jtcnw Napisano 9 Marca 2022 Autor Zgłoś Napisano 9 Marca 2022 17 minut temu, Roelka v.2 napisał: Sam SSN nie wystarczy jako proof of domicle. Wedlug mnie pokazanie ze bedziecie miec gdzie mieszkac a ty miec prace z zarobkami ktore wystarcza do sponsorowania (albo co-sponsor) sa wazniejsze. W jaki sposób mogę pokazać że będziemy mieć gdzie mieszkać? Szukałem ostatnio mieszkania na wynajem i mamy już wstępnie wybraną lokalizację ale nie jestem w stanie zapewnić wynajmu w trakcie trwania całej procedury. W jakim momencie wynająć mieszkanie aby spełnić ten punkt? Czy pisemna deklaracja od firmy w USA że zatrudni mnie po przylocie z rodziną będzie wystarczająca? Co jeśli nie zdobędę takiego pisma albo będe planował otworzyć własną działalność?
mcpear Napisano 9 Marca 2022 Zgłoś Napisano 9 Marca 2022 10 minutes ago, jtcnw said: W jaki sposób mogę pokazać że będziemy mieć gdzie mieszkać? Szukałem ostatnio mieszkania na wynajem i mamy już wstępnie wybraną lokalizację ale nie jestem w stanie zapewnić wynajmu w trakcie trwania całej procedury. W jakim momencie wynająć mieszkanie aby spełnić ten punkt? Czy pisemna deklaracja od firmy w USA że zatrudni mnie po przylocie z rodziną będzie wystarczająca? Co jeśli nie zdobędę takiego pisma albo będe planował otworzyć własną działalność? Nie wiem, czy ktoś na forum szedł tą drogą, która wydaje się jednak być "ekstraordynaryjna". Stąd też może nie być tutaj wiedzy, czy pisemne deklaracje od firmy starczą czy nie. To chyba nie jest drogą, która przechodzą "standardowi emigranci" Standardowa droga wygląda tak (może to nie było do końca jasne w uprzednich mailach): - wyjeżdzasz dzisiaj do USA - wynajmujesz dom / mieszkanie - podejmujesz pracę - pracując i mając domicile w USA odczuwasz głęboką tęsknotę za rodziną - występujesz z petycją o przyjazd rodziny na stałe w charakterze rezydentów - procesujesz petycję i wizę CR-1 Czas rozłąki: do dwóch lat. W międzyczasie żona może Ciebie odwiedzać w USA na wizie turystycznej lub ESTA (o ile nie będzie wzbudzać podejrzeń, że planuje przylecieć na stałe).
mola Napisano 9 Marca 2022 Zgłoś Napisano 9 Marca 2022 50 minut temu, jtcnw napisał: W jaki sposób mogę pokazać że będziemy mieć gdzie mieszkać? Szukałem ostatnio mieszkania na wynajem i mamy już wstępnie wybraną lokalizację ale nie jestem w stanie zapewnić wynajmu w trakcie trwania całej procedury. W jakim momencie wynająć mieszkanie aby spełnić ten punkt? Czy pisemna deklaracja od firmy w USA że zatrudni mnie po przylocie z rodziną będzie wystarczająca? Co jeśli nie zdobędę takiego pisma albo będe planował otworzyć własną działalność? Twoje plany o aplikowanie o wizy dla rodziny oparte są na jednym błędnym założeniu - że wniosek składa się na podstawie planów na przyszłość. Tymczasem nie chodzi o to, czy będziesz miał pracę/działaność w USA, tylko czy MASZ pracę/działaność u USA. Nie pokazujesz, że rodzina będzie miała gdzie mieszkać, bo wynajęliście mieszkanie online, które stoi puste i czeka, tylko że fizycznie mieszkasz w jakimś mieszkaniu w USA i chcesz żeby rodzina mieszkała z Tobą. Twoich planów na przyszłość, deklaracji firm czy Cię zatrudnią za n miesięcy nie da się urzędniczo zweryfikować. Ale Twoje rachunki za czynsz, gaz, kwitki z wypłatą - już tak.
jtcnw Napisano 9 Marca 2022 Autor Zgłoś Napisano 9 Marca 2022 23 minuty temu, mola napisał: Twoje plany o aplikowanie o wizy dla rodziny oparte są na jednym błędnym założeniu - że wniosek składa się na podstawie planów na przyszłość. Tymczasem nie chodzi o to, czy będziesz miał pracę/działaność w USA, tylko czy MASZ pracę/działaność u USA. Nie pokazujesz, że rodzina będzie miała gdzie mieszkać, bo wynajęliście mieszkanie online, które stoi puste i czeka, tylko że fizycznie mieszkasz w jakimś mieszkaniu w USA i chcesz żeby rodzina mieszkała z Tobą. Twoich planów na przyszłość, deklaracji firm czy Cię zatrudnią za n miesięcy nie da się urzędniczo zweryfikować. Ale Twoje rachunki za czynsz, gaz, kwitki z wypłatą - już tak. Dziękuję bardzo za wytłumaczenie jednak Wg informacji wklejonych wcześniej (na których aktualnie się opieram - wklejone poniżej) istnieje możliwość aplikowania będąc w Polsce. Wg tekstu należy jednocześnie udowodnić że podjęło się już kroki w celu zamieszkania tam na stałe poprzez np. znalezienie miejsca zamieszkania lub zapisanie dzieci do szkoły. Wydaje mi się że akurat na podstawie tego zapisu istnieje możliwość na podstawie planów na przyszłość ale jeśli źle to rozumiem to proszę o właściwe mnie naprowadzenie 2 godziny temu, Roelka v.2 napisał: How can a financial petitioner establish a domicile? A petitioner who is unable to demonstrate that he or she is domiciled in the United States who wishes to qualify as a sponsor must demonstrate that: He or she has either already taken up physical residence in the United States; or He or she has taken concrete steps to establish a domicile in the United States and will do so concurrently with the applicant no later than the date of the intending immigrant’s admission. The sponsor does not have to precede the applicant to the United States but, if he or she does not do so, he or she must arrive in the United States concurrently with the applicant. Evidence that the sponsor has established a domicile in the United States and is either physically residing there or intends to do so before or concurrently with the applicant may include the following: Opening a bank account Transferring funds to the United States Making investments in the United States Seeking employment in the United States Securing a residence in the United States Registering children in U.S. schools Applying for a Social Security number Voting in local, State, or Federal elections
kzielu Napisano 9 Marca 2022 Zgłoś Napisano 9 Marca 2022 tak - intent to establish domicile generalnie zwykle wystarczal - natomiast musisz miec dochody wystarczajace do sponsorowania 3 osobowej rodziny - zobacz I-864P i to nie moga byc te z Polski. W kwestii wczesniejszych postow - nikt w konsulacie nie bedzie Ci przypominal o IRS, bo dlaczego mieliby ? Zacznij od tego bo bez tax returns to jest non starter - te wymaganie jest celowe bo mase mieszkajacych za granica US citizens nie rozlicza sie (celowo albo z powodu niewiedzy).
jtcnw Napisano 9 Marca 2022 Autor Zgłoś Napisano 9 Marca 2022 4 minuty temu, kzielu napisał: tak - intent to establish domicile generalnie zwykle wystarczal - natomiast musisz miec dochody wystarczajace do sponsorowania 3 osobowej rodziny - zobacz I-864P i to nie moga byc te z Polski. W kwestii wczesniejszych postow - nikt w konsulacie nie bedzie Ci przypominal o IRS, bo dlaczego mieliby ? Zacznij od tego bo bez tax returns to jest non starter - te wymaganie jest celowe bo mase mieszkajacych za granica US citizens nie rozlicza sie (celowo albo z powodu niewiedzy). Bardzo dziękuję za odpowiedź. W takim razie nie jestem w stanie udokumentować dochodów bo mam prace w Polsce. Czy nie da się zastąpić tego tym że przygotuję 28 787 $ żeby udowodnić ze mam roczną wymaganą kwotę? Co do IRS to wspomniałem o braku informacji w konsulacie ponieważ wyczytałem że zdarzają się przypadki odmowy odnowienia paszportu w związku z brakiem deklaracji do IRS i że jest to każdorazowo sprawdzane . Oczywiście, jak najszybciej postaram się przesłać deklarację do IRS. Czyli teraz muszę zacząć IRS i od I-130 dla żony i synka bo bez tego i tak nic nie zrobimy? Czy w trakcie trwania procesu I-130 dla rodziny jest możliwość wyjazdu na ESTA czy może to zostać źle odebrane i mogą nie zostać wpuszczeni na terytorium Stanów?
Roelka v.2 Napisano 9 Marca 2022 Zgłoś Napisano 9 Marca 2022 13 minutes ago, jtcnw said: Czy w trakcie trwania procesu I-130 dla rodziny jest możliwość wyjazdu na ESTA czy może to zostać źle odebrane i mogą nie zostać wpuszczeni na terytorium Stanów? Jest taka mozliwosc. Czy rodzine wpuszcza na granicy do USA to juz osobna kwestia. Zona bedzie musiala wykazac ze ma wciaz zwiazki z Polski i powod do powrotu.
kzielu Napisano 9 Marca 2022 Zgłoś Napisano 9 Marca 2022 17 minutes ago, jtcnw said: Bardzo dziękuję za odpowiedź. W takim razie nie jestem w stanie udokumentować dochodów bo mam prace w Polsce. Czy nie da się zastąpić tego tym że przygotuję 28 787 $ żeby udowodnić ze mam roczną wymaganą kwotę? Co do IRS to wspomniałem o braku informacji w konsulacie ponieważ wyczytałem że zdarzają się przypadki odmowy odnowienia paszportu w związku z brakiem deklaracji do IRS i że jest to każdorazowo sprawdzane . Oczywiście, jak najszybciej postaram się przesłać deklarację do IRS. Czyli teraz muszę zacząć IRS i od I-130 dla żony i synka bo bez tego i tak nic nie zrobimy? Czy w trakcie trwania procesu I-130 dla rodziny jest możliwość wyjazdu na ESTA czy może to zostać źle odebrane i mogą nie zostać wpuszczeni na terytorium Stanów? Tak - I-130 bym wyslal jak najszybciej bo czym szybciej wyslesz to wczesniej zakonczy sie proces (nie znaczy ze wczesnie). W miedzy czasie tax returns do IRS. W przypadku assets (czyli kasy na koncie) wymagane bylo 3 lub 5 krotna wysokosc poverty level - o ile dobrze pamietam bo juz dawno mowiac szczerze sie tym nie interesowalem.
Roelka v.2 Napisano 9 Marca 2022 Zgłoś Napisano 9 Marca 2022 31 minutes ago, jtcnw said: Bardzo dziękuję za odpowiedź. W takim razie nie jestem w stanie udokumentować dochodów bo mam prace w Polsce. Czy nie da się zastąpić tego tym że przygotuję 28 787 $ żeby udowodnić ze mam roczną wymaganą kwotę? Szczerze, za te $28k nie utrzymalbys przez rok rodziny. Dlatego tak jak powiedzial kzielu, w przypadku oszczednosci musisz wykazac wyzsza kwote. Te $28k rozplynie sie w kilka miesiecy jak kupisz auto, oplacisz rent deposit, etc.
kzielu Napisano 9 Marca 2022 Zgłoś Napisano 9 Marca 2022 $28k to jest teoretycznie 125% federal poverty level for 2022 - natomiast w rzeczywistosci, szczegolnie w obecnej sytuacji - to jest znacznie znacznie ponizej poverty level dla 4 osobowej rodziny.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.