GiorgioBG Napisano 24 Sierpnia 2022 Zgłoś Napisano 24 Sierpnia 2022 Czy wizie B1 można zmienić status w USA? Wiza pracownicza w USA a zmiana pracodawcy jakie konsenkwencje?
andyopole Napisano 24 Sierpnia 2022 Zgłoś Napisano 24 Sierpnia 2022 B1 jest wiza biznesową, nie pracowniczą.
kzielu Napisano 24 Sierpnia 2022 Zgłoś Napisano 24 Sierpnia 2022 Tak - na wizie B mozna zmienic status ale nie musisz ten status utrzymac do momentu zmiany - jak sie skonczy pobyt na B to w momencie proby zmiany statusu dostaniesz odmowe. W wiekszosc przypadkow jest nierealne zeby zmienic status na pracowniczy z B. Zmiana pracodawcy - silnie zalezy jak wiza pracownicza - w przypadku H-1B trzeba zdaje sie zrobic transfer wiec nowy pracodawca musi byc do tego chetny.
GiorgioBG Napisano 24 Sierpnia 2022 Autor Zgłoś Napisano 24 Sierpnia 2022 Godzinę temu, kzielu napisał: Tak - na wizie B mozna zmienic status ale nie musisz ten status utrzymac do momentu zmiany - jak sie skonczy pobyt na B to w momencie proby zmiany statusu dostaniesz odmowe. W wiekszosc przypadkow jest nierealne zeby zmienic status na pracowniczy z B. Zmiana pracodawcy - silnie zalezy jak wiza pracownicza - w przypadku H-1B trzeba zdaje sie zrobic transfer wiec nowy pracodawca musi byc do tego chetny. Dziękuję za odpowiedź
mcpear Napisano 24 Sierpnia 2022 Zgłoś Napisano 24 Sierpnia 2022 Wizy pracownicze podlegają losowaniu (H1-B). Dopóki nie wylosujesz prawa wystąpienia o wizę pracowniczą dopóty nie otrzymasz możliwości złożenia wniosku o zmianę statusu. Losowanie jest w kwietniu. Wiz jest w roku 65 tys. Chętnych na nie ostatnio około 500 tys. Czyli musisz utrzymać status B1 minimum do kwietnia. Mamy sierpień - jest to raczej nierealne. Jak masz wizę B to ludzie zmieniają status na studencki i zapisują się na studia (chyba trzeba 12 kredytów robić w każdym semestrze aby ją utrzymać) i z tego próbują zmienić status na H1-B lub szukają pracodawcy co zasponsoruje na GC lub szukają męża lub żony z obywatelstwem. Po zmianie statusu z B na studencki i niepowodzeniu zmiany na GC i powrocie do Polski to praktycznie przez bardzo długi czas nie wjedziesz do USA na jakimkolwiek statusie nieimigracyjnym. Widać będzie w systemie, że próbowałeś zostać tu na stałe i się nie udało i drugiej okazji Tobie nie dadzą
Zibi79 Napisano 24 Sierpnia 2022 Zgłoś Napisano 24 Sierpnia 2022 Innym sposobem moze tez byc B1 in lieu of H1B, nie ma losowania wazna na 12m, rozumiem ze pracodawca wyslal cie do stanow.
mcpear Napisano 24 Sierpnia 2022 Zgłoś Napisano 24 Sierpnia 2022 4 hours ago, Zibi79 said: Innym sposobem moze tez byc B1 in lieu of H1B, nie ma losowania wazna na 12m, rozumiem ze pracodawca wyslal cie do stanow. Ja raczej zrozumiałem, że OP pojechał na wizie B jako turysta i teraz chce zostać na dłużej przez znalezienie pracodawcy, który go zasponsoruje w ten sposób, że nie będzie musiał wyjechać z USA
andyopole Napisano 24 Sierpnia 2022 Zgłoś Napisano 24 Sierpnia 2022 17 minut temu, mcpear napisał: Ja raczej zrozumiałem, że OP pojechał na wizie B jako turysta i teraz chce zostać na dłużej przez znalezienie pracodawcy, który go zasponsoruje w ten sposób, że nie będzie musiał wyjechać z USA Me too. Nawet B1 jako "byzmiesmen".
Zibi79 Napisano 25 Sierpnia 2022 Zgłoś Napisano 25 Sierpnia 2022 Ja tez zrozumialem B1 wiec jak pracodawca go wyslal, a ode mnie z pracy to pelno ludzi jezdzilo na B1, to zmiana statusu z B1 na B1 in lieu h1b byla by tutaj chyba najprostsza. No chyba ze to byl wyjazd turystyczny B2. Niech OP sie wypowie w tej sprawie.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.