Xarthisius Napisano 11 Maja 2021 Autor Zgłoś Napisano 11 Maja 2021 5 hours ago, AS13 said: Czy w ds-260 wpisuje się wszystkie miejsca nauki, zamieszkania i zatrudnienia osoby wylosowanej, czy żony też? Kazdy wniosek wypelniasz w calosci. Tak Zona tez wypelnia wszystko. Dzieci tez wypelniaja wszystko. Cytuj
Xarthisius Napisano 11 Maja 2021 Autor Zgłoś Napisano 11 Maja 2021 41 minutes ago, micham said: Witam Wszystkich, orientuje się ktoś czy ma znaczenie kiedy wypełni się ds 260? Czy jeżeli go wypełnię za miesiąc czy może to np opóźnić proces? Ps za 4 razem pykło. Numer 2xxx Na tym etapie nic nie opoznia. Cytuj
Xarthisius Napisano 11 Maja 2021 Autor Zgłoś Napisano 11 Maja 2021 3 hours ago, danielwro said: kolejne pytanie o recordy policyjne.. jak liczyc te 6 miesiecy? jako ciaglosc? per rok? czy zliczac czastkowe okresy przebywania? sprawa jest o tyle delikatna, ze z jednej strony mam na kilka lat zgloszony tzw. "secondary place of residence" (oraz wynajety dom, ale bez meldunku) w pewnym kraju, ale z drogiej strony robilem wszystko aby znamiona rezydencji podatkowej wskazywaly na Polske. I tak faktycznie bylo.. czesto podrozowalem do tego kraju, czasami co tydzien, byly miesiace o ciaglym pobycie, np. wakacje.. ale i tez miesiace, ze w ogole nas tam nie bylo. Niestety nie jestem w stanie w zaden sposob tego udowodnic (kiedy bylem, kiedy nie bylem). nie wiem tez jak dany kraj reaguje na takie zapytanie.. do jakich wnioskow dochodza, co moze ich nagle zainteresowac, itp.. Dosc #FirstWorldProblem, takze nie mam jasnej odpowiedzi. Pare uwag: Wyjazd na miesiac lub nawet dluzej "na wakacje", nie jest liczony jako residence w kraju do ktorego jedziesz. Caly czas Twoja glowna "rezydencja" jest Polska. Rezydencja podatkowa jest bez znaczenia. Mozna miec zobowiazania wobec N krajow, ale mieszkac na raz mozna tylko w jednym. Takie rzeczy jak meldunek albo to czy dom jest wynajmowany nie maja znaczenia, liczy sie to czy w danym kraju sie "zyje" czy nie. Nie ma jasnej i konkretnej definicji co to jest "place of general abode". Osobiscie, na wszelki wypadek mialbym ze soba PCC z tego kraju na etapie interview, ale pokazal bym go konsulowi tylko jezeli by o niego zapytal. W DS-260 jezeli bedziesz wpisywal adresy zamieszkania tylko z Polski to wysylac nic nie musisz. 1 Cytuj
micham Napisano 12 Maja 2021 Zgłoś Napisano 12 Maja 2021 Jeszcze jedno pytanie czy do ds 260 trzeba zdjęcie czy jest ono wymagane dopiero na rozmowe? Cytuj
danielwro Napisano 12 Maja 2021 Zgłoś Napisano 12 Maja 2021 to teraz takie "przyziemne" pytanie.. Bierzemy szybki slub za miesiac, i dopiero po nim chcemy wypelnic ds260. No ale slub to nowy paszport.. czy w takim razie jeszcze wyczekac, az nowy paszport sie wyrobi? Cytuj
ElPacho83 Napisano 12 Maja 2021 Zgłoś Napisano 12 Maja 2021 Witam, za 5 razem moja żona została wylosowana, ma numer 18XXX, czy to jest numer niski czy wysoki ? Jak należy to interpretować. Z góry dziękuje za informację. Cytuj
Xarthisius Napisano 12 Maja 2021 Autor Zgłoś Napisano 12 Maja 2021 5 hours ago, micham said: Jeszcze jedno pytanie czy do ds 260 trzeba zdjęcie czy jest ono wymagane dopiero na rozmowe? Na rozmowe. Cytuj
Xarthisius Napisano 12 Maja 2021 Autor Zgłoś Napisano 12 Maja 2021 3 hours ago, danielwro said: to teraz takie "przyziemne" pytanie.. Bierzemy szybki slub za miesiac, i dopiero po nim chcemy wypelnic ds260. No ale slub to nowy paszport.. czy w takim razie jeszcze wyczekac, az nowy paszport sie wyrobi? Ja bym poczekal z lenistwa. Lepsze to niz "zamykanie" / "otwieranie" DS-260 co trzy tygodnie... 2 Cytuj
Xarthisius Napisano 12 Maja 2021 Autor Zgłoś Napisano 12 Maja 2021 2 hours ago, ElPacho83 said: Witam, za 5 razem moja żona została wylosowana, ma numer 18XXX, czy to jest numer niski czy wysoki ? Jak należy to interpretować. Z góry dziękuje za informację. Widze, ze w drugim watku juz sobie sam sobie zinterpretowales ;-) , ale nie: nie jest to wysoki numer. Cytuj
ElPacho83 Napisano 12 Maja 2021 Zgłoś Napisano 12 Maja 2021 37 minut temu, Xarthisius napisał: Widze, ze w drugim watku juz sobie sam sobie zinterpretowales ;-) , ale nie: nie jest to wysoki numer. Tak, trochę poczytałem i myślę, że numer to średnia półka i szanse są duże, w 2021 na EU było ponad 22 000 wiz, a PL to 383. Dane zaczerpnięte z http://www.green-card.info/pl/vysledky.htm. Pozdrawiam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi