Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Witam.

Mam techniczne pytanie czy ktoś z was w ostatnim czasie przewoził może oryginalnie zapakowanego iPhone'a w pudełku z USA i miał z tym jakieś problemy na lotnisku? Chciałem kupić 1 sztukę, różnie to bywa z tym VAtem na lotnisku. Powrót będę miał do Lizbony gdzie przylecę z USA i finalna destynacja to Warszawa. Czy celnicy sprawdzają już takie loty "wewnętrzne po Europie" czy np wiedzą że wracając z Lizbony lecę z USA i mogę przewozić tego typu rzeczy? W sumie to i w Lizbonie powinno być to główne trzepanie bo przylecę z kraju poza UE więc tam powinno się wszystko roztrzygnąć?

Pozdrawiam i dzięki za odpowiedzi!

Edytowane przez xyz252820

Napisano

Jak pisałem wiele wiele razy, celnicy w WAW zgarniali mnie na kontrolę wielokrotnie z wyjścia "nothing to declare" - nigdy bezpośrednio do Warszawy nie leciałem, zwykle przez CDG albo AMS. 

Napisano
1 godzinę temu, kzielu napisał:

Jak pisałem wiele wiele razy, celnicy w WAW zgarniali mnie na kontrolę wielokrotnie z wyjścia "nothing to declare" - nigdy bezpośrednio do Warszawy nie leciałem, zwykle przez CDG albo AMS. 

3 godziny temu, andyopole napisał:

Wszystko wiedzą. Kiedyś lecialem do Wrocławia z przesiadką we Frankfurcie i we WRO już na mnie czekali celnicy. Nawet wiedzieli którą walizkę otworzyć, miałem dwie plus podręczny. 

a przewoziliscie tego typu sprzęty i mieliscie jakieś problemy? Powiedzmy przy 1 pudełku z telefonem nieotwartym? Ciekawe czy mogli by robić problem w miejscu międzylądowania w innym kraju niż Polska czy właśnie u nas typowa łapanka? Jak by się ewentualnie wytłumaczyć ale wydaje mi się ze z 1 sztuka nie powinni być problemu a prezentu nie będę otwierał. 

Napisano
6 hours ago, xyz252820 said:

(..) W sumie to i w Lizbonie powinno być to główne trzepanie bo przylecę z kraju poza UE więc tam powinno się wszystko roztrzygnąć?

Granicę celną przekraczasz po odebraniu bagażu rejestrowanego, czyli ... w Polsce. Nawet jak lecisz bezpośrednio do Warszawy i masz późniejsze połączenie do jednego z portów krajowych to celnik w porcie krajowym może Ciebie "przetrzepać".

Nie wiem jak to jest dokładnie w przepisach i jak to jest jak masz tylko podręczny. Ale takie jest moje doświadczenie. Na wyjściu w Warszawie czy innym porcie krajowym oni "magicznie" wiedzą, że w tym samolocie przylatuje bagaż z USA - co więcej wiedzą który to bagaż i czasami na gościa z tym konkretnym bagażem polują.

Napisano
2 minutes ago, xyz252820 said:

a przewoziliscie tego typu sprzęty i mieliscie jakieś problemy? Powiedzmy przy 1 pudełku z telefonem nieotwartym? Ciekawe czy mogli by robić problem w miejscu międzylądowania w innym kraju niż Polska czy właśnie u nas typowa łapanka? Jak by się ewentualnie wytłumaczyć ale wydaje mi się ze z 1 sztuka nie powinni być problemu a prezentu nie będę otwierał. 

1 sztuka nie jest zwolniona z podatku VAT - szczególnie jak jest nowa, nieużywana w zafoliowanym pudełku. Chcesz uniknąć opłat podatku VAT: wyjmij z pudełka, aktywuj, zrób dwa zdjęcia, pudełka wyrzuć, a telefon schowaj do kieszeni

Ja chyba pisałem też kiedyś - byłem poproszony o otwarcie walizki podręcznej kiedyś w Monachium przez celnika po przylocie bodajże z Dubaju

Napisano
47 minut temu, mcpear napisał:

1 sztuka nie jest zwolniona z podatku VAT - szczególnie jak jest nowa, nieużywana w zafoliowanym pudełku. Chcesz uniknąć opłat podatku VAT: wyjmij z pudełka, aktywuj, zrób dwa zdjęcia, pudełka wyrzuć, a telefon schowaj do kieszeni

Ja chyba pisałem też kiedyś - byłem poproszony o otwarcie walizki podręcznej kiedyś w Monachium przez celnika po przylocie bodajże z Dubaju

Nie będę ukrywał że chciałem go kupić na przysłowiowy handel. Ciekawi mnie tylko jak to robią że jest tyle nieotwartych telefonów na OLX z USA, szczęście a może wysyłają to w standardowych paczkach? 

Napisano
1 hour ago, xyz252820 said:

Nie, bo nie zawracałem sobie głowy takimi bzdurami. Przyjeżdżałem do PL służbowo (i przy okazji odwiedzić rodzinę)

Napisano
11 minut temu, xyz252820 napisał:

Nie będę ukrywał że chciałem go kupić na przysłowiowy handel. Ciekawi mnie tylko jak to robią że jest tyle nieotwartych telefonów na OLX z USA, szczęście a może wysyłają to w standardowych paczkach? 

Przeżywasz jak mrówka okres. Juz po Twoim zachowaniu każdy celnik wywnioskuje że coś kombinujesz. Moim zdaniem nie nadajesz się na przemytnika. ;)

Jeszcze nie wyjechałeś a służby już wiedzą gdzie mieszkasz i co zamierzasz. Wcale nie trzeba być wielkim geniuszem by Cię zlokalizować i spersonalizowac. 

Napisano

to czasem na iphony 14 sie nie rzucaj bo ten z usa tylko pod e-sim jest, i w PL moze byc mało atrakcyjny. 

Miesiac temu wracalem MIA->MUC->WRO, w bagazu rejestrowanym mialem insta360 i 13 mini, fakt rozpakowane, bo uzywalem w USA, nikt o nic nie pytal. Co prawda wszystkie rejestrowane walizki mi "zginely" w MUC, i do WRO wrocilem goły wiec moze to troche pomogło :)