Dominika86 Napisano 30 Lipca 2022 Zgłoś Napisano 30 Lipca 2022 Czy ktoś może mi podesłać, polecić miejsce/resort/pensjonat w Aspen, gdzie na święta będzie dla 2 osób pokój do wynajęcia? Miło by było gdyby tam się znajdowała sala z kominkiem gdzie można sobie usiąść i poczytać książkę i się odprężyć. Aaa no i nigdy nie byliśmy w Aspen, więc każda sugestia mile widziana co do tego, gdzie tam warto się wybrać, gdzie zjeść, itd.
katlia Napisano 30 Lipca 2022 Zgłoś Napisano 30 Lipca 2022 Niestety troche pozno na robienie planow na swieta do Aspen, zwlaszcza jezeli macie jakis bardziej skromny budzet. Tydzien miedzy Bozym Narodzeniem i Nowym Rokiem jest peak season, i te "tansze" pokoje/hotele/airb&b sa czesto zarezerwowane rok, pol roku wczesniej. To jest jeden z drozszych kurortow narciarskich na swiecie, wiec licz sie na ceny z kosmosu. Tydzien dla dwoch osob za hotel, jedzenie i dojazd do Aspen (z Denver) przecietnie kosztuje okolo $6,000... narty ($200+ na dzien, wiecej jezeli wynajumujecie sprzet) i przelot do USA to dodadkowy koszt, oczywiscie. Na waszym miejscu szukalabym jakies package deal z hotelem i biletami na narty, to wyjdzie taniej zwlaszcza jezeli przyjezdzacie z Europy. Dodajcie jeszcze przynajmniej $1,000 jezeli chcecie stolowac sie w lepszych restauracjach i chodzic na drinki. To jest bad news. Good news to ze Aspen jest slicznym, przepieknie polozonym, malym miasteczkiem. Jezeli chodzi o narty, sama Aspen Mountain nie jest dla poczatkujacych... ale to wspaniala gora. Dla tych mniej zaawansowanych sa Buttermilk, Aspen Highlands i Snowmass. Super miejsca. Wszystko jest super zorganizowane, i nigdy nie czeka sie na wyciag dluzej niz kilka minut. W miasteczku jest sporo sztuki, galerii, jest wiele swietnych barow, restauracji i shopping na skali swiatowej -- wszystko bardzo blisko siebie bo to jest male miasteczko. Poza nartami: tubing, snowbiking, snowshoeing, snowmobiling.
andyopole Napisano 30 Lipca 2022 Zgłoś Napisano 30 Lipca 2022 6 godzin temu, katlia napisał: zwlaszcza jezeli przyjezdzacie z Europy Oni tutejsi.
katlia Napisano 30 Lipca 2022 Zgłoś Napisano 30 Lipca 2022 7 hours ago, andyopole said: Oni tutejsi. No to sa screwed. Dla tutejszych nie ma takich ofert jak dla cudzoziemcow. Moze Aspen jest za eksklusywne na oferty, ale wiem ze dla Europejczykow/cudzoziemcow jest taniej zabukowac package deal na hotel i wyciag w Vail i Breckenridge. Moze dlatego ze Europejczycy przyjezdzaja na dluzej.
Dominika86 Napisano 2 Sierpnia 2022 Autor Zgłoś Napisano 2 Sierpnia 2022 W dniu 29.07.2022 o 21:34, katlia napisał: Niestety troche pozno na robienie planow na swieta do Aspen, zwlaszcza jezeli macie jakis bardziej skromny budzet. Tydzien miedzy Bozym Narodzeniem i Nowym Rokiem jest peak season, i te "tansze" pokoje/hotele/airb&b sa czesto zarezerwowane rok, pol roku wczesniej. To jest jeden z drozszych kurortow narciarskich na swiecie, wiec licz sie na ceny z kosmosu. Tydzien dla dwoch osob za hotel, jedzenie i dojazd do Aspen (z Denver) przecietnie kosztuje okolo $6,000... narty ($200+ na dzien, wiecej jezeli wynajumujecie sprzet) i przelot do USA to dodadkowy koszt, oczywiscie. Na waszym miejscu szukalabym jakies package deal z hotelem i biletami na narty, to wyjdzie taniej zwlaszcza jezeli przyjezdzacie z Europy. Dodajcie jeszcze przynajmniej $1,000 jezeli chcecie stolowac sie w lepszych restauracjach i chodzic na drinki. To jest bad news. Good news to ze Aspen jest slicznym, przepieknie polozonym, malym miasteczkiem. Jezeli chodzi o narty, sama Aspen Mountain nie jest dla poczatkujacych... ale to wspaniala gora. Dla tych mniej zaawansowanych sa Buttermilk, Aspen Highlands i Snowmass. Super miejsca. Wszystko jest super zorganizowane, i nigdy nie czeka sie na wyciag dluzej niz kilka minut. W miasteczku jest sporo sztuki, galerii, jest wiele swietnych barow, restauracji i shopping na skali swiatowej -- wszystko bardzo blisko siebie bo to jest male miasteczko. Poza nartami: tubing, snowbiking, snowshoeing, snowmobiling. zaskoczyłaś nas bardzo, acz widziałam właśnie, że wynajem jest jakiś tam kosmiczny. Chcieliśmy się tam na tydzień wybrać i sobie posiedzieć i troszkę na nartach pojeździć. Jesteśmy nowi w US, więc z niewielu rzeczy/spraw zdajemy sobie jeszcze sprawę :/ . Chciałam się jeszcze zapytać o Snowmass, czy uważasz że lepiej się w tym miasteczku zatrzymać? i Dziękuję Ci bardzo za pomoc.
katlia Napisano 2 Sierpnia 2022 Zgłoś Napisano 2 Sierpnia 2022 5 minutes ago, Dominika86 said: zaskoczyłaś nas bardzo, acz widziałam właśnie, że wynajem jest jakiś tam kosmiczny. Chcieliśmy się tam na tydzień wybrać i sobie posiedzieć i troszkę na nartach pojeździć. Jesteśmy nowi w US, więc z niewielu rzeczy/spraw zdajemy sobie jeszcze sprawę :/ . Chciałam się jeszcze zapytać o Snowmass, czy uważasz że lepiej się w tym miasteczku zatrzymać? i Dziękuję Ci bardzo za pomoc. Tak, Snowmass jest absolutnie dobrym miejscem...to jest bardziej resort niz miasteczko, ale ceny nie beda znacznie nizsze. Narty, naprzyklad, kosztuja tyle samo.
andyopole Napisano 2 Sierpnia 2022 Zgłoś Napisano 2 Sierpnia 2022 Godzinę temu, Dominika86 napisał: zaskoczyłaś nas bardzo, acz widziałam właśnie, że wynajem jest jakiś tam kosmiczny. Chcieliśmy się tam na tydzień wybrać i sobie posiedzieć i troszkę na nartach pojeździć. Jesteśmy nowi w US, więc z niewielu rzeczy/spraw zdajemy sobie jeszcze sprawę :/ . Chciałam się jeszcze zapytać o Snowmass, czy uważasz że lepiej się w tym miasteczku zatrzymać? i Dziękuję Ci bardzo za pomoc. Nie wiem jaki jest poziom Waszego narciarstwa. Moze Oregon? Bend, Mont Hood?
katlia Napisano 2 Sierpnia 2022 Zgłoś Napisano 2 Sierpnia 2022 45 minutes ago, andyopole said: Nie wiem jaki jest poziom Waszego narciarstwa. Moze Oregon? Bend, Mont Hood? Dokladnie... Chyba nie musi to byc Aspen, prawda? Czy w ogole Colorado/Gory Skaliste. Nie wiem gdzie mieszkacie ale sa mniejsze, tansze miejsca w calych Stanach. Ja tylko jezdzilam na nartach w Colorado i Californi, wiec nie moge doradzic o innych miejscach. Ale wiem ze jest sporo i na zachodnim wybrzezu i na wschodnim. Te sa przewaznie mniejsze resorty na nizszym polozeniu niz Colorado ale w bardziej dostepnych cenach. Ale jezeli chcecie cos zabukowac na Swieta, to spieszcie sie, bo to najdrozszy/najbardziej zabukowany tydzien w sezonie.
andyopole Napisano 2 Sierpnia 2022 Zgłoś Napisano 2 Sierpnia 2022 11 minut temu, katlia napisał: Dokladnie... Chyba nie musi to byc Aspen, prawda? Czy w ogole Colorado/Gory Skaliste. Nie wiem gdzie mieszkacie ale sa mniejsze, tansze miejsca w calych Stanach. Ja tylko jezdzilam na nartach w Colorado i Californi, wiec nie moge doradzic o innych miejscach. Ale wiem ze jest sporo i na zachodnim wybrzezu i na wschodnim. Te sa przewaznie mniejsze resorty na nizszym polozeniu niz Colorado ale w bardziej dostepnych cenach. Ale jezeli chcecie cos zabukowac na Swieta, to spieszcie sie, bo to najdrozszy/najbardziej zabukowany tydzien w sezonie. Bend OR jest takim oregonskim Zakopanem, tez nic tam za darmo nie ma ale snieg gwarantowany i miejsce piekne, nie znam cen bo wyroslem na nizinach i obronilem sie przed bakcylem narciarstwa. Podobnie jak Mont Hood, i szusowanie z wyciagami i wiele tras na biegowki, rakiety i hiking.
mcpear Napisano 2 Sierpnia 2022 Zgłoś Napisano 2 Sierpnia 2022 1 hour ago, Dominika86 said: zaskoczyłaś nas bardzo, acz widziałam właśnie, że wynajem jest jakiś tam kosmiczny. Chcieliśmy się tam na tydzień wybrać i sobie posiedzieć i troszkę na nartach pojeździć. Jesteśmy nowi w US, więc z niewielu rzeczy/spraw zdajemy sobie jeszcze sprawę :/ . Chciałam się jeszcze zapytać o Snowmass, czy uważasz że lepiej się w tym miasteczku zatrzymać? i Dziękuję Ci bardzo za pomoc. Narty w Europie a Narty w USA to absolutnie różne poziomy cenowe (szczególnie jak chcecie jeździć w topowych ośrodkach narciarskich)- nie umiałem sobie z tym mentalnie poradzić przez jakiś czas. Np. W Dolomitach karnet na 6 dni na Superski (praktycznie całe dolomity) kosztuje (kosztował) około 230 EUR za 6 dni - tu często kosztuje w dobrych ośrodkach w sezonie (np Christmas / New Year) po 200 dolcy za dzień. Apartament we Włoszech (3 sypialnie) zwykłem wynajmować za 600-700EUR za tydzień i to był porządny apartament. Tutaj często apartament to około 500-800 dolcy za dzień a jak przychodzi sezon to ceny potrafią skoczyć do 1500. Więc jak jesteście nowi w USA to musicie się do tych "nowych" poziomów przyzwyczaić. Aczkolwiek narty w USA są niesamowicie wspaniałe. Śnieg jest inny. Kolejki są krótsze. Ale (łyżka dziegciu) ... infrastruktura wyciągowo/kolejkowa jest często nie tak nowoczesna jak we Włoszech np.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.