szags Napisano 8 Września 2022 Zgłoś Napisano 8 Września 2022 Witam. Moja sprawa wygląda następująco: Zostałem wylosowany w loterii kilka lat temu, posiadałem już wtedy dwoje dzieci z jedną kobietą, bez ślubu, ale że nie układało nam się w owym czasie najlepiej, wystąpiłem o GC tylko dla siebie. Pamiętam, że w jednym z dokumentów była opcja którą zaznaczyłem, że nie wykluczam ubiegania się moich dzieci o GC w późniejszym terminie, czy coś takiego. Kartę dostałem i od 2020 mieszkam i pracuję mniej więcej 50/50 między US a PL. Teraz nastały dla mojej rodziny lepsze czasy i chcielibyśmy wszyscy legalnie emigrować. Jak to można najprościej/najszybciej zrobić? Czy wzięcie ślubu daje dzieciom legalny pobyt? Bo słyszałem że żona rezydenta może czekać latami na papiery... A jak jest z dziećmi? Czy rodzina po złożeniu odpowiednich wniosków po ślubie z rezydentem dostaje jakiś status który pozwala im legalnie żyć w USA np. iść do szkoły, pracy?
Roelka v.2 Napisano 8 Września 2022 Zgłoś Napisano 8 Września 2022 Nie ma czegos takiego jak latwo/szybko. Sam slub nie daje nikomu zadnych przywilejow imigracyjnych. Nikogo w USCIS nie interesuje ze masz dzieci etc. Skladasz papiery i rodzina oczekuje w PL na wizy. Czas trwania to ok 2 lat. Nie ma zandych specjalnych wiz na ktorych w miedzy czasie rodzina moze pracowac/chodzic do szkoly. Skoro i tak spedzasz polowe czasu w PL nie musisz martwic sie o rozlake. Nie jestes obywatelem US wiec jaki kolwiek nielegalny pobyt w US nie bylby twojej rodzinie przebaczony. Swoje droga bedziesz mial problemy przy aplikowaniu o obywatelstwo jesli spedzasz tak duzo czasu poza USA.
szags Napisano 9 Września 2022 Autor Zgłoś Napisano 9 Września 2022 Uuuuu.... To słabo, miałem nadzieję że są bardziej prorodzinni. Dwa lata czekania na papiery po ślubie z rezydentem to chyba optymistyczny wariant, ja czytałem o 4-5 a nawet 7 latach... Czyli pewnie lepiej się skupić na zdobyciu obywatelstwa najpierw i wtedy procedura jest niby szybsza. Ale tak czy owak to nawet rok jest bardzo długim okresem, zważywszy na to że okres oczekiwania rodzina starająca się o papiery spędza w swoim kraju, ewentualnie na jakichś wizach w US ale bez żadnych praw... Miał ktoś może podobny przypadek? Aha i jeszcze się zastanawiam po co w tych formularzach o GC było pytanie czy zamierzam w przyszłości starać się o GC dla dzieci. Nie ma to żadnego znaczenia że odpowiedziałem: TAK???
Roelka v.2 Napisano 9 Września 2022 Zgłoś Napisano 9 Września 2022 Dla malzonkow rezydentow procedury trwaja okolo 2 lat. Jezeli twoje dzieci sa dorosle to bodajze nie moga podrozowac z matka i bede czekac dluzej. Jak chcesz to mozesz czekac 5 lat dopoki zostaniesz obywatelem ale po co? Skladaj papiery jak najszybciej. Uscis jest pro rodzinne w takim sensie ze w ogole laskawie mozesz sponsorowac rodzine.
Roelka v.2 Napisano 9 Września 2022 Zgłoś Napisano 9 Września 2022 https://www.uscis.gov/family/family-of-green-card-holders-permanent-residents
katlia Napisano 9 Września 2022 Zgłoś Napisano 9 Września 2022 7 hours ago, szags said: nawet rok jest bardzo długim okresem, zważywszy na to że okres oczekiwania rodzina starająca się o papiery spędza w swoim kraju No ale sam piszesz ze polowe czasu spedzasz w Polsce... wiec az tak zle nie jest
szags Napisano 30 Września 2022 Autor Zgłoś Napisano 30 Września 2022 W dniu 8.09.2022 o 15:17, Roelka v.2 napisał: Skoro i tak spedzasz polowe czasu w PL nie musisz martwic sie o rozlake W dniu 9.09.2022 o 18:17, katlia napisał: No ale sam piszesz ze polowe czasu spedzasz w Polsce... wiec az tak zle nie jest Spędzam ten czas 50/50 bo z jednej strony chcę utrzymać status GC i ewentualnie w przyszłości starać się o paszport, a jednocześnie mieć jak największy kontakt z rodziną. Czyli raczej jest to wymuszone. Wolałbym nie robić tego przez najbliższe 2-3 lata, bo nie jest to dla nikogo z nas zbyt komfortowe, szczególnie dzieci. No ale jak nie ma innej opcji...
szags Napisano 30 Września 2022 Autor Zgłoś Napisano 30 Września 2022 Dziękuję za odpowiedzi. Mam kilka kolejnych pytań: 1. Czy ma znaczenie gdzie weźmiemy ślub (PL czy US)? Który proces jest szybszy mniej skomplikowany...? 2. Czy dzieci (2x, nasze rodzone, wiek 8 i 11 lat) po ślubie w rodziców aplikują z matką w jednym procesie czy to oddzielna sprawa i inne terminy etc? 3. Jakie są mniej więcej koszty całej aplikacji o GC dla małżonka rezydenta i jego rodziny (3osoby)?
mcpear Napisano 30 Września 2022 Zgłoś Napisano 30 Września 2022 1. Nie ma znaczenia 2. Wg instrukcji https://www.uscis.gov/sites/default/files/document/forms/i-130instr.pdf wypełniasz oddzielne formy I-130 na każdego z członków rodziny. Czyli w twoim przypadku musisz wypełnić 3 razy formę i-130 Instrukcja mówi: ==== If you are a lawful permanent resident of the United States, you must file a separate Form I-130 for each eligible relative. ==== 3. Koszt to $535 za I-130 + $325 za wizę. Czyli o ilę dobrze rozumiem $860 od osoby czyli $2,580 + koszty szczepień, badań lekarskich, tłumaczeń o ile będą potrzebne itp
Xarthisius Napisano 30 Września 2022 Zgłoś Napisano 30 Września 2022 50 minutes ago, mcpear said: 2. Wg instrukcji https://www.uscis.gov/sites/default/files/document/forms/i-130instr.pdf wypełniasz oddzielne formy I-130 na każdego z członków rodziny. Czyli w twoim przypadku musisz wypełnić 3 razy formę i-130 Instrukcja mówi: ==== If you are a lawful permanent resident of the United States, you must file a separate Form I-130 for each eligible relative. ==== Ta instrukcja jest bardzo glupio napisana. Patrz w szczegolnosci punkt 5. na nastepnej stronie ;-) Na wszelki gdybym sie nie jasno wyrazal: obie drogi sa dopuszczalne (jedna petycja I-130 dla wszystkich i oddzielne I-130 dla zony i dzieci). Zalecana w tej sytuacji jest ta druga, ze wzgledu na mozliwe wydluzenie sie procesu i Twoja naturalizacje. W momencie kiedy jest jedna aplikacja I-130 na Zone, to Ona jest primary beneficiary, a dzieci sa derived beneficiaries. W momencie kiedy sie naturalizujesz, Zona przeskoczylaby do Immediate Relative, ale kruczek polega na tym ze derived beneficiaries w takiej aplikacji nie moga tego zrobic. Wtedy trzeba byloby skladac nowa petycje i dzieci bylyby w plecy. Dlatego bezpieczniej jest kazdemu osobno. [1] 9 FAM 502.2-3(C) https://fam.state.gov/fam/09FAM/09FAM050202.html
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.