Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

Napisano (edytowane)
On 11/21/2023 at 9:16 PM, SuperTraveller said:

Jak można twierdzić, że ludzi na minimalnej stać w Polsce na więcej niż w USA? Chyba oglądałeś za dużo Wiadomości TVPiS w ostatnich latach...

Business Insider tak twierdzi: https://businessinsider.com.pl/twoje-pieniadze/placa-minimalna-za-pis-przegonila-amerykanska-w-sile-nabywczej-a-zaraz-kolejna/ef2kgxm

Z własnego doświadczenia trudno powiedzieć, nigdy nie zarabiałem minimalnej.

Edytowane przez Mamon
  • 8 miesięcy później...
Napisano

Czesc

Mam pytanie o zarobki. Wyjechałem do USA na loterii wizowej i mam już Green Cards. Kolega który tu mieszka zaproponował mi zarobki 1500 dolarów tygodniowo. Czy to są dobre zarobki jak na Stany? 

Napisano
9 hours ago, Markunvip said:

Czesc

Mam pytanie o zarobki. Wyjechałem do USA na loterii wizowej i mam już Green Cards. Kolega który tu mieszka zaproponował mi zarobki 1500 dolarów tygodniowo. Czy to są dobre zarobki jak na Stany? 

Po pierwsze jaki zawód i gdzie. Ale tak jak napisałem w innym poście, to jest ogólnie bardzo dobra wyplata. Pamiętaj ze po podatkach i innych składkach będziesz dostawał mniej. Ja na rękę dostaje około 67% tego co oficjalnie zarabiam. Ale na start to jest bardzo dobra wyplata.

Napisano

Mam propozycję pracy jako inspektor do oględzin dachów po chuliganie lub gradzie. Wejść na dach, porobić fotki i dalej na kolejny. Kolega mówił, że to już 1500 na rękę ale pewnie tak jak mówisz trzeba będzie opłacić z tego jeszcze podatek.

Właśnie mi chodziło o to czy to dobra wypłata jak na początek zatrudnienia w Stanach. Bo w Polsce wiem jak zarabiam i czy mogę z tego odłożyć. Z tej kwoty co zarobię muszę opłacić wynajem domu, media, paliwo i życie.

Napisano
39 minutes ago, Markunvip said:

Mam propozycję pracy jako inspektor do oględzin dachów po chuliganie lub gradzie. Wejść na dach, porobić fotki i dalej na kolejny.

Czesto takie prace sa sezonowe... czy kolega gwarantuje minimum godzin i na caly rok? I czy bedzie to praca tam gdzie mieszkasz, czy raczej bedzie ciebie wysylal po calym stanie/rejonie szukajac klientow? Pytam, bo mieszkam w rejonie gdzie grad regularnie niszczy dachy (ja mialam 4 nowe dachy z tego powodu - zawsze pokryte ubezpieczeniem) ale musze tez powiedziec, ze to naciaga duzo ludzi z innych stanow, nie pracuja dla jakiejs lokalnej firmy, chodza po domach, pukaja, oferuja darmowa "inspekcje" itp. Nikt z nas ich nie zatrudnia bo mamy wlasne sprawdzone lokalne firmy. Ci sami ludzie potem jezdza na Floryde pod koniec lata bo tam ciagle jakies huragany. Wiec wypytaj sie o szczegoly. Takze wypytaj sie czy kolega bedzie pokrywal czesc twojego ubezpieczenia medycznego, bo przewaznie wieksze firmy tak robia. Jezeli nie pokryje, to wczytaj sie w realia wykupu ubezpieczenia dla siebie. W tej dziedzinie to jest wazne bo wiesz, z dachu mozna spasc i -- no trzeba miec porzadne pokrycie. 

• Upvote 1
Napisano
1 hour ago, Markunvip said:

Mam propozycję pracy jako inspektor do oględzin dachów po chuliganie lub gradzie. Wejść na dach, porobić fotki i dalej na kolejny. Kolega mówił, że to już 1500 na rękę ale pewnie tak jak mówisz trzeba będzie opłacić z tego jeszcze podatek.

Właśnie mi chodziło o to czy to dobra wypłata jak na początek zatrudnienia w Stanach. Bo w Polsce wiem jak zarabiam i czy mogę z tego odłożyć. Z tej kwoty co zarobię muszę opłacić wynajem domu, media, paliwo i życie.

Kwota jest solidne. Ale wygląda ze będziesz pracował jako kontraktor, dlatego 1500 na rękę. Jak pisałem, to jest bardzo dobra wyplata. Ale w tym przypadku najprawdopodniej sam będziesz musiał opłacić ubezpieczenie zdrowotne, podatki, ubezpiecznie liability (bo wkodncu włazisz na czyjąś chałupę) plus pewnie jeszcze inne opłaty i koszta związane z robota, koszta samochodu, etc. Także pewnie będziesz jezdzil po całym regionie. To jest super wyplata przed podatkami jako robotnik czy w biurze.

Napisano

Fajnie. Dzięki za pomoc. 

Chciałem się właśnie zorientować czy ta kwota jest w miarę "wysoka" jako zarobki e USA. W Polsce wiem jakie są kwoty niskie, średnie i wysokie. Odliczając podatekz ubezpiecznie, wynajem domu, życie i paliwo to powinno mi zostać 3 tys dolarów mc