Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
18 godzin temu, andyopole napisał:

Mój post miał na celu uświadomienie Ci że tutejsze służby nie zawsze są połączone cyfrowo. USCIS raczej nie ma klikalnego połączenia z IRS więc zadając pytanie czy w ostatnich latach płaciłeś podatki nie ma możliwości podejrzenia tego na komputerze.

Ja wiem, mieszkając w Polsce trudno sobie wyobrazić ze sa kraje na świecie gdzie wierzy się obywatelowi. Też tak miałem. :)

Rozumiem. Przy okazji tematu obywatelstwa mam kolejne pytanie. Czy po upływie 5 lat po złożeniu wniosku o obywatelstwo nadal trzeba być w USA 6 miesięcy w roku czy można wyjechać na dłużej? 

Napisano
3 minutes ago, Robal said:

Rozumiem. Przy okazji tematu obywatelstwa mam kolejne pytanie. Czy po upływie 5 lat po złożeniu wniosku o obywatelstwo nadal trzeba być w USA 6 miesięcy w roku czy można wyjechać na dłużej? 

Bedac obywatelem USA, mozesz wyjezdzac z USA na tak dlugo jak chcesz. (Tylko poczekaj az ten proces o obywatelstwo bedzie juz zakonczony :P )

Napisano
22 minutes ago, Robal said:

Mozna w ogole nie mieszkac ale trzeba zawsze sie rozliczac z IRSem - do konca zycia.

Napisano
53 minuty temu, Roelka v.2 napisał:

Bedac obywatelem USA, mozesz wyjezdzac z USA na tak dlugo jak chcesz. (Tylko poczekaj az ten proces o obywatelstwo bedzie juz zakonczony :P )

Chodziło mi o okres po złożeniu wniosku przed otrzymaniem obywatelstwa. To że jak obywatel mogę wyjechać na ile chcę to wiem, dlatego właśnie chcę zrobić obywatelstwo. 

Napisano
40 minut temu, kzielu napisał:

Mozna w ogole nie mieszkac ale trzeba zawsze sie rozliczac z IRSem - do konca zycia.

Chodziło mi o okres pomiędzy złożeniem wniosku a otrzymaniem obywatelstwa. Jeżeli przykładowo będę miał wyznaczone interview za 12 miesięcy to czy w tym czasie muszę być w Stanach przynajmniej pół roku czy mogę wyjechać na dłużej? Co do płacenia podatków to jest to moje następne pytanie

Napisano (edytowane)
10 minut temu, Robal napisał:

Chodziło mi o okres pomiędzy złożeniem wniosku a otrzymaniem obywatelstwa. Jeżeli przykładowo będę miał wyznaczone interview za 12 miesięcy to czy w tym czasie muszę być w Stanach przynajmniej pół roku czy mogę wyjechać na dłużej? Co do płacenia podatków to jest to moje następne pytanie

W kwestii formalnej: aby uniknąć pisania posta pod postem używaj opcji "edytuj".

edit: zaproszenie na interview dostaniesz 30 dni przed wyznaczonym terminem. Od złożenia aplikacji do intervie, w w moim przypadku minelo 10 miesiecy ale ostatnio forumowy kolega @vlade czekal bodaj 5 tygodni wiec smialo mozesz na pol roku leciec.  ;)

Edytowane przez andyopole
Napisano
12 minutes ago, Robal said:

Chodziło mi o okres pomiędzy złożeniem wniosku a otrzymaniem obywatelstwa. Jeżeli przykładowo będę miał wyznaczone interview za 12 miesięcy to czy w tym czasie muszę być w Stanach przynajmniej pół roku czy mogę wyjechać na dłużej? 

W tym czasie powinienes zostac w USA inaczej ryzykujesz ze twoj wniosek o obywatelstwo zostanie odrzucony. W koncu twoja obecnosc w USA liczy sie do momentu w ktorym zostaniesz obywatelem. 

Napisano
29 minutes ago, Robal said:

A probowales - nie wiem - przeczytac wymagania do N-400 ? 

• Upvote 1
Napisano
10 minut temu, kzielu napisał:

A probowales - nie wiem - przeczytac wymagania do N-400 ? 

Czytałem na stronie. Właśnie sprawdziłem też dokument. Nic tam na ten temat nie ma