Skocz do zawartości

Zdobycie nowego fachu w rękach

David91

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dzień dobry, 

Na początku chciałbym napisać, że jest to pytanie tylko teoretyczne z założeniem, że ma się zieloną kartę. 

Jak wygląda w USA zdobycie nowego zawodu np. elektryka. W Polsce pracuje w branży IT ale czuję się po prostu już powoli wypalony, a sama praca nie wpływa na mnie dobrze i siedzenie przed komputerem po 8h godzin dziennie. 

Pozdrawiam i bardzo się cieszę, że istnieje takie forum, a nie grupa na Facebooku z taka duża baza wiedzy 

Napisano
4 hours ago, David91 said:

czyli zdecydowanie lepiej się już trzymać swojego wypracowanego zawodu w polsce. Dzięki za odpowiedź 

W US - jak praktycznie wszystko - zdobywanie zawodu to tez jest biznes. Szkoly, uprawnienia, ubezpieczenia (nikt nie wynajmie fachowca ktory nie ma wlasnego ubezpieczenia) to pieniadze, pieniadze i jeszcze raz pieniadze.

Napisano
5 hours ago, David91 said:

czyli zdecydowanie lepiej się już trzymać swojego wypracowanego zawodu w polsce. Dzięki za odpowiedź 

Nie wiem co masz na mysli... Jezeli chcesz zmienic kariere/fach/prace to mozesz. Czesto latwiej niz w Polsce/UE, bo wydaje mi sie ze to jest bardziej tu akceptowane. Co nie znaczy ze to bedzie szybkie lub tansze. Ale Amerykanie zmieniaja kariery/fachy dosyc czesto. Kilka przykadow z moich kregow: sasiad mial doktorat w fizyce, byl instruktorem na uczelni, a potem poszedl na studia medyczne i teraz jest radiologiem.  Znajoma byla pielegniarka szpitalna, teraz ma firme odnawiania mebli. Inna znajoma byla montazystka filmowa, teraz jest architektem. 

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...