/2021 at 3:17 PM, Xarthisius said:

Po uzyskaniu GC mozna jechac ja aktywowac, wyrobic sobie reentry permit i nie pokazywac sie w stanach przez 2 lata.

Serio? Przepraszam, zaglądam tu od jakiegoś czasu, ale z taką informacją się jeszcze nie spotkałem - wszędzie tylko o tym, że min. połowę roku trzeba spędzić w US, żeby nie stracić GC.

Możesz napisać coś więcej? Czy to faktycznie jest takie proste, czy wymaga jednak jakiegoś mocnego uzasadnienia i stosu dokumentów?

Napisano
8 minutes ago, ntcm said:

Serio? Przepraszam, zaglądam tu od jakiegoś czasu, ale z taką informacją się jeszcze nie spotkałem - wszędzie tylko o tym, że min. połowę roku trzeba spędzić w US, żeby nie stracić GC.

Możesz napisać coś więcej? Czy to faktycznie jest takie proste, czy wymaga jednak jakiegoś mocnego uzasadnienia i stosu dokumentów?

https://www.uscis.gov/i-131 Nie wymaga zadnego mocnego uzasadnienia, ani stosu dokumentow. Na uzasadnienie sa chyba ze 4 linijki.

Tu na forum czesto sie mowi o tym per "bialy paszport". Nie do konca wiem czemu, bo ani to paszport, ani dokument ktory przychodzi jest bialy :) No, ale zielona karta tez jest zielona calkiem od niedawna...

Napisano
3 minutes ago, Xarthisius said:

https://www.uscis.gov/i-131 Nie wymaga zadnego mocnego uzasadnienia, ani stosu dokumentow. Na uzasadnienie sa chyba ze 4 linijki.

A reentry permit establishes that you did not intend to abandon status, and it allows you to apply for admission to the United States after traveling abroad for up to 2 years without having to obtain a returning resident visa. Reentry permits are normally valid for 2 years from the date of issuance.

Dzięki!

Doczytałem, że w takiej sytuacji podatki nadal rozlicza się w US - zgadza się, czy coś pokręciłem?

Napisano
2 minutes ago, ntcm said:

Dzięki!

Doczytałem, że w takiej sytuacji podatki nadal rozlicza się w US - zgadza się, czy coś pokręciłem?

Od momentu, w ktorym zostajesz LPR, juz zawsze rozliczasz podatki w US. Taki minus posiadania zielonej karty :)

Napisano

Cześć, napiszę tu raz jeszcze, ponieważ wcześniej nie widziałam wątku (dziękuję za jego wskazanie :) ):

Zostałam wylosowana, CN poniżej 7.5 tys., rejestrowałam się jako panna. Teraz jestem zaręczona, z terminem ślubu na wrzesień tego roku. Jeżeli będę zwlekać, to może zabraknąć wiz, a chcę jechać z mężem. I pytanie:

1. Czy od 2020 roku coś się zmieniło w kwestii rozmów z konsulem i czy realnie już wiadomo, że wystartują w październiku dla wylosowanych w DV2022? Bo zakończyć muszą się bez względu na wszystko 30.09.2022, zgadza się? 

2. 2 opcja o której słyszałam to- wypełniam DS jak najszybciej, jadę sama, narzeczony przyjeżdża na ESTA, bierzemy ślub na miejscu i wówczas on się stara o rezydenturę - ktoś przechodził ten proces i może go szerzej opisać czy raczej odradzacie takie kombinacje?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...