Oski19 Posted September 28, 2022 Report Share Posted September 28, 2022 Witam czy ktos juz sie spotkal z legalizacja rozwodu w USA ktory odbyl sie w UE ? Akt malzenski mam zlozony w 3 krajach ( USA, 2xUE) i chcialbym sie rozwiesc tez w 3 . W UE nie bedzie problemu bo wystarczy przetlumaczyc dokumenty i zlozyc w USC. Ale, jak to zrobic w USA (slub odbyl sie w LV) ? Jezeli to skomplowane, co w przypadku ponownego malzenstwa w UE i zamieszkania razem w USA (wiza/green card) dzieki :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Roelka v.2 Posted September 28, 2022 Report Share Posted September 28, 2022 Z tego co wiem jak rozwiedziesz sie gdzies w Europie to generalnie jestes "rozwiedziony" wszedzie? Podobnie jest z malzenstwo. Nie wazne gdzie bierzesz slub, wszedzie uchodzisz legalnie za osobe zamezna. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ilon Posted September 28, 2022 Report Share Posted September 28, 2022 Nie wiem czy rozumiem, ale jesli wziales slub w Las Vegas (?) to rozwod musisz chyba wziac w sadzie w USA i pozniej umiejscowic akt rozwodu w tym kraju gdzie umiesciles akt slubu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andyopole Posted September 28, 2022 Report Share Posted September 28, 2022 11 minut temu, ilon napisał: Nie wiem czy rozumiem, ale jesli wziales slub w Las Vegas (?) to rozwod musisz chyba wziac w sadzie w USA i pozniej umiejscowic akt rozwodu w tym kraju gdzie umiesciles akt slubu. Nie wiem czy to konieczne. Znam ludzi ktorzy wzieli slub w Polsce a rozwod przed sadem w UK. Jedno jest pewne, rozwod w USA bedzie latwy i szybki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oski19 Posted September 28, 2022 Author Report Share Posted September 28, 2022 Tak ślub był w Vegas, ale wszystkie potrzebne dokumenty złożyliśmy w UE. Trwało to chyba z 6 miesięcy. Apostille itp. Teraz rozwod odbył się w UE i chce wziąć dokumenty i złożyć w USA. Ale nie mam pojęcia jak Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Roelka v.2 Posted September 28, 2022 Report Share Posted September 28, 2022 Wedlug mnie rozwod w Europie jest wazny w USA... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andyopole Posted September 28, 2022 Report Share Posted September 28, 2022 Jeżeli kiedyś będziesz chciał wziąć ślub w USA to będziesz musiał przedstawić wypis z Polskiego Urzędu Stanu Cywilnego o rozwodzie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oski19 Posted September 29, 2022 Author Report Share Posted September 29, 2022 5 godzin temu, andyopole napisał: Jeżeli kiedyś będziesz chciał wziąć ślub w USA to będziesz musiał przedstawić wypis z Polskiego Urzędu Stanu Cywilnego o rozwodzie. Nie będę dzięki za odpowiedz. Czyli na razie w USA będę żonaty Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mcpear Posted September 29, 2022 Report Share Posted September 29, 2022 Wg mnie "Nie" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ilon Posted September 29, 2022 Report Share Posted September 29, 2022 Dobrze wiedziec!!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts