Oski19 Napisano 28 Września 2022 Zgłoś Napisano 28 Września 2022 Witam czy ktos juz sie spotkal z legalizacja rozwodu w USA ktory odbyl sie w UE ? Akt malzenski mam zlozony w 3 krajach ( USA, 2xUE) i chcialbym sie rozwiesc tez w 3 . W UE nie bedzie problemu bo wystarczy przetlumaczyc dokumenty i zlozyc w USC. Ale, jak to zrobic w USA (slub odbyl sie w LV) ? Jezeli to skomplowane, co w przypadku ponownego malzenstwa w UE i zamieszkania razem w USA (wiza/green card) dzieki :)
Roelka v.2 Napisano 28 Września 2022 Zgłoś Napisano 28 Września 2022 Z tego co wiem jak rozwiedziesz sie gdzies w Europie to generalnie jestes "rozwiedziony" wszedzie? Podobnie jest z malzenstwo. Nie wazne gdzie bierzesz slub, wszedzie uchodzisz legalnie za osobe zamezna.
ilon Napisano 28 Września 2022 Zgłoś Napisano 28 Września 2022 Nie wiem czy rozumiem, ale jesli wziales slub w Las Vegas (?) to rozwod musisz chyba wziac w sadzie w USA i pozniej umiejscowic akt rozwodu w tym kraju gdzie umiesciles akt slubu.
andyopole Napisano 28 Września 2022 Zgłoś Napisano 28 Września 2022 11 minut temu, ilon napisał: Nie wiem czy rozumiem, ale jesli wziales slub w Las Vegas (?) to rozwod musisz chyba wziac w sadzie w USA i pozniej umiejscowic akt rozwodu w tym kraju gdzie umiesciles akt slubu. Nie wiem czy to konieczne. Znam ludzi ktorzy wzieli slub w Polsce a rozwod przed sadem w UK. Jedno jest pewne, rozwod w USA bedzie latwy i szybki.
Oski19 Napisano 28 Września 2022 Autor Zgłoś Napisano 28 Września 2022 Tak ślub był w Vegas, ale wszystkie potrzebne dokumenty złożyliśmy w UE. Trwało to chyba z 6 miesięcy. Apostille itp. Teraz rozwod odbył się w UE i chce wziąć dokumenty i złożyć w USA. Ale nie mam pojęcia jak
Roelka v.2 Napisano 28 Września 2022 Zgłoś Napisano 28 Września 2022 Wedlug mnie rozwod w Europie jest wazny w USA...
andyopole Napisano 28 Września 2022 Zgłoś Napisano 28 Września 2022 Jeżeli kiedyś będziesz chciał wziąć ślub w USA to będziesz musiał przedstawić wypis z Polskiego Urzędu Stanu Cywilnego o rozwodzie.
Oski19 Napisano 29 Września 2022 Autor Zgłoś Napisano 29 Września 2022 5 godzin temu, andyopole napisał: Jeżeli kiedyś będziesz chciał wziąć ślub w USA to będziesz musiał przedstawić wypis z Polskiego Urzędu Stanu Cywilnego o rozwodzie. Nie będę dzięki za odpowiedz. Czyli na razie w USA będę żonaty
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.